Back Back Nieuws

Tentoonstelling monument MH17 - Zonnebloemenboeket in Museum Jan van der Togt

16 juli 2015
De Boeing 777 met vluchtnummer MH17 van Malaysia Airlines stortte 17 juli 2014 neer in de Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. In Nederland heerste ongeloof en er was sprake van groot verdriet. Cameraman Joris Hentenaar en verslaggever Rudy Bouma deden verslag van de rampplek voor het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Het eerste wat opviel waren de immense velden zonnebloemen rondom de plek, stille getuigen van het noodlot.

Stichting Zonnebloemenboeket
Zij verzamelden bloemen voor familie van de overleden passagiers die zij kenden. Vanuit hun persoonlijk verlies ontstond gaandeweg het idee om een blijvend aandenken te bieden aan de nabestaanden van alle slachtoffers, een kunstwerk dat verbindt met de plaats van de ramp. Nabestaanden kennen die plaats voornamelijk uit de nieuwsbeelden: de zonnebloemen, de witte linten, het gesmolten aluminium en de brokstukken. Bouma en Hentenaar richtten de Stichting Zonnebloemenboeket op en vonden kunstenaar Bas Meeuws bereid om een kunstwerk te vervaardigen. Alle nabestaanden kregen via Fonds Slachtofferhulp een kunstwerk aangeboden als aandenken.

Tentoonstelling
Van 16 tot en met 26 juli 2015 is in Museum Jan van der Togt een tentoonstelling te zien over de zonnebloemen. Er is daadwerkelijk een zonnebloemenveld gemaakt en daarmee is de cirkel rond. Je kunt de gele velden van juli 2014 zien, het boeket van Bas Meeuws en hoe het veld er in juni 2015 uitzag. Museum Jan van der Togt is extra open op maandag 20 en dinsdag 21 juli van 11.00 – 17.00 uur. Toegang in deze periode is gratis.

De tentoonstelling ‘Monument MH17 – Zonnebloemenboeket’ is mede mogelijk gemaakt door Oogenlust.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!