Van Gogh & Japan in Van Gogh MuseumVan Gogh & Japan in Van Gogh Museum
Back Back Nieuws

Van Gogh & Japan in Van Gogh Museum

10 mei 2018

In de tentoonstelling Van Gogh & Japan (23 maart t/m 24 juni) in het Van Gogh Museum zijn 28 Japanse kleurenhoutsneden vervangen door andere exemplaren. Ook deze prenten – waaronder werken van Katsushika Hokusai – tonen waar Van Gogh zijn inspiratie vandaan haalde en hoe de Japanse kunst richting gaf aan zijn manier van werken. De wissel vindt plaats omdat veel bruikleengevers vanwege de lichtgevoeligheid van de prenten een uitleentermijn van zes weken hanteren.

Hartstochtelijk temperament

Onder de prenten die getoond worden, bevinden zich twee bijzondere werken van Katsushika Hokusai (1760-1849). Zo is er een zeldzaam exemplaar te bewonderen van de beroemde kleurenhoutsnede Onder de golf bij Kanagawa, uit de prentenserie Zesendertig gezichten op de berg Fuji (ca. 1830-1832), afkomstig uit een privécollectie. Hokusai werd in de 19de eeuw al beschouwd als de meest bijzondere kunstenaar die Japan ooit had voortgebracht. Van Gogh roemde de wijze waarop Hokusai in deze prent ‘een zekere emotie (…), een hartstochtelijk temperament’ wist op te roepen. ‘Die golven zijn klauwen, het schip is erin gevangen, dat voel je. Welnu, als je de kleur helemaal juist maakt of de tekening heel juist, dan zou je niet die emoties weergeven.’ Deze afdruk van de prent is in perfecte staat, met prachtige kleuren, zoals het heldere geel in de bootjes en de zachtroze wolk in de lucht.

Hokusais Fuji en kersenbloesem

Ook Hokusais Fuji en kersenbloesem (1800-1805) wordt  getoond. Deze subtiel gekleurde prent uit de collectie van het Rijksmuseum toont de met sneeuw bedekte top van de berg Fuji, gezien tussen bloeiende kersenbomen en mistbanken door. Bloesembomen en de berg Fuji zijn een zeer geliefd onderwerp in de Japanse kunst. Het beeld dat Hokusai en andere Japanse prentkunstenaars gaven van het landelijke Japan kleurde Van Goghs blik op Zuid-Frankrijk.

Van Gogh & Japan

Tot en met 24 juni is in het Van Gogh Museum Van Gogh & Japan te zien: een internationale tentoonstelling over de invloed van de Japanse kunst op het werk van Van Gogh. Met circa 60 schilderijen en tekeningen van Van Gogh en een rijke selectie Japanse prenten laat de tentoonstelling zien hoe veelomvattend Van Goghs bewondering voor deze kunst was en hoe ingrijpend zijn werk erdoor veranderde. Elke zaterdagavond is de tentoonstellingsvleugel van het Van Gogh Museum. Neem voor meer informatie een kijkje op de website.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!