Wallonië: Wonderlijke ontdekkingen op een steenworp afstandWallonië: Wonderlijke ontdekkingen op een steenworp afstand
Back Back Nieuws

Wallonië: Wonderlijke ontdekkingen op een steenworp afstand

17 november 2017

Wallonië kent, dankzij de Ardennen, hogere heuvels dan Nederland en je kan er een lekker biertje drinken. Dat is zo ongeveer het eenvoudige beeld dat veel Nederlanders hebben van het zuidoosten van België. Het bureau Wallonië België Toerisme wil dat beeld graag aanpassen en deed daarvoor een geslaagde poging met een tweedaagse FAM-trip (FAM=familiarization) eind oktober.

Geen van de uitgenodigde gasten was uiteraard onbekend met het land, maar het programma kende weldegelijk de nodige verrassende onderdelen. Bovendien schetste het een divers beeld van een streek die even geschikt is voor een verrassend evenement of een zakelijke meeting op niveau, als een leerzame actieve vakantie voor het gezin.

Zelf ben ik vaak zat in de, vanuit Nederland, zo bereikbare Ardennen. Keer op keer verwonder ik me dan over het uiterlijk en de sfeer van de Waalse steden en dorpjes en de mooie groene uitzichten over de Ardense heuvels of de uitgestrekte Hoge Venen. Mocht ik, ondanks die ervaring, toch nog een eendimensionaal beeld hebben gehad van dit gebied, dan leverde deze trip heel wat nieuwe invalshoeken op.

  • Dinant
    Dinant
  • Préhistomuseum
    Préhistomuseum
  • Belgian Owl
    Belgian Owl
  • Belgian Owl
    Belgian Owl
  • Naxhelet
    Naxhelet
  • Naxhelet
    Naxhelet
  • Naxhelet
    Naxhelet
  • Naxhelet
    Naxhelet
  • Naxhelet
    Naxhelet
  • Naxhelet
    Naxhelet
  • Chateau De Jemeppe
    Chateau De Jemeppe
  • Chateau De La Hulpe
    Chateau De La Hulpe
  • Château de Modave
    Château de Modave
  • Château de Modave
    Château de Modave
  • Château de Modave
    Château de Modave

Prehistorische lunch en Belgische whisky

Een evenement plannen in de prehistorie. Het lijkt misschien ietwat onwaarschijnlijk, maar dat is helemaal mogelijk bij het Préhistomuseum bij Flémalle, op een korte afstand van Luik en Maastricht. Een ‘prehistorische’, maar smakelijke lunch (met vork en mes), het gezamenlijk leren vuurtje stoken en pijlpunt kappen en een prehistorische boogschietwedstrijd zijn ideaal voor de teambuilding.

Het leerzame Archeorestaurant en in het park aanwezige tipi’s bieden ruimte voor vergaderingen en recepties en de aanwezige gastvrije archeologen zorgen net zo goed voor een interessante uitleg als het nodige vermaak. De balans is zo snel gevonden.

Na de archeologische ervaring gaan we in korte tijd naar een plaats waar alcohol in het spel is, maar opvallend genoeg heeft het niets met bier te maken. In Fexhe-le-Haut-Clocher wordt namelijk whisky geproduceerd. Dat gebeurt op duurzame wijze in de Haspengouw. Daar werd in november 2007 voor het eerst single malt whisky gebotteld onder de naam Belgian Owl.

Deze whisky heeft in korte tijd onder whiskykenners een goede naam opgebouwd. Niet enkel vanwege de duurzame productie en het uitermate geschikte water uit de Waalse Ardennen, maar ook vanwege de twee uit 1898 afkomstige distilleerketels uit de Caperdonich Distillery in het Schotse dorpje Rothes. Het is zeer uitzonderlijk dat dergelijke ketels het Schotse land mogen verlaten en de nieuwe eigenaars zijn er apetrots op.

Luxe nacht in prachtige omgeving

Na de verrassende eerste dag van de trip is iedereen wel even toe aan een warme douche of een rustgevend bad. Dat kan uitstekend in het nieuwe ‘Naxhelet’. Naxhelet afficheert zich, onder andere, graag als een golf hotel en het embleem van het hotel toont een boom, heuvels en de tekst ‘meeting in nature’.

Daarmee verkoopt het hotel bepaald geen knollen voor citroenen, want wie ’s ochtends de gordijnen van de luxe hotelkamer opendoet ziet het prachtige groene glooiende Ardennenlandschap met haar rijke bossen en daar tussenin gelegen de golfcourts. Hoei en Luik liggen feitelijk vlakbij, maar niets lijkt dat met dit uitzicht te bevestigen. Deze ochtend valt ook het unieke van deze, tot hotel omgebouwde, oude kasteelhoeve op.

De avond voor deze ochtend werd het gezelschap nog getrakteerd op een luxe menu in het knusse restaurant. Het diner paste, met het smakelijke ganzenvlees van het hoofdgerecht, volledig bij de tijd van het jaar. De sfeer was uitstekend en er werd lang nagetafeld.

Een slordige twaalf uur later, na een heerlijke nachtrust en een prima ontbijt, volgt nog een rondleiding door het hotel. Dan ook blijkt dat Naxhelet, naast hotel, restaurant en een uitgebreide wellness, ook een paar moderne vergaderruimtes en een sfeervolle conferentiezaal biedt.

Het plezierige kasteel van Modave

Na het vertrek uit Naxhelet rijden wij, opnieuw in een korte tijd, naar het kasteel van Modave. Dit zeventiende-eeuwse kasteel kent zijn oorsprong al als een burcht in 1233. Dit nu zeer elegante kasteel kan met een boeiende audiogids bezocht worden en is zowel van binnen, als van buiten, een lust voor het oog. In de Franse tijd werd het gezien als een plaats van plezier. Binnen is bijvoorbeeld een volledig intacte zeventiende-eeuwse badkamer te bewonderen of een keurig gedekte tafel voor diner uit dezelfde tijd.

Om het kasteel heen zijn de voormalige stallen, het koetshuis en de bijgebouwen, omgebouwd tot hotelkamers, seminarruimtes en een restaurant. Deze ruimtes hebben, dankzij het gebruik van natuurlijke kleuren en veel hout, nog wel een heel authentieke sfeer. Daarnaast is er een prachtige ruimte met luxe zitplaatsen die uitermate geschikt lijkt voor het houden van een videoconference.

Het bezoek, en daarmee ook de tweedaagse trip, wordt afgesloten met een heerlijke lunch, een heleboel inspiratie en een, opnieuw, vlotte terugreis naar Nederland. Veel inspiratie en mogelijkheden liggen haast om de hoek in de Waalse Ardennen.

Door > Walter Joosse

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!