Turfschip exploitant Ruud Hoondert draagt MVO als tattooTurfschip exploitant Ruud Hoondert draagt MVO als tattoo
Back Back Nieuws

Turfschip exploitant Ruud Hoondert draagt MVO als tattoo

01 november 2019

Steeds meer bedrijven steken in op Duurzaam of Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Dit is goed voor het imago maar in de praktijk valt het niet altijd mee om hierin consequent te zijn en hiervoor langere termijn invulling aan te geven. De Etten-Leurse ondernemer Ruud Hoondert, werkt al jaren volgens het MVO-principe. Lang voordat het de nieuwe standaard werd.

Arbeidparticipatie als tattoo

Ruud Hoondert, exploitant van Het Turfschip Etten-Leur, zit al jaren in het vak van advies, beheer en exploitatie van zogenaamd ‘maatschappelijk’ vastgoed. Dit zijn accommodaties die vaak middels gemeenschapsgeld gerealiseerd worden en ter beschikking worden gesteld voor het algemeen nut, denk aan theaters, dorpshuizen maar ook sportaccommodaties etc. Al vanaf het begin dat Ruud verantwoordelijk was voor welke accommodatie dan ook, hij heeft altijd ruimte geboden aan mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt zodat deze een kans krijgen om werkervaring op te doen en zo weer mee te kunnen in de maatschappij. 'Arbeidsparticipatie moet je willen dragen als een tatoeage, niet als plakplaatje'  

Commitment 

Ruud Hoondert:'De verantwoordelijkheid voor die mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt ga je voor langere tijd aan. Vanuit die commitment zie je ook de resultaten die het oplevert: mensen zien groeien en vaak laten gaan omdat ze zelfstandig hun weg kunnen vervolgen. Dat is prachtig om te zien, het leukste schouderklopje wat je als ondernemer kunt krijgen.'

Geen overheidssubsidie

Sinds april 2014 valt exploitatie en beheer van Het Turfschip Etten-leur onder de hoede van H-int, de moedermaatschappij van Ruud Hoondert. Er wordt geen subsidie ontvangen voor de invulling van de maatschappelijke functie, terwijl er wel een commerciële huur moet worden betaald aan de gebouweigenaar.Hoondert 'Een pittige uitdaging, die wij graag zijn aangegaan'. Zo maken meer dan 40 maatschappelijke organisaties kosteloos gebruik van de ruimtes en van de voordelen van de centrale inkoop van Het Turfschip Etten-Leur, waardoor zij besparen op hun kosten en meer activiteiten voor de lokale bevolking kunnen ontplooien. Meer dan 10% van het personeelsbestand bestaat uit mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en een aantal topsporters, waaronder Louis Hollaar worden structureel gesponsord zodat zij hun sport op topniveau kunnen (blijven) beoefenen.

Commerciële activiteiten essentieel

Uiteraard moet er ook geld binnenkomen om de exploitatie kostendekkend te houden. Daarom zijn, naast eigen activiteiten en een culturele programmering, zakelijke en particuliere commerciële activiteiten essentieel. Door Het Turfschip Etten-Leur wordt voortdurend gezocht naar verduurzaming. Bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing en de vermindering van voedselverspilling.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!