‘We schakelden meteen van 0 naar 100.’ ‘We schakelden meteen van 0 naar 100.’
Back Back Interview

‘We schakelden meteen van 0 naar 100.’

25 november 2021

Dat het leven zo zijn eigen onbezonnen route volgt*, is de afgelopen tijd eens temeer duidelijk geworden. Dat geldt ook voor een bedrijf als Intertent: het ene moment een tent voor een evenement, het volgende moment een tent voor een testlocatie. Events sprak erover met Wouter Zick, mede-eigenaar van Intertent en Intersettle.

Wouter Zick is sinds 2017 een van de vier eigenaren van Intertent. De andere eigenaren zijn Maarten, Frits en Jan de Boer, allen neven van de inmiddels ’vroeg’-gepensioneerde Roland de Boer, de man die Intertent in 2007 overnam van de oorspronkelijke oprichter Egbert Feier. In november 2021 bestaat het bedrijf dertig jaar, een jubileum dat niet in stilte voorbij zal gaan – de afgelopen periode vraagt om een bescheiden feestje, vindt Zick.

Het was Roland de Boer die Zick naar Intertent haalde – de twee kenden elkaar nog van De Boer Tenten. Hoewel Zick inmiddels elders in de evenementenbranche actief was, had hij wel oren naar Intertent, vertelt hij. ‘Roland en ik hadden altijd goed samengewerkt en hij zocht iemand aan wie hij het bedrijf met een gerust hart over kon laten. Ik was degene met de kennis, de kunde en de ervaring waar hij behoefte aan had.’

Zijn jullie eigenlijk een echt familiebedrijf?
‘Dat ligt eraan hoe je het begrip familiebedrijf definieert. Natuurlijk, de drie andere eigenaren zijn familie van elkaar en van Roland. Als bedrijf hebben we ook wel een aantal kenmerken die je in familiebedrijven vaker terugziet. Het wij-gevoel is bijvoorbeeld groot, al onze medewerkers hebben dat door de aderen stromen. Daarnaast hebben de mensen hier een sterke drive. Die gedrevenheid, de betrokkenheid, de wil om door te gaan, no matter what, geen acht maar twintig uur in de dag, zeven dagen in de week – eigenlijk is dat het meest kenmerkende voor ons bedrijf.’

Met spoed gevraagd: triagetenten

In de afgelopen tijd heeft heel Nederland bewust of onbewust kennisgemaakt met de activiteiten van Intersettle. Deze tak van het bedrijf zet al sinds jaar en dag tijdelijke accommodaties neer, bijvoorbeeld als een opdrachtgever tijdelijk extra opslagruimte nodig heeft. Ook een universiteit die vanwege een verbouwing behoefte heeft aan een paar alternatieve collegezalen, kan bij Intersettle terecht. Net als het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers), wanneer er op stel en sprong extra huisvestingsruimte voor vluchtelingen nodig is vanwege een crisis ergens ter wereld.

Toen corona net om zich heen greep had je vast niet kunnen bedenken dat jullie zo’n grote rol zouden spelen in de bouw van bijvoorbeeld de teststraten en vaccinatielocaties?
‘Wij hebben de dag na de persconferentie meteen tijdelijke contracten moeten afschalen. Maar tegelijkertijd gingen we wel meteen aan de slag met de ziekenhuizen. Onze vestiging in Duitsland had ons daar al eerder over ingeseind:mogelijkerwijs zouden ziekenhuizen tenten nodig hebben om patiënten nog voor de ingang van het ziekenhuis te scheiden. We hadden al veel ervaring met crisissituaties, bijvoorbeeldmet het plaatsen en inrichten van tijdelijke huisvesting voor grote groepen vluchtelingen. Onze organisatie is klein en wendbaar, we hebben onze voorraad in eigen huis en snel handelen zit in ons DNA. Dus toen die vraag naar triagetenten inderdaad opkwam – ja, toen konden we snel schakelen. We begonnen met die triagetenten bij de ziekenhuizen en binnen de kortste keren kwamen daar de tijdelijke sportscholen, de tijdelijke kantines, de horecagelegenheden en de schoollokalen bij. Vanuit de Botlek vroegen ze ons om extra kantineruimte en kleedkamers voor de medewerkers, omdat ze te weinig ruimte hadden om de anderhalve meter te waarborgen. En voor de Tweede Kamerverkiezingen hebben we een flink aantal tijdelijke stemlokalen gebouwd. Ik ben heel erg trots op de mensen hier, de omschakeling die iedereen heeft gemaakt. De tekenaar die de ene dag nog een feesttent ontwierp, zat een dag later wandjes voor een vaccinatielocatie in te tekenen. Hadden we het ineens over desinfectiemiddelen en over hoeveel prikken er per uur kunnen worden gezet. Zo gek kan het dus allemaal lopen.’

Het hele artikel lees je in het nieuwe Magazine Events dat nu op de mat ligt. Morgen komt er nog een sneak preview van het interview online!

* Hier wordt verwezen naar het nummer Zevende Hemel, van De Dijk (2000)

Door > Mariska Tjoelker
Fotografie > Floris Heuer

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!