14 juli 2016

Uitgelicht: Foodhallen, Halte3 en Meat West

Rubrieken

Het verhaal van een droom

Het is op een dinsdagochtend in de zomer van 2016. We zitten op het terras van Halte3, de schoonmaker neemt de banken nog even af met een vochtige doek en Amsterdam is ondertussen aan het ontwaken om ons heen. Rakish Gangapersad en ik genieten van een koffie en een jus d’orange wanneer we het verhaal van de Foodhallen, Meat West en Brasserie Halte3 eens doornemen. Want het verhaal lijkt nog maar twee jaar oud, maar eigenlijk startte het al in 2010…

Waar een vakantie naar Madrid toe kan leiden
‘In dat jaar was ik samen met één van mijn huidige compagnons in Madrid en we bezochten daar de Mercado de San Miguel, een overdekte foodmarkt. Heel Spaans, veel tapas, lekkere wijnen en speciaalbieren. Iedereen was aan het genieten en dat voelde zo anders dan in Nederland. We dachten allebei hetzelfde: zou het niet geweldig zijn om dit concept naar Nederland te halen?’ zo vertelt Rakish, initiatiefnemer van de drie horeca- en eventgelegenheden. De mannen zijn gaan researchen naar de mogelijkheden en keken naar de vele andere foodhallen in Europa. ‘Waarom had Nederland er nog steeds geen één?!’ Een businessplan werd geschreven en twee andere compagnons dienden zich binnen de vriendengroep aan. ‘Gelukkig hadden zij allebei een stevige horeca-achtergrond, want dat ontbrak er nog aan,’ lacht Rakish, die na de Hotelschool een studie Bedrijfskunde heeft afgerond en uiteindelijk terecht kwam in de consultancy.

Hectiek alom!
‘Ja, je moet ook je beperkingen kennen. Het ging tenslotte om een nieuwe vorm van horeca en dan toch op een Amsterdamse manier. Na veel voorwerk heb ik in 2013 mijn baan opgezegd en is één van de compagnons zelfs bij mij ingetrokken zodat we kosten konden besparen. We waren in dit jaar tegen de oude tramremise aangelopen, dat eigendom is van Stichting Trom. We mochten ons concept daar indienen en na een aantal maanden in afwachting kregen we te horen dat we de pitch hadden gewonnen. De start van een sneltreinvaart!’ De bouw was namelijk al begonnen en over alle technische zaken moest binnen twee maanden een ei gelegd worden. ‘Geen van ons heeft een bouwtechnische achtergrond, maar gelukkig kwamen we er samen met de hoofdarchitect uit. Het was een enorm hectische periode…’

Aug, sept, okt 2014 – all good things come in threes
Oké, het team was een feit, evenals het concept en de locatie. Maar dan nog 21 kwalitatief goede standhouders vinden om de naam ‘Foodhallen’ eer aan te doen. ‘Dat duurde even, maar voor de opening in oktober 2014 was alles rond. Twee maanden eerder waren we al gestart met Brasserie Halte3 en een maand eerder met Meat West.’

Nauwelijks op adem gekomen kwam alle aandacht nog even om de hoek: ‘Dat overviel ons best wel. Het bleek dat alle ogen op de Foodhallen waren gericht en zo werden we overspoeld met media-aandacht en PR.’ In drie maanden tijd is het team van de drie labels van 0 naar 150 man gegroeid. ‘Er kwam enorm veel op ons af en we zaten gelukkig vanaf dag 1 stampvol. Dan ben je met z’n allen heel druk bezig om het er aan de voorkant goed uit te laten zien. Die structuur aan de achterkant is er inmiddels. En nu wordt het voor ons vieren ook tijd om wat meer uit de operatie te stappen en ‘aan het bedrijf te werken’ in plaats van ‘erin’, meer op tactisch en strategisch niveau aan de slag te gaan.’

