Verbinding met een missie in CORPUS Congress CentreVerbinding met een missie in CORPUS Congress Centre
Back Back Opdrachtgever aan het woord

Verbinding met een missie in CORPUS Congress Centre

11 november 2022

Voor de Wetenschapsdag 2022 koos Monique Caljouw, wetenschappelijk coördinator en vicevoorzitter van het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH), heel bewust voor CORPUS Congress Centre in Leiden. ‘De locatie bood ons de mogelijkheid voor het organiseren van een hybride bijeenkomst, omdat we zowel fysieke als online deelnemers zouden verwelkomen. Daarnaast is de goede bereikbaarheid met zowel openbaar vervoer als de auto een belangrijk argument geweest bij de keuze.’ Vooral mooi noemt ze de verbinding tussen CORPUS – immers reis door de mens – en de missie waar haarnetwerk voor staat, namelijk te verbinden tussen wetenschap en maatschappij.’

  • Corpus
    Corpus
  • Opening Wetenschapsdag met Prof. dr. Wilco Achterberg (voorzitter UNC-ZH) en dagvoorzitter Johan Overdevest
    Opening Wetenschapsdag met Prof. dr. Wilco Achterberg (voorzitter UNC-ZH) en dagvoorzitter Johan Overdevest

Leiden European City of Science

Jaarlijks komen professionals in de ouderenzorg en de langdurige zorg, onder wie ook wetenschappers, samen tijdens hun zogenoemde Wetenschapsdag. Die wordt georganiseerd door SANO, Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg en is bedoeld om kennis te delen. SANO vormt een samenwerkingsverband tussen de zes Academische Netwerken Ouderenzorg in Nederland, die ieder weer een samenwerkingsverband vormen tussen een universiteit of universitair medisch centrum en zorgorganisaties in de regio. De editie 2022, die stond geagendeerd voor donderdag 22 september, was de 7e in een periode van 10 jaar. Het thema voor dit jaar was: ‘De voedingsbodem van de wetenschap’. En, mooie samenloop van omstandigheden, laat Leiden dit jaar nu toevallig ook nog European City of Science zijn. Mede namens het LUMC droeg Monique Caljouw de verantwoordelijkheid voor de wetenschappelijke inhoud van het omvangrijke en tegelijk intensieve programma.

Geschikt voor hybride concept

Het dagprogramma voorzag, na de inloop en ontvangst vanaf 09:00 uur, in een plenaire opening in de vorm van een interview door dagvoorzitter Johan Overdevest met Wilco Achterberg, voorzitter UNC-ZH. Aansluitend sprak Hester Bijl, rector magnificus Universiteit Leiden, een keynote uit. Daarna konden de deelnemers zich aansluiten bij uiteenlopende presentaties. Een programmaconcept dat specifieke eisen stelde aan de locatie. Caljouw: ‘We calculeerden vooraf behoefte aan plaats voor 250 fysiek aanwezige deelnemers, met beschikbaarheid van 3 zalen: 1 plenaire zaal en 2 zalen voor parallelsessies. Daarnaast wilden we online deelnemers faciliteren, wat uiteraard specifieke voorzieningen voor de hybride functionaliteit vereiste.’ Uiteindelijk werden 230 deelnemers fysiek in de accommodatie verwelkomd. Het evenement werd daarnaast door 80 unieke deelnemers online bezocht.

Dwarsdoorsnede in content

In lijn met de doelstellingen van de Wetenschapsdag werden uiteindelijk maar liefst 58 onderzoeken gepresenteerd,  33 in mondelinge presentaties en 25 in de vorm van posters: ‘Een mooie afspiegeling van wat er aan onderzoek in de langdurige ouderenzorg in Nederland beschikbaar komt’, kwalificeert Caljouw. ‘In de opzet van het programma hebben we hiervoor voor het eerst ruimte gemaakt. ‘Deze abstracts gaven een mooie dwarsdoorsnede van de vele onderzoeken die binnen de academische netwerken ouderenzorg plaatsvinden.’ Deelnemers kregen in de pauzes en ook na afloop van het officiële programma alle gelegenheid te netwerken, vanaf 17:00 uur zelfs tijdens een speciale, drukbezochte netwerkborrel.

Eindelijk weer ook fysiek

Caljouw kijkt terug op een geslaagd congres en een al even geslaagde samenwerking met CORPUS Congress Center: ‘Het event verliep helemaal volgens wens. We hadden het draaiboek en ook alles organisatorisch van tevoren goed afgestemd met de locatie. Prima dus, geen bijzonderheden. We hebben tijdens de dag gewerkt met vriendelijk en behulpzaam personeel. De duty manager was voor de hele dag beschikbaar, waardoor er duidelijkheid was bij wie we konden aankloppen als er iets was.’ Wat vast en zeker aan de zeer positieve review heeft bijgedragen – en dat zal velen bekend in de oren klinken – is dat ook dit evenement terug was van weggeweest: ‘Dat we elkaar na meer dan twee covid-jaren weer fysiek konden ontmoeten was vanzelfsprekend al een hoogtepunt op zich.’ En daar waren de deelnemers het roerend mee eens, getuige de feedback achteraf: ‘Wat een inspiratie opgedaan en fijn om iedereen weer te spreken en samen te werken aan kennis maken en delen in de langdurige ouderenzorg”. En: ‘Geweldige SANO Wetenschapsdag gehad’, ‘Leerzaam en inspirerend’.

Tekst: Henny Beijer

Fotografie: Eveline Korving

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!