Van Straaten BV voorop met nieuwe duurzame inspanningen Van Straaten BV voorop met nieuwe duurzame inspanningen
Back Back Nieuws

Van Straaten BV voorop met nieuwe duurzame inspanningen

04 december 2023

Het Amsterdamse familiebedrijf Van Straaten BV is wereldwijd één van de meest duurzame grootformaat printbedrijven die visuele branding produceert. Zo is het bedrijf hard op weg om volledig CO2-neutraal te produceren en werkt het al sinds 2016 met een 5-meter sublimatieprinter. Nu maakt Van Straaten bekend de duurzaamheidsstandaard in de branche opnieuw te verleggen.

Niet alleen neemt het bedrijf deze maand zijn tweede, next-gen 5-meter sublimatieprinter in gebruik, maar ook zijn alle substraten en de volledige bedrijfsvoering van Van Straaten gecertificeerd door de onafhankelijke, internationaal opererende certificeringsinstantie ClimateCalc. Daarmee is Van Straaten de eerste volledig ClimateCalc-gecertificeerde onderneming in de grootformaat printbranche.

Lange termijn centraal

Voor Niels van Straaten is duurzaamheid een integraal onderdeel van zijn toekomstvisie. Hij vertelt: ‘Bij Van Straaten BV kijken wij al 105 jaar lang ver de toekomst in. Als vierde generatie familiebedrijf staat voor ons altijd de lange termijn centraal. Door in het hier en nu zo duurzaam, kwalitatief en toekomstgericht mogelijk te werken, vergroten wij de kans dat wij ons bedrijf succesvol kunnen blijven overdragen aan toekomstige generaties.’

Durst Rhotex 500

In 2016 nam Van Straaten de eerste Durst Rhotex 500 sublimatieprinter ter wereld in gebruik. De machine werd speciaal in opdracht van Van Straaten ontwikkeld en gebouwd, om zo efficiënt mogelijk te kunnen produceren, met minder milieubelasting dankzij het gebruik van watergebaseerde inkt. Bovendien kan het eindproduct opgevouwen vervoerd worden, wat een aanzienlijke ruimte- (en dus CO2-)besparing oplevert ten opzichte van een rol. Deze maand neemt het bedrijf zijn tweede, next-gen Durst Rhotex 500 in gebruik.

Meten is weten: ClimateCalc

Bij Van Straaten zijn alle investeringen, de verdere automatisering van de bedrijfsprocessen en de keuze voor producten altijd ingegeven door de ambitie om maximaal te verduurzamen. Tegelijk ziet het bedrijf ook dat opdrachtgevers duurzaamheid hoog op hun agenda hebben staan. Daarom heeft Van Straaten zijn volledige productassortiment laten certificeren door de onafhankelijke, internationaal opererende certificeringsinstantie ClimateCalc. Het certificeringssysteem is ontworpen om vanuit een levenscyclusperspectief exacte informatie te verschaffen over de CO2-impact van grafische producten.

Recycle & re-use programma’s

Omdat het verduurzamen van de hele keten voor Van Straaten van belang is, wordt ook daarin geïnvesteerd. Het bedrijf onderzoekt momenteel alle opties om een integraal recycle en een re-use programma op te zetten, waarin ze venues, evenementenorganisatoren en standbouwers faciliteren om de gebruikte prints te verzamelen, waarna Van Straaten ze ophaalt en opnieuw verwerkt.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!