Welke factoren worden meegenomen bij het berekenen van de rente over een zakelijke lening?Welke factoren worden meegenomen bij het berekenen van de rente over een zakelijke lening?
Back Back Nieuws

Welke factoren worden meegenomen bij het berekenen van de rente over een zakelijke lening?

16 februari 2023

Wie een zakelijke lening afsluit, lost hier iedere maand een deel van af. Denk niet dat dit bedrag alleen bestaat uit aflossing, want dat is niet het geval. Je betaalt namelijk ook rente over een zakelijke lening. Voordat je een zakelijke lening afsluit, ben je vast en zeker benieuwd hoeveel rente je betaalt. Dit kunnen we op voorhand helaas niet precies zeggen, want de rente verschilt per situatie. Om je toch een goed beeld te geven, vertellen we je hier welke factoren worden meegenomen bij het berekenen van de rente over een zakelijke lening.

Rentestand
Geld lenen is op het ene moment goedkoper dan op het andere moment. Dit is niet alleen het geval wanneer je als particulier een lening afsluit, maar dit zien we ook bij zakelijk lenen terug. Dit is dan ook één van de redenen waarom we je niet precies kunnen vertellen hoeveel rente je betaalt over een zakelijke lening. De rentestand verandert immers van tijd tot tijd. Vandaar dat dit een eerste factor is die wordt meegenomen bij het berekenen van de rente over een zakelijke lening. Leen je als de rente laag staat? Dan kost de lening je onderaan de streep minder dan wanneer je een zakelijke lening afsluit tegen een hoge(re) rente.

Financiële situatie van je bedrijf
De rente over een zakelijke financiering is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Sommige van deze onderdelen staan vast, maar één onderdeel heeft specifiek betrekking op de financiële situatie van je bedrijf. Dit staat ook wel bekend als risicokosten. Met dit onderdeel van de zakelijke lening rente wil een geldverstrekker het risico afdekken dat een bedrijf de financiering niet terug kan betalen. 

Wie denkt dat de risicokosten voor ieder bedrijf hetzelfde zijn, heeft het mis. Veel geldverstrekkers bepalen dit deel van de rente namelijk door naar de financiële gegevens van een bedrijf te kijken. Gaat het je financieel voor de wind? Dan wordt jouw bedrijf waarschijnlijk ingedeeld in de categorie ‘heel goed risicoprofiel’. Wanneer een geldverstrekker enigszins twijfelt, kom je in de categorie ‘goed risicoprofiel’ terecht. Als de financiën minder rooskleurig zijn, deelt een geldverstrekker je in de categorie ‘gemiddeld risicoprofiel’ in. Hoe slechter het risicoprofiel waarin je ingedeeld wordt, des te hoger de risicokosten uitvallen. Dit betekent automatisch ook dat je meer rente betaalt over een zakelijke lening, waardoor je onderaan de streep duurder uit bent.

Vaste of variabele rente
Wie een zakelijke lening afsluit, kan vaak kiezen voor een vaste of variabele rente. Kies je voor een vaste rente? Dan betaal je gedurende de hele looptijd dezelfde rente over de lening. De rente wordt dan vastgezet op het moment dat je de zakelijke lening afsluit. Hierdoor weet je precies hoeveel je iedere maand aan een geldverstrekker betaalt. Bij een variabele rente is dit niet het geval. Je kunt dan de ene maand een hogere rente betalen dan de andere maand. Omdat dit onzekerheid met zich meebrengt, kiezen veel ondernemers voor een zakelijke lening met een vaste rente. Staat de rente hoog op het moment dat jij de lening af wilt sluiten? Dan kan het interessant zijn om voor een zakelijke lening met variabele rente te kiezen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!