Triathlon Holten: professionele leveranciers en een massa vrijwilligers
Elk weekend worden er door het hele land bedrijfs- en publieksevenementen georganiseerd: groot of klein, openbaar of besloten, intiem of uitbundig. Events.nl ging in juli de provincie in en reisde naar Holten, voor een kijkje achter de schermen van de prestigieuze internationale 2016 Holten ETU triathlon premium & junior european cup. Een charmant evenement: de Stichting Triathlon Holten bestaat uit een bestuur van zes personen, die samen met ongeveer 50 blokhoofden en 900(!) vrijwilligers en professionele leveranciers, zoals Hecla elk jaar weer een perfect georganiseerd evenement afleveren.
Onderweg naar de regio Twente vallen de Hollandse luchten op: strakblauwe hemel, dikke witte wolken, afgewisseld door frisse regenbuien, grijze tinten en periodes van felle zon. Echt een dag voor een regenboog aan de horizon. Een heel verschil met vorig jaar, toen de weergoden de triathlon van Holten parten speelde: het kwik liep toen boven de 35º, waardoor een deel van het programma moest worden geschrapt.
Holten is al enkele decennia lang het mekka van de triathlonsport in Nederland. Er zijn hier dan ook ideale omstandigheden voor deze sport, die zwemmen, wielrennen en hardlopen combineert. Het parcours is gevarieerd en snel: de route gaat door bos, heide en dorp, over de Holterberg en dwars door het open water van het meer De Domelaar.
Mengelmoes van exotische talen
Het centrum van Holten staat volledig in teken van het duursport evenement. De stem van de speaker schalt door de winkelstraten. Overal krioelt het van strak afgetrainde atleten in trendy outfit. Om me heen hoor ik allerlei moderne en exotische talen: Engels, Spaans, Frans en Portugees. In totaal staan 22 nationaliteiten aan de start voor allerlei klassementen. Ik ontwaar zelf deelnemers uit Canada en Nieuw-Zeeland.
Overal in het centrum zijn vrijwilligers in de weer, zoals bij oversteekpunten. Het epicentrum van het evenement ligt in het dorpscentrum, waar een arena met tribunes is gebouwd. Aan de ene kant het podium en grote schermen, die de spannende momenten in de wedstrijd live toont. Aan de andere kant de VIP-tribune en hospitality units. Rondom de arena bevindt zich het tented village, waarin kledingsponsors, fietsmerken en sportschoenmerken zich presenteren.
Achter de schermen is een team van Hecla bezig met de technische productie. ‘Dit jaar hebben we de arena 180º gedraaid. Daardoor hebben we meer ruimte gecreëerd voor de sponsors, het entertainment en de media,’ vertelt John van Zeist, operationeel directeur van Hecla, dat sinds jaar en dag de techniek verzorgt van de triathlon van Holten. John van Zeist: ‘Tijdens het evenement verzorgen we de beeldregistratie en de weergave daarvan op twee LED schermen en een LCD-display circuit in de Hospitality Tent. Hecla maakt een volwaardige tv-productie van de triathlon voor RTV Oost, de Regionale Omroep van de Provincie Overijssel, plus een internetstream voor het Youtube kanaal.’ Daarvoor staan op strategische plekken, met name op de wisselpunten, zes vaste camera’s, sommige bemand, andere onbemand en op afstand bestuurbaar. Ook rijden er twee draadloze motorcamera’s rond in de wedstrijd.
Inkijkje achter de schermen
In de regiewagen hebben we een dieper inkijkje achter de schermen. De regisseur en remote cameraoperator volgen op een groot scherm de beelden van de in totaal acht camera’s tegelijkertijd. Een beeldtechnicus legt uit: ‘We zien er op toe dat de verbinding niet wegvalt en dat de beeldkwaliteit gehandhaafd blijft. We corrigeren het beeld zodra bijvoorbeeld de lichtintensiteit verandert door fel zonlicht. Maar tot nu toe staat alles strak. We hoeven slechts af en toe te corrigeren.’ Heeft het natte weer nog gevolgen voor de beeldregistratie? ‘Nee hoor, de apparatuur is geschikt voor elk weertype in Nederland.’
De beelden in de regiewagen laten goed zien hoe de motorcamera’s als ware evenwichtskunstenaars door het glibberige gras glijden, op zoek naar de beste positie voor mooie shots. Ze doen vooral hun best om de gezichten en rugnummers van de triathleten goed in beeld te brengen.
John van Zeist: ‘Vroeger ging de beeldverbinding van de motorcamera’s via een helikopter of vliegtuig. Dankzij voortschrijdende techniek kunnen we dat tegenwoordig via UMTS doen. Voor UMTS heb je wel een stabiele internetstream nodig en daarvoor ben je afhankelijk van de internetverbinding ter plekke. Dat hebben we meteen gecheckt, zodat we op tijd twee ICT-ers van de organisatie konden oproepen, die standby waren. In feite proberen we de hele dag allerlei technische processen met elkaar te laten communiceren. Door alle mogelijke knelpunten vooraf in kaart te brengen, kunnen we overal alert op reageren. In feite bestaat elk project uit drie fases: het bedenken, het bouwen en het draaien. Als je het vooraf goed organiseert, is een evenement draaien een kwestie van bijsturen.’
Hecla heeft de zaken goed onder controle. Er heerst een ontspannen rust bij de dertig technici achter de schermen. John van Zeist: ‘We zijn al meer dan tien jaar vaste leverancier voor de Stichting Triathlon Holten. Namens De stichting hebben we contact en afstemming met maar twee personen: de voorzitter en de penningmeester. Dat is prettig samenwerken, want de lijnen zijn ultra kort. Dit evenement past ook wel bij Hecla: business, sport en pleasure zijn de sectoren waarop we heel actief zijn.’
Martin Pieters legt John van Zeist namens de organisatie een vraag voor. Rachel Klamer, de enige Nederlandse triatleet, de deelneemt aan de Olympische Spelen in Rio, wil de deelnemers, sponsors en publiek een fijne wedstrijd toewensen. Maar vanwege een hoogtestage in de Franse Pyreneeën is ze niet live aanwezig in Holten. Of Hecla een live verbinding via het internet kan realiseren. John van Zeist stemt in en even later brengt Rachel via twee LED schermen haar gelukwensen over. Later die avond, als het evenement nog maar net is afgelopen, is ook de film klaar en kijken vele duizenden mensen op RTV Oost naar een Live uitzending van anderhalf uur over de triathlon van Holten.