Winkel van Sinkel: nog altijd een begrip! Winkel van Sinkel: nog altijd een begrip!
Back Back Locatie | Oorsprong

Winkel van Sinkel: nog altijd een begrip!

16 juni 2023

Veel evenementenlocaties hebben een rijke historie die vaak verscholen gaat onder lagen van jarenlange - of zelfs eeuwenlange - vernieuwing. Zo is Winkel van Sinkel al bijna 200 jaar een begrip in Nederland. Maar weten we ook waar de naam vandaan komt? Wat de oorspronkelijke functie was, en hoe de evolutie tot vandaag verder is verlopen? Wij doken maar al te graag in de materie om dit kleine stukje Neerlandse historie in een beknopte versie aan de oppervlakte te brengen.

Hey pionier!

Het is begin negentiende eeuw als Anton Sinkel vanuit Duitsland voor het eerst voet zet op Nederlandse bodem. Hij opent een kleine winkel in lakens en stoffen, zoals vele Duitse stoffenhandelaren in die tijd hun heil zochten bij hun westenburen. Denk aan Clemens en August Brenninkmeijer (C&A) en Cloppenburg van Peek & Cloppenburg. 

De keuze blijkt een succes en in 1821 vestigt hij zich in een groter pand aan de Nieuwendijk in Amsterdam. Al snel volgde de opening van tweede en derde filiaal in de hoofdstad. Anton Sinkel is hiermee de eerste die zijn zaak uitbreid met meerdere vestigingen en is dus pionierend te noemen op het gebied winkelketens. Ook met het aanbieden van vaste prijzen voor producten, was Winkel van Sinkel de eerste. De formule bracht succes en in korte tijd openden er filialen in Leeuwarden, Rotterdam, Leiden en natuurlijk Utrecht.

Het pand van de contrasten: onzedelijk meets majestueus

Waarom is dan juist het Winkel van Sinkel pand in Utrecht zo iconisch? In 1824 kocht Anton zijn eerste pand in de domstad aan, kort gevolgd door meerdere aangrenzende panden aan de Oudegracht, om ze vervolgens met de grond gelijk te maken. Ervoor in de plaats liet hij er het eerste grote winkelpaleis van Nederland bouwen. Een statig gebouw in neoklassieke stijl met vier vrouwenbeelden die het winkelende publiek verwelkomen. Het verhaal gaat dat het conservatieve Utrechtse stadsbestuur opdracht had gegeven de beelden te verwijderen waarop Anton weigerde. De vier steunpilaren werden door hun zichtbare decolletés namelijk beschouwd als onzedelijk en in de volksmond de Britsche hoeren genoemd, aangezien de beelden uit Engeland over waren gevaren. Uiteindelijk werd het warenhuis door de media (wat destijds alleen bestond uit de krant) geprezen om het formaat en het weelderige interieur, dat door het gebruik van marmer, koper en kunstig bewerkt ijzer werd vergeleken met het aanzien van majestueuze paleizen.

Warenhuis-bank-warenhuis

We kunnen stellen dat Winkel van Sinkel dus het eerste grote moderne winkelwarenhuis in die tijd was. Na een periode in het bezit te zijn geweest van een tweetal banken (Vlaer en Kol en ABN-AMRO), heeft het gebouw zijn warenhuisstatus inmiddels weer terug geclaimd; maar dan als horecawarenhuis. Een historische plek in hartje Utrecht, waar je als bezoeker heerlijk urenlang kan vertoeven onder het genot van een paar drankjes en hapjes. Als organisator van evenementen heb je een locatie te pakken met het gemak van verschillende horecamogelijkheden direct in het pand. En nu je dit artikel hebt gelezen, ook met wat kennis van de bijzondere geschiedenis van Winkel van Sinkel. Altijd fijn om bij een eerste kennismaking een historisch geladen ijsbreker op zak te hebben!

Tekst: Bianca Hidajat

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!