2 april 2014

Wadeigenwijz.nl brengt Texel tot leven met authentieke Tesselaren

Rubrieken

Texel. Wie is in zijn leven niet op dit compacte Waddeneiland geweest? Om een weekend uit te waaien, of voor het 'hutje op de hei' sessie, in een natuurlijke omgeving die rust, stilte en ruimte ademt. Het eiland is daarnaast ook geschikt voor de meest uiteenlopende events, incentives en groepsreizen. Dat ervoer een reeks event professionals en corporate opdrachtgevers tijdens een kennismakings- en inspiratietrip, die het Waddenlabel Wadeigenwijz in samenwerking met Landal Business Line en Events.nl organiseerde. Door de persoonlijke touch die de organisatie in het programma weefde, werd het een trip met vele hoogtepunten, die velen niet snel zullen vergeten.

Na een kort tochtje met de veerpont vanaf Den Helder, ervaart het gezelschap van zo'n 20 mensen, al snel het eilandgevoel. Fietsen en brommers hoeven niet op slot en de felle wind langs de kustlijn zorgt voor een gevoelstemperatuur, die enkele graden lager ligt dan elders in het land. Per solex (pure nostalgie) begeven we ons spoedig landinwaarts, waar het landschap vriendelijk aandoet. Oud-Hollandse huisjes met houten gevels, typische tuinwallen, asymmetrische schuren, schapen in de weien (Texel telt meer schapen dan mensen: 18.000 om 13.500). In de luwte van de wind voel je al snel de voorjaarszon op de huid. Je hebt het gevoel door een openluchtmuseum te rijden, temeer daar je nauwelijks auto's tegenkomt. Een kwart van het eiland blijkt dan ook een Nationaal Park te zijn. De eerste stop maken we bij camouflagefort De Schans, van waaruit in de VOC-tijd vijandelijke schepen met strategisch opgestelde kanonnen buiten de deur werden gehouden. Het volledig door gras bedekte fort kan prima fungeren als evenementen- of festivalterrein.

JuttersmuseumFlora
In het dorpje Oudeschild werken we in De Oude Vismarkt, op het terras met uitzicht op de Texelse vloot, een vers gevangen visje naar binnen. Het voorjaarzonnetje doet intussen hard zijn best. Ook in geval van regen zijn de mogelijkheden voor programma's talrijk, legt organisator Hans Peter van den Bosch van Wadeigenwijz.nl uit. Texel telt immers zes musea, heeft een roemruchte VOC-geschiedenis en een aantal authentieke Tesselaren, die beeldend kunnen vertellen over het eiland en typische eilandberoepen. Een van deze vermakelijke characters is Jan Uitgeest, die ons ontvangt in zijn Juttersmuseum Flora. In de meeste musea vertellen mensen over belevenissen van vroeger die door andere mensen zijn beleefd. Jan Uitgeest vertelt geanimeerd en met een vleugje zelfspot zijn eigen levensverhaal als jutter. Dat begon al als klein kind. Bij hevige zeestormen lag hij dan 's avonds koortsachtig van opwinding wakker. 's Nachts ging hij met zijn broer op zoek naar aangespoelde spullen, die hij als handelaar door verkocht. Het was altijd weer afwachten welke scheepswaar aanspoelde: soms waren het sigaretten, een andere keer schoenen of zelfs damesondergoed. Het museum toont indrukwekkende wrakstukken uit vervlogen tijden, naast ankers, sloepen, scheepsraderen, stoommachines en reddingscapsules.

Huisgemaakte gerechten
Tijdens de reis komen we meer van deze characters tegen: authentieke Tesselaars, die vol passie hun kennis delen en je het eilandgevoel laten ervaren. Op gezette tijden duikt kok Vincent Hoekstra op, die onze smaakpapillen verwent met huisgemaakte gerechten, bereid met ingrediënten van het eiland zelf. Je kunt bijna geen gerecht of drankje bedenken, of het is op het eiland zelf bereid: asperges, lamsvlees, schapenkazen, kruidenbitters, vis, Texels bier, boterkoek. We hebben deze trip het genoegen in beide restaurants van Vincent te mogen aanschuiven. Vincent Eilandkeuken is een strak modern, sfeervol restaurant: veel wit, natuurlijke materialen en loungebanken; het daglicht schijnt door het koepeldak uitbundig naar binnen terwijl we ons te goed doen aan vers geplukte groenten, lamsham en schapenkaas. In Vincent Eilandkeuken, een sfeervol restaurant met meer klassieke tinten, genieten we van kroketjes van schelpen, tomatensoep met schaaldieren en gemarineerde lamskoteletjes. Alles kakelvers en met liefde bereid.