Foodhallen
De welbekende Foodhallen in ‘upcoming West’ telt zo’n 1.200 vierkante meter. Groot en toch intiem, met gerechten uit de Hollandse keuken tot aan het Verre Oosten. Werkelijk voor ieder wat wils, verpakt in een ‘beleving’. ‘Wij vinden dat je hier terecht kunt voor een combinatie tussen ‘uiteten en uitgaan,’ meent Rakish. ‘Het is anders dan je gewend bent en het sociale aspect staat mooi centraal. Daarom hebben we ook gekozen voor lange banken, mensen moeten niet bang zijn om naast iemand te zitten die zij niet kennen. Het creëert juist sociale interactie.’ Ook de functies van dit complex dragen daar aan bij: de oude Tramremise is volledig verbouwd tot een grote hotspot met onder andere Hotel De Hallen, een bioscoop (De Filmhallen), televisiestudio’s (De Hallen Studio’s) en een bibliotheek. Bezoekers van deze venues komen ook graag nog even wat eten of drinken in de Foodhallen.

Brasserie Halte3
Halte3 is de ideale plek voor lunch, borrel en diner in de sfeervolle binnenruimte of op het zonovergoten terras. Het ligt aan de Foodhallen, je kunt zelfs van de ene ruimte naar de andere. Naast de sfeervolle benedenverdieping is er ook een hele mooie open vide aanwezig met een eigen bar. Ideaal voor een informele werkborrel of verjaardag. Ook beschikt Halte3 nog over twee ruimtes die geschikt zijn voor vergaderingen, presentaties, meetings of brainstormsessies. ‘Het mooie aan deze locatie is dat het een heel open karakter heeft, het voelt niet formeel aan. En waar kun je nu ongestoord vergaderen met uitzicht op de dynamische Foodhallen en ook nog eens hieronder parkeren?’ Klanten die hier graag gebruik van maken zijn onder andere Ahold, GVB, het Nederlands Food Instituut en Elle. ‘Vergaderingen in deze zalen zijn goed te combineren met een lunch of een borrel in de Foodhallen, met het publiek dat er al is.’

Restaurant Meat West
En dan is er nog Meat West, hét restaurant van de Foodhallen. Subtiel en stijlvol ingericht en met een ‘stoere’ kaart met een bijzondere samenstelling van vlees- en grillgerechten (zoal de naam al doet vermoeden). ‘Dit is een fijne plek voor een borrel en een diner,’ vertelt Rakish. We zitten inmiddels aan ons tweede kopje koffie want er valt veel te vertellen over de drie locaties, die allen hun eigen identiteit hebben en toch gezamenlijk een duidelijke aantrekkingskracht op zowel de publieks- als zakelijke markt hebben. Meat West heeft weer een wat sjiekere uitstraling, nog steeds met een open karakter, maar net even wat meer high-end. ‘Hier draait het om het proces van begin tot eind: van rijpkast tot open grill en van het perfecte glas wijn tot de ultieme medium rare.’

Concept verder uitrollen?
Rakish vertelt nog wat meer over de capaciteit van de verschillende ruimtes (van vergaderingen en boardmeetings voor 14 personen tot 150 man voor een receptie in de Foodhallen zaal) en over de catering die altijd – hoe kan het ook anders – uit eigen huis komt. Ik vertrek na ons gesprek met veel respect voor dit team van vier mannen met een droom. Er wordt momenteel alweer aan hen getrokken, ook internationaal: want hoe mooi zou het zijn om dit concept verder uit te rollen? Maar voorlopig zullen ze waarschijnlijk even bij moeten komen van nonstop 24/7 werken… maar, het resultaat mag er zijn en de zakelijke markt kan er komen proeven, vergaderen en borrelen!

Facts & Figures
Ruimtes:
Halte 3 boardroom: 14 personen
Vide Halte 3: receptie tot 80-100 personen
Foodhallenzaal: receptie tot 150 personen

– Gelegen in Amsterdam Oud-West
– Parkeren: 170 aantal plekken in garage onder de Foodhallen
– Goed bereikbaar met het OV
– Combinaties met activiteiten zoals een rondvaart (op slechts 3 minuten afstand)

Bellamyplein 51
1053 AT Amsterdam
020-2181774