Thuis kom je bij Hotel Central in hartje ‘s HertogenboschThuis kom je bij Hotel Central in hartje ‘s Hertogenbosch
Back Back Interview

Thuis kom je bij Hotel Central in hartje ‘s Hertogenbosch

06 september 2019

Brabant op haar best, dat ervaar je in Golden Tulip Hotel Central aan de middeleeuwse Markt van bruisend ‘s-Hertogenbosch. Logeer je bij de familie Rademaker, dan weet je dat je in de watten gelegd zult worden.

Deze sfeervolle accommodatie en een van de eerste leden van Golden Tulip is een interessante combinatie van internationaal allooi en nationale trots. ‘Een harmonieuze alliantie tussen de rijke historie van het pand en de moderne technieken en gemakken van het heden’ stelt directeur Karin Rademaker, met gepaste trots.

‘Dit is geen hotel, hier kom je thuis.’

  • Thuis kom je bij Hotel Central in hartje ‘s Hertogenbosch
    Jeroen Bosch zaal
  • Thuis kom je bij Hotel Central in hartje ‘s Hertogenbosch
    Penthouse
  • Thuis kom je bij Hotel Central in hartje ‘s Hertogenbosch
    Kamer
  • Thuis kom je bij Hotel Central in hartje ‘s Hertogenbosch
    Diner en Feest in De Hoofdwacht
  • Thuis kom je bij Hotel Central in hartje ‘s Hertogenbosch
    Brasserie Cé
  • Thuis kom je bij Hotel Central in hartje ‘s Hertogenbosch
    Serre Brasserie Cé
  • Thuis kom je bij Hotel Central in hartje ‘s Hertogenbosch
    Moriaenbar
  • Thuis kom je bij Hotel Central in hartje ‘s Hertogenbosch
    Fitness

Kunstminnend en ambitieus

'In 1905 kocht mijn overgrootvader dit destijds 29 kamers tellende hotel met, in die tijd revolutionair, koud stromend water en sindsdien wordt het door onze familie geleid. Mijn moeder zorgde voor het wel een wee van de gasten terwijl mijn vader Central steeds mooier en beter wilde maken. Die ambities deel ik met hen.’

‘De afgelopen periode hebben we een grootscheepse renovatie doorgevoerd. Brasserie Cé, de huiskamer van ‘s-Hertogenbosch, is voorzien van een heel nieuwe pui en een groot aantal kamers is volledig gerenoveerd’ aldus Rademaker. ‘Eerder vernieuwden we ons Penthouse, de perfecte plek voor managementteams om geïnspireerd plannen te maken of koers te bepalen. We gaan met de tijd mee en blijven mooie, speciale dingen maken zoals de handgeschilderde achterwand in de brasserie door Michel van de Laar.'

Liefde voor muziek

Rademaker heeft niet altijd de ambitie gehad om het hotel over te nemen. Het leger in gaan of de sportacademie doorlopen trok haar enorm aan. ‘Toen ik tijdens het toelatingsexamen over de hekjes viel was mijn kans echter verkeken. Als doener met een ondernemersgeest heb ik uiteindelijk de Hotelschool Scheveningen doorlopen en ben ik terecht gekomen bij het Conservatorium in Rotterdam. Hier ontdekte ik mijn liefde voor muziek die zich nu vertaald naar allerlei activiteiten in en om Central. Jonge jazzmusici van het Conservatorium in Tilburg bied ik een podium tijdens onze vrij toegankelijke Jazzavond 3e vrijdag van de maand. Iedere 1e vrijdag van de maand is al sinds jaar en dag een Jazzavond met gevestigde musici. Zelf ging ik behoorlijk uit mijn comfortzone door bij de Bossche versie van Maestro bij Theater de Parade een heel orkest te dirigeren. Ik bakte er niets van maar door mijn enthousiasme ben ik toch tweede geworden’, lacht een tevreden Rademaker.

'In Brasserie Cé worden traditionele gerechten versterkt met nieuwe smaaksensaties.'

