Back Back Nieuws

Stamppot favoriete gerecht uit de Nederlandse keuken

04 januari 2012
De buitenlandse keuken heeft met 40 procent de voorkeur van de Nederlandse consument. Slechts een kwart prefereert de Nederlandse keuken. Vooral de jongere generatie kiest minder vaak voor de ‘Hollandse hap’. Een ruime meerderheid van de Nederlanders noemt stamppot als favoriete gerecht uit de Nederlandse keuken. Vriendelijk personeel en een goede prijs/kwaliteitsverhouding vormen de belangrijkste aspecten van gastvrijheid voor de consument.

Beleving
Als de horeca wil overleven in de toekomst moet er volgens de horecaondernemers
met nadruk verdere ontwikkeling plaatsvinden op het gebied van beleving. Een ruime meerderheid (60 procent) van de horecaondernemers vindt voorts dat de medeondernemers behoudend zijn als het gaat om vernieuwing in de horeca. Dit blijkt uit onderzoek van de Horecava onder zowel horecaondernemers als de Nederlandse consument. Horecava 2012 wordt van 9 tot en met 12 januari gehouden in Amsterdam RAI.

Horecava: extra aandacht op Nederlandse, duurzame streekgerechten
Het onderzoek is in opdracht van de vakbeurs Horecava uitgevoerd onder 1.200 horecaondernemers. Ook is 1.000 consumenten naar hun mening over de Nederlandse horeca en Nederlandse keuken gevraagd. Horecava vestigt de aankomende editie extra aandacht op Nederlandse, duurzame streekgerechten. Gezond, eerlijk en puur maar vooral lekker eten en bereid met ingrediënten van dichtbij. Ook grensoverschrijdende concepten en beleving komen ruimschoots aan bod op de beursvloer. Ondernemers krijgen inzicht in hoe ze zelf de grenzen kunnen verleggen om het eigen bedrijf nog toekomstbestendiger te maken.

Consumenten over de Nederlandse keuken
De Nederlandse keuken bestaat volgens de ondervraagde consumenten uit stamppotten (94 procent), aardappels en groente (91 procent), pannenkoeken (81 procent) en soep (70 procent). Opvallend genoeg worden ook patat (44 procent) en kaasfondue (15 procent) als Nederlands gezien. Een ruime meerderheid (62 procent) van de Nederlanders noemt stamppot als favoriete gerecht uit de Nederlandse keuken. Het blijkt dat de jongere generatie minder vaak kiest voor Nederlandse keuken. Het enthousiasme voor de buitenlandse keuken neemt overigens af met de leeftijd.

Consumenten over de Nederlandse horeca
Het beeld van de vaderlandse horeca is niet voor iedereen gelijk. 42 procent van de Nederlandse consumenten vindt de horeca niet vernieuwend. 57 procent van de consumenten vindt daarentegen dat het belevingsniveau stijgt.
De gemiddelde Nederlander geeft de Nederlandse horeca op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 zeer innovatief is, een 6,6. Opvallend is dat een kwart de horeca een 6 geeft en 42 procent een 7.  Vriendelijk personeel en een goede prijs/kwaliteitsverhouding worden als zeer belangrijke aspecten van gastvrijheid gezien door de consument. Het overtreffen van verwachtingen wordt slechts door 23 procent van de Nederlanders als zeer belangrijk ervaren.
Over Horecava
Horecava 2012, de nationale toonaangevende horecabeurs, is dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur, van maandag 9 tot en met donderdag 12 januari in