Verrassing en verwondering in The Harbour Club Amsterdam Oost Verrassing en verwondering in The Harbour Club Amsterdam Oost
Back Back Locaties

Verrassing en verwondering in The Harbour Club Amsterdam Oost

17 april 2019

Amsterdam bruist en groeit. Met de herontwikkeling van onder meer de noordelijke IJoever en verschillende bedrijventerreinen in oost, krijgt de hoofdstad er, naast duizenden appartementen, ook tientallen hippe restaurants en uitgaansgelegenheden bij. Zo vestigde The Harbour Club zich in de oude verlaten wijnterminal aan de Entrepothaven. Inmiddels is duidelijk dat ze er mag blijven. En hoe. De recente restyling van het restaurant en de naastgelegen eventzaal laat overtuigend zien, dat de lat hoog is gelegd aan de Cruquiusweg. ‘Alles draait hier om beleving’, stelt sales representative Auke Genemans. ‘Of je nu al la carte komt eten of in Next Door je corporate event houdt, we willen onze gasten in alle facetten van onze gastvrijheid verrassen.’

  • Auke Genemans
    Auke Genemans
  • Verrassing en verwondering in The Harbour Club Amsterdam Oost
  • Verrassing en verwondering in The Harbour Club Amsterdam Oost
  • Verrassing en verwondering in The Harbour Club Amsterdam Oost
  • Verrassing en verwondering in The Harbour Club Amsterdam Oost
  • Verrassing en verwondering in The Harbour Club Amsterdam Oost
  • Verrassing en verwondering in The Harbour Club Amsterdam Oost
  • Verrassing en verwondering in The Harbour Club Amsterdam Oost

Experiment

Overweldigend. Een kwalificatie die heel goed past bij de eerste kennismaking met The Harbour Club Amsterdam Oost voorjaar 2019. Buiten is de metamorfose van het voormalige bedrijventerrein Cruquiusweg, op amper 5 minuten rijden vanaf de Ring A10, nog in alle hevigheid gaande. Verderop woontorens met appartementen die in rap tempo zijn verrezen op opengevallen plekken. Aan de andere kant voormalige silo’s die creatief een herbestemming krijgen als hotel. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, hield de gemeente haar eigen stedenbouwkundig adviseurs en ontwerpers nu eens weg van de tekentafel.

Projectontwikkelaars kregen de ruimte om onderling tot een aansprekende gebiedsinrichting te komen. Het experiment oogt succesvol. Ook The Harbour Club vond er haar plek, al is het werk nog niet af. ‘Het restaurant en Next Door gaan aan de straatkant nog schuil achter een oude loods die wij gebruiken voor opslag. Op termijn komt er nieuwbouw voor in de plaats, waarin we volgens het box in de box principe aanvullende evenementruimten willen inrichten. Met een capaciteit van zo’n 2000 gasten.’

Stijl

Dat duurt nog een paar jaar, maar zal wel de apotheose van de herinrichtingsoperatie worden. ‘Op dit moment kom je onze accommodatie nog binnen via een tijdelijke sluis.’ Wie die route volgt, valt al snel van de ene in de andere verbazing. Stijl, luxe en ruimte zijn de eerste indrukken die je van het 2200 vierkante meter grote restaurant opdoet. Het oog valt op talloze smaakvol gestoffeerde rondzits, gegroepeerd opgestelde fraai gedekte tafels, schitterend transparante wijnvitrines en een imposante 6 meter lange visvitrine voor de open keuken. Een kleurrijk zestien meter lang werk van neo popart kunstenaar Selwyn Senatori domineert een van de muren. ‘Dit is een oude wijnterminal uit 1901 die zorgvuldig is gerestaureerd. Alle balken zijn bijvoorbeeld nog origineel’, typeert Genemans het industriële monument.

‘Wat ook bijdraagt aan de lichte en ruimtelijke ambiance is de glazen pui over de volle breedte aan de waterkant. En toch heb je ondanks de grote capaciteit niet het idee dat je in een of andere eetzaal zit.’ Mocht dat trouwens al een puntje van zorg zijn, dan wordt die door de uitnodigende menukaart vol exquise gerechten snel weggenomen. Chef Melchor Soto Fernandez tekent voor een onderscheidende selectie aan vooral vis- en groentegerechten, hoewel ook vlees er niet op ontbreekt.

Next Door

Voor een goed begrip: de mogelijkheden in het restaurant blijven niet beperkt tot alleszins smakelijk en comfortabel lunchen of dineren. Genemans: ‘In de meest recente verbouwing is de bar centraal geplaatst. Die is daarmee het kloppende hart van het huis geworden, waar omheen na sluitingstijd volop kan worden gedanst.’

Naast reguliere restaurantgasten kan The Harbour Club ook groepen van vrijwel elke grootte accommoderen voor speciale gelegenheden. ‘Van trouwerijen tot zakelijke lunches en diners, van seminars tot bedrijfsborrels en –feesten.’ Hiervoor is zaal Next Door exclusief beschikbaar: ‘De capaciteit is rond 600 personen in een feestopstelling, 500 voor een walking diner of 280 voor een besloten diner setting.’ Aankleding en inrichting zijn volledig flexibel. ‘We hebben ruim voldoende passend meubilair, maar ook vereiste techniek is geen enkel probleem.’ Net als het restaurant biedt ook Next Door vrij uitzicht over de Entrepothaven. Een enorm terras scheidt de gevel van de beschoeiing. ‘Er kan ook aangemeerd worden als groepen bijvoorbeeld een rondvaart in hun programma aangeboden krijgen.’

Charme

Dat creatieve geesten wel raad weten met de mogelijkheden van The Harbour Club Oost, blijkt uit de lijst van voorbeelden die Genemans desgevraagd inbrengt: ‘Zo hadden we hier de lancering van Fifth House by Nikkie Plessen. Een modeshow in het restaurant gecombineerd met een shared diner. Ook dat kan, het is een kwestie van samen gaan zitten, de ruimte op je laten inwerken en je fantasie de vrije loop laten.’ En wat als opdrachtgevers niet de hele accommodatie exclusief afhuren? ‘In dat geval integreren hun gasten gewoon’, weet Genemans uit ervaring, ‘dat vinden we juist de charme. Met Next Door heb je je eigen eventruimte. De combinatie met het gebruik van een deel van het restaurant draagt in onze ogen alleen maar bij aan de bijzondere beleving van deze unieke locatie.’

>Henny Beijer

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!