Hoge masten, indrukwekkende tall ships en duizenden uitgelaten toeschouwers bepaalden van 19 tot en met 23 augustus het straatbeeld van Amsterdam. Voor de kapiteins was, naast deelname aan Europa’s grootste zeilevent, The Captains Dinner één van de hoogtepunten van SAIL. Vanuit alle continenten en windrichtingen meerden zij op 20 augustus jl. aan bij dé SAIL-locatie bij uitstek: Het Scheepvaartmuseum. Events.nl was erbij en samen met Barbara van Baarsel maakte ik deze bijzondere avond vanuit de coulissen mee.
Stilte voor de storm
Na een korte wandeling langs het botenspektakel op het IJ, begeven we ons naar de ingang van Het Scheepvaartmuseum. Twee keurig in uniform geklede heren heten ons welkom en begeleiden ons naar binnen. We volgen naar de binnenplaats van het museum, de plek waar het vanavond gaat gebeuren. Het zonlicht schijnt sierlijk door de glazen koepel – een gigantische kompasroos – naar binnen en zet het Open Pleyn op magische wijze in de spotlight. Zichtbaar onder de indruk blijken we zo de generale repetitie van zanger Sjors van der Panne en het Volendams Kinderkoor binnen te lopen. Wanneer later ook zangeres Nurlaila Karim zich bij het ensemble aansluit, kunnen we niet anders dan even van dit mooie moment te genieten. Stilte voor de storm. Kippenvel.
Traditie in ere
12 lange tafels die zorgvuldig op de binnenplaats staan opgesteld, als de lijnen van een groot kompas, bieden plaats aan 240 gasten. De aankleding en rood-bordeauxrode details vormen een aangenaam contrast met het minimalistische, ruwe uiterlijk van het zeventiende eeuwse pakhuis. Terwijl de crew van Select Catering de laatste hand legt aan de finishing touch, checken de heren van Bourgonje het licht en geluid. Vriendelijke hostessen begeven zich naar de zijvleugel waar de eerste gasten per boot aanmeren en langzaamaan het Open Pleyn binnen druppelen.
We spotten de eerste kapiteinsuniformen, rangen, standen en feestelijk uitgedoste dames. Ook Mitra van Raalte, directeur Stichting SAIL Amsterdam, en Erwin van Lambaart, directeur SAIL Event Partners, verschillende hoogwaardigheidsbekleders – waaronder Prins Maurits, beschermheer van SAIL – en ‘friends’ (zoals sponsors ING en KPN), ‘family’ (zoals Port of Amsterdam en Inholland), ‘fans’ en ‘fellows’ staan vanavond op de gastenlijst. The Captains Dinner is een traditie die al vanaf de allereerste SAIL Amsterdam in 1975 in ere wordt gehouden. Een avond waar oude bekenden elkaar treffen, sterke zeemansverhalen de ronde doen en nieuwe, internationale contacten worden opgedaan. Het Scheepvaartmuseum mag zich dit jaar voor het eerst het decor van deze bijzondere kapiteinsavond noemen.
Thuiskomen
De organisatie van The Captains Dinner is in handen van de Stichting SAIL. Mascha Voster, Voster Events, is door hen aangesteld om de avond vorm te geven en in goede banen te leiden. ‘Een hele eer,’ zo vertelt ze ons later tussen de bedrijven door. ‘Ik heb verschillende evenementen georganiseerd op nautisch gebied, maar dit diner is wel een heel bijzondere.’ Over de locatie hoefde Voster niet lang na te denken: ‘Er is maar één locatie in Amsterdam dat scheepvaarthistorie ademt, en dat is Het Scheepvaartmuseum. Het gebouw is omgeven door water, gasten kunnen hier per boot komen, het pand biedt vele mogelijkheden en de samenwerking met huiscateraar Select Catering en vaste AV-partner Bourgonje verloopt altijd soepel.’ Ronald van Lopik, hoofd Commerciële Zaken bij het Scheepvaartmuseum sluit zich daar even later bij aan: ‘Dat The Captains Dinner hier plaatsvindt, midden onder de glazen kompasroos van het Scheepvaartmuseum, dat voelt als thuiskomen.’
Een keer geen kapucijners, wel een verfijnd diner
Nadat alle gasten door de marine naar de steiger van het markante gebouw zijn gevaren en met een saluerende erehaag warm onthaald zijn bij de aanlegsteiger van het museum, kan de avond beginnen. Aan tafel! Het diner wordt geopend. Vanaf een rond podium in het midden van het Open Pleyn worden alle internationale gasten van harte welkom geheten. Een speciale groet gaat uit naar de kapitein van de Australische STS Young Endeavour die al in december 2014 zijn zeilen hees, om bij deze negende editie van SAIL aanwezig te zijn. Vanavond geen stevig kapiteinsmaal met kapucijners maar een verfijnd trio van organisch gekweekte zalm, Waterlands kalf en Cremaux met Roodfruit. Muzikale tussengerechten als ‘Bridges over TroubledWater’, ‘De Stad Amsterdam’ en ‘We’ll meet again’ worden smaakvol geserveerd door het Volendams Kinderkoor, Sjors van der Panne, Nurlaila Karim en de Marine Band of the Royal Netherlands Navy.
‘Thank you all so much. Without you, there would be no SAIL Amsterdam.’ De treffende woorden van Jeanette Blijdorp-Jonker, Director tall ships SAIL Amsterdam 2015, doen ons beseffen hoe bijzonder dit evenement en diner eigenlijk zijn. Ook locoburgemeester van Amsterfdam, Kajsa Ollongren, laat in haar speech weten blij te zijn met wat SAIL voor de stad betekent en uit te kijken naar alle mooie verhalen die vanavond ter tafel zullen komen.
Geoliede machine
We ontglippen het diner voor een kijkje in de keuken, ofwel de Trompzaal die omgetoverd is tot een ultramoderne keuken voor de witte en zwarte brigade. Achter de schermen wordt vol overgave gewerkt aan rijenlange schilderijtjes. De volgende gang is inmiddels volop in voorbereiding terwijl elegante dames af en aan lopen met vers ontkurkte flessen wit en rood. Een geoliede machine.
Terwijl de avond valt en de glazen kompasroos boven de dinerzaal langzaam verandert in een prachtige sterrenhemel, zingen Sjors en Nurlaila diezelfde sterren weer naar beneden. Buiten verlichten de deinende masten en voorbij varende bootjes het centrum van Amsterdam, binnen lijkt het bonte gezelschap zich prima te vermaken. Het Scheepvaartmuseum, Stichting SAIL, Select Catering, Bourgonje, Voster Events en crew kunnen terugkijken op een zeer geslaagd Captains Dinner. Maar voordat het zover is, verlaten wij in stilte onze plek uit de coulissen. Vereerd dat wij als ‘normale landrotten’ dit prachtige kapiteinsevent van dichtbij mee hebben mogen maken.
Door: Eline van Nunen-Jansen – Buro Barcode