Overnachten
Texel telt zeven dorpjes, allemaal met hun eigen karakter en eigen charme. In Den Burg wagen we ons via een kruip-door-sluip-door route naar de top van de kerktoren, van waaruit we een panoramablik hebben over het eiland. Op onze nostalgische Solex’en doorklieven we vervolgens de westkust van het eiland en belanden via slingerachtige duinpaden bij Landal Sluftervallei. Dit park telt 316 bungalows, waarvan 65 luxe plus nog eens 16 mobile homes en 57 duincamping plaatsen. Het aantal bedden is ruim 1900. Veel bungalows zijn splinternieuw en zien er modern uit: rieten daken, smaakvol interieur. De luxe bungalows beschikken zelfs over een sauna en solarium. De faciliteiten en uitstraling zijn op het niveau van een viersterren hotel. De grote woonkamer met open haard en de keuken zorgt tegelijk ook voor een huiselijke sfeer. We bevinden ons vlak bij de vuurtoren en zien zelfs de vuurtorens van Terschelling en Vlieland liggen. Bij helder weer kun je zelfs de vuurtoren van Ameland zien liggen. Een aantal kilometers verderop bevindt zich, eveneens in het duingebied, een andere accommodatie: viersterren Grand Hotel Opduin (capatiteit 92 kamers), dat qua inrichting en kleurstelling is ingericht in het thema van The Hamptons.

De volgende ochtend trekken we per mountainbike naar natuurgebied De Slufter. Een uniek natuurgebied, legt Edwin De Boswachter van Staatsbosbeheer uit. Het 400 hectare grote gebied is een voormalige polder in het duinlandschap en staat tegenwoordig in een open verbinding met de zee. Praktisch elk kwartaal, tijdens springtij, loopt het gebied volledig onder water. Het landschap verandert dan met de grillen van de natuur mee: kreken verplaatsen zich. Zoutminnende vegetatie tiert er welig zodra er een bedje zoet water overheen spoelt. Dan ontwikkelen zich unieke gewassen en groenten, zoals zeekraal (een soort spinazie), krouw en lamsoor. De gevarieerde vegetatie op het eiland trekt honderden (zeldzame) vogelsoorten aan.

In dit duingebied is het uitzicht op zee adembenemend: op 23 kilometer afstand ontwaren we een zeestomer. En zien we vanaf dit punt nu echt de kromming van de aarde of is onze verbeelding op hol geslagen na een glaasje zachte Texelse kruidenbitter? Nee, dat zien we goed, legt Pieter Dros van de Jan Plezier uit. De koetsier van de paard-en-wagen blijkt een geboren verhalenverteller die in het theater niet zou misstaan. Met een aanstekelijke humor en een verbluffend encyclopedische kennis van de zeldzame flora en fauna dist hij de ene smeuïge anekdote na de andere op.

We vervolgen de dag fietsend door duinen, heide, zelfs door een bos en langs weiden, stranden en polders. Het landschap is gevarieerder dan verwacht. Na een heerlijke pannenkoek in De Catharinahoeve, een sfeervol verbouwde bosboerderij, vermaken we ons op het strand met kitevliegeren. Doordat we ons nu aan de andere kant van het eiland bevinden, profiteren we volop van de zon; de zee kabbelt rustig, de wind is er minder fel. Met een hoofd vol indrukken en rozig van de zon nemen we na twee dagen afscheid. We hebben een greep ervaren uit de vele mogelijkheden voor groepsprogramma's op Texel. Organisator Hans Peter van den Bosch van Wadeigenwijz.nl, die programma's op dit eiland verzorgt voor groepen van 15-500 personen, heeft daarbij zijn visitekaartje afgegeven door de groep in contact te brengen met authentieke, gepassioneerde eilandbewoners, die een extra tintje hebben toegevoegd aan het eilandgevoel. 

Aan de Kennismakings- en Inspiratietrip Texel die Wadeigenwijz.nl samen met Landal Business Line en Events.nl organiseerde, werkten de volgende partijen mee: Solexverhuur Texel, Vincent Eilandkeuken, Natuurmonumenten, De Oude Vismarkt, Juttersmuseum Flora, Grand Hotel Opduin, TBO Texel, Bets Fietsen, Staatsbosbeheer, Jan Plezier, Fietsverhuur De Koog, Catharinahoeve en Tesseltours.

Foto's: Mario van Voorst