Varen over Unesco Werelderfgoed uitgebreidVaren over Unesco Werelderfgoed uitgebreid
Back Back Nieuws

Varen over Unesco Werelderfgoed uitgebreid

16 augustus 2021

Romeinen ontdekken in het landschap om je heen. Wie wil dat niet? De thematochten Varen in het kielzog van de Romeinen door De Leidsche Rederij is een groot succes. Daarom gaat de rederij grotere sloepen inzetten en extra vaardagen proberen te regelen.

Naast de schipper van de sloep is er een gids aan boord. Deze gids is een archeoloog of historicus. Archeologen proberen aan de hand van overblijfselen uit het verleden de geschiedenis te herbouwen en betekenis te geven. Je kunt de gids dus de oren van het hoofd vragen over alles wat met Romeinen in Nederland te maken heeft.

De sloep vaart van Leiden naar polder Achthoven en terug, en stopt bij het Leidse fort Park Matilo voor een rondleiding en bij de Hoeve Dijkzicht voor de lunch. Zo kom je op bijzondere plekken waarvan je het bestaan nog niet wist.

Het programma

  • 10.00 uur: Vertrek per sloep Leidse Rederij (1) – Apothekersdijk Leiden.
  • 10.30 uur: Wandeling met gids door Park Matilo (UNESCO Werelderfgoed) (2)
  • 11.30 uur: Varen
  • 12.00 uur: Romeinse lunch bij Hoeve Dijkzicht (3) in Polder Achthoven.

Mogelijkheid tot bezichtigen van dit rijksmonument.

  • 13.00 uur: Varen
  • 14.00 uur: Aankomst Leidse Rederij – Apothekersdijk Leiden.

Dit Limes Vaararrangement wordt sinds 2018 georganiseerd door de Leidse Rederij samen met Hazenberg Archeologie en Hoeve Dijkzicht en ondersteund door het Sloepennetwerk en Leiden Marketing.

Romeinen in ons land

De Romeinen waren ongeveer de eerste vier eeuwen na Chr. in ons land. Of ze het hier prettig vonden is maar de vraag. In een Romeinse brief lezen we dat het hier nat en drassig is, met veel muggen. Sommige Romeinse soldaten zullen hier aan gewend zijn geweest want ze kwamen uit de buurt. Zoals bijvoorbeeld Bataven en Germanen in Romeinse dienst. De Oude Rijn was de noordgrens van het Romeinse Rijk en noemen we de Neder-Germaanse Limes. Rondom deze destijds wijde rivier zijn veel forten opgegraven, zoals in Park Matilo in Leiden, en verschillende Romeinse vrachtschepen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!