Back Back Nieuws

Succes Leiden Convention Bureau: Opnieuw twee internationale congressen

09 december 2014
In 2015 mag Leiden zich opnieuw twee keer gaststad van een internationaal congres noemen. Van 26 tot 29 april 2015 vindt het 13de ‘International Symposium on Mutation in the Genome’ in de stad plaats. Een half jaar later, van 30 november tot 4 december 2015, is Leiden het decor voor het ‘Gaia Satellite Congres’. Op beide congressen worden ruim 200 wetenschappers vanuit de hele wereld verwacht.

Locatie
De congressen vinden plaats in hotel Holiday Inn Leiden. Om het belang van internationale congressen in de stad te onderstrepen worden de deelnemers in het stadhuis, tijdens een door de gemeente Leiden en Universiteit Leiden aangeboden receptie, verwelkomd. De gemeente en de universiteit willen eveneens de gastvrijheid van de stad benadrukken.

De komst van deze congressen en de link, die zij met de expertise in de stad hebben, onderschrijft  wederom de belangrijke rol die de universiteit en het LUMC spelen op de verschillende wetenschappelijke gebieden. Het is niet voor niets dat meer dan 80 Leidse hoogleraren zich sterk maken voor het aantrekken van internationale congressen. Deze internationale kenniscongressen zijn dan ook een onmisbaar platform om de wereld bij herhaling te tonen welke prominente plek Leiden bekleedt.

13th International Symposium on Mutation in the Genome
De organisator van het congres koos voor Leiden als gaststad van dit congres vanwege de aanwezige expertise in human genetics. Professor dr. J.T. den Dunnen, hoogleraar Medische Genoomtechnologie  in het LUMC,  is voorzitter van de vereniging Mutation Detection en een van de sprekers op het symposium. De internationale bereikbaarheid van Leiden en het historische centrum zijn doorslaggevende factoren voor deze keuze geweest. 

Het International Symposium on Mutation in the Genome wordt sinds 1991 elke twee jaar georganiseerd. In het verleden vond de bijeenkomst op verschillende locaties plaats, met name in Europa. De laatste editie in 2013 was in Lake Louise, Canada. Het onderwerp van het congres is DNA, met name het opsporen van veranderingen in DNA, de daarvoor beschikbare technologie en de toepassing daarvan in de geneeskunde (diagnostiek van erfelijke aandoeningen). Dit onderwerp staat hoog op de agenda van het LUMC en Leiden; de DNA hoofdstad van Nederland. 'Gezien het onderwerp en de prachtige locaties, die eerder werden aangedaan, mag Leiden in deze serie niet ontbreken. Voor het 13de Symposium on Mutation in the Genome: detection, genome sequencing & interpretationkomt de wereld dan ook graag naar Leiden,' aldus professor dr. J.T. den Dunnen.

Gaia Satellite Congres
Op 19 december 2013 is de Gaia satelliet gelanceerd, een belangrijke grote Europese ruimtevaartmissie voor sterrenkunde. Met deze missie zullen sterrenkundigen en ook het algemeen publiek een uiterst nauwkeurig driedimensionaal (3D) beeld krijgen van sterren in ons melkwegstelsel en hun dynamische bewegingen. De data, die Gaia verzamelt, worden door een Europees samenwerkingsverband, het Gaia Data  Processing and Analysis Consortium (DPAC, circa 450 personen verspreid over academische instellingen en ruimtevaartagentschappen in Europa),  verwerkt tot de gegevens waar wetenschappers en het algemeen publiek mee aan de slag kunnen. Eind 2015 komt het consortium bijeen in Leiden om de voortgang van de gegevensverwerking te bespreken en voorbereidingen te treffen voor de publicatie van de eerste Gaia hemelkaart in 2016.

De keuze voor Leiden als gaststad van dit congres is niet vreemd. Astronomen van de Sterrewacht Leiden zijn al sinds de vroege stadia van de Gaia missie betrokken bij dit project. Dr. Anthony Brown is naast ambassadeur voor het congresnetwerk, ook voorzitter van het DPAC Executive. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!