Lunchen & Dineren met uitzicht op de historische markt

Hotel Central is een 4**** plus accommodatie waar alle zintuigen gevoed en geïnspireerd worden. ‘Onze meesterbloemist schikt de bloemen naar het thema wat in de stad speelt en volgens de seizoenen. Zo koken we ook in onze onder Bosschenaren vermaarde Brasserie Cé. ‘Traditionele gerechten worden versterkt met nieuwe smaaksensaties. Onze verse kruiden worden zonder pesticiden gekweekt en we bieden gevarieerde vegetarische gerechten. Bij lekker eten hoort een goede wijn. We beschikken over een aantal wijnschatten, diverse flessen die dateren vanaf 1924. Met heel speciale gelegenheden gaan ze open en genieten we er met volle teugen van.’

Bijzondere meetings en events

Stijlvolle, thematisch ingerichte zalen als de Jeroen Bosch Zaal, Prinsenzaal of Hertog Jan zaal zijn van alle moderne mediatechnieken voorzien en bieden een thuis aan organisaties en bedrijven voor (meerdaagse) trainingen, vergaderingen of brainstormsessies. Voor een petit comité kan in De Leeuwenborgh een Private Diner worden georganiseerd. Wil je na intensieve sessies uit je hoofd en in je lichaam dan biedt onze fitnessruimte op de 7e etage alle faciliteiten om jezelf fysiek uit te dagen en op te laden. Dit tegen het indrukwekkende decor van de St. Jan’s Kathedraal.

‘Het Congres tegen Armoede waarbij destijds Koningin Beatrix onze gast was, is een hoogtepunt in onze geschiedenis’ vertelt Rademaker nog altijd onder de indruk. ’Het Koninklijk Huis mogen ontvangen is heel bijzonder. Mijn mooiste herinnering is aan de tijd dat ‘s-Hertogenbosch 75 jaar bevrijd was door de Welsch Division 53. Deze mensen keren nog elk jaar bij ons terug. Ons 100 jarig bestaan hebben we dan ook dankbaar gewijd aan onze vrijheid met een groot feest en een mooi boek als eerbetoon.’

‘Live Cooking’ in De Hoofdwacht

Central’s paradepaardje is de imposante 14e-eeuwse gewelvenkelder. Dit voormalig domicilie van De Hoofdwacht, de ‘militaire politie’ van ’s-Hertogenbosch, is met oog voor detail, duurzaamheid en historie volledig gerestyled door interieurarchitect Feran Thomassen. Restaurateurs hebben op hun rug gelegen om alle steentjes te renoveren en tussen de bogen is ‘Live Cooking’ mogelijk gemaakt. Stille getuigen van haar eerdere functie zijn de zwarte ijzeren ringen aan de togen, waaraan destijds gevangenen vastgeketend werden.

‘De Hoofdwacht is uniek in Nederland’ glimlacht Rademaker. We hebben de ruimte gemoderniseerd én in ere hersteld. De Hoofdwacht is officieel geopend door de veelvuldig onderscheiden Generaal Peter van Uhm.’

'Zelf ben ik een rasechte Bourgondiër.'

Illusoire stadstuin

‘Om Live Cooking in de Hoofdwacht mogelijk te maken, zijn er op het dak drastische aanpassingen gedaan. Deze ‘UFO’ is niet fraai om te zien en daarom hebben we kunstenaar Janis de Man gevraagd er iets moois van te maken. Geïnspireerd op ons duurzame gedachtegoed, heeft hij een illusoir berkenbos gecreëerd. Het is nu een visuele stadstuin met bomen, gras en prachtige ijsvogels.’

Vier het leven

‘s-Hertogenbosch is een dynamische stad waar veel te beleven is. Stadsthematiek is als een rode draad in onze styling, menu’s en activiteiten’ aldus Rademaker. ‘Aansluitend aan een vergadering is er altijd wat ontspannend en ludieks te beleven. Hou je niet van drukte, dan kun je op loopafstand van het Middeleeuws centrum tot rust komen in ‘Het Bossche Broek’, een natuurgebied in het dal van de Dommel. Heerlijk varen op de Binnendieze of een fietstocht langs de vele authentieke dorpjes, zoals het vestingstadje Heusden, is zeker aan te raden.’

‘Ons historische gebouw is belangrijk en de omgeving een pré maar onze mensen maken het verschil. Zelf ben ik een rasechte Bourgondiër. Die instelling en vibe is wat we willen uitstralen en overdragen bij Central. Vier het leven!’

Door > Nathalie Schalke

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!