Veldeman zorgt voor primeur in festivalwereld Veldeman zorgt voor primeur in festivalwereld
Back Back Nieuws

Veldeman zorgt voor primeur in festivalwereld

12 december 2022

Op vraag van de Nederlandse concert- en festivalorganisator MOJO ontwikkelde Veldeman de nieuwe festivalstructuur TFS Big Mouth, waarvan de gevel over de volledige breedte automatisch geopend en gesloten kan worden. Dit laat de organisatie toe om overdag een open stage te creëren en ’s avonds een intiemere setting met beperkte geluidsoverdracht naar de omgeving. Een primeur in de festivalwereld!

De Nederlandse concert- en festivalorganisator MOJO zocht voor de festivals Down The Rabbit Hole en Lowlands een nieuwe, flexibele festivalstructuur die gemakkelijk geopend en gesloten kan worden. Overdag moet deze structuur het publiek toelaten om ook buiten mee te genieten van de optredens. De capaciteit van de gesloten festivaltenten die voordien werden gebruikt was immers ontoereikend. Voor het avondprogramma daarentegen moet de festivalstructuur net wel gesloten kunnen worden om zo een intiemere setting te creëren en geluidsoverdracht naar de omgeving te beperken. Een uitdaging voor Veldeman, intussen een gevestigde waarde op heel wat Europese festivals.

TFS Big Mouth

Veldeman ontwikkelde de TFS Big Mouth van 50m breed. De gevel van deze nieuwe festivalstructuur kan over de volledige breedte elektrisch geopend en gesloten worden in slechts 10 minuten tijd. Akoestische doeken, die al tijdens de opbouw in de gevel bevestigd worden, zorgen bovendien voor een beperking van de geluidsoverdracht naar de omgeving. Ook 2 speciale nooduitgangen worden in de gevel voorzien.

Schakelen tussen dag en nacht

De TFS Big Mouth werd afgelopen zomer succesvol gelanceerd op beide festivals en zorgde er op elk moment van de dag voor de ideale sfeer. Sebastiaan Saarloos, Production Manager bij Mojo: ‘Dankzij een goede samenwerking zijn we tot een passende oplossing gekomen die perfect aan onze verwachtingen voldoet. Met de TFS Big Mouth beschikken we over een semi open-gesloten stage waarmee we eenvoudig kunnen schakelen tussen dag en nacht.’ Ook de komende editie zal deze speciale TFS onderdak geven aan de festivalgangers.

Techniek van vliegtuighangaars

Rolf Van Moer, Manager Technical Department bij Veldeman: ‘Voor de ontwikkeling van deze nieuwe festivalstructuur deden we beroep op onze ervaring in de militaire sector waar we deze technologie eerder al toepasten bij onze militaire vliegtuighangars. Hier ontwikkelden we destijds het ‘Big Mouth’ principe als alternatief voor de klassieke poortsystemen, met het oog op een efficiënte logistiek en snelle montagetijd.’

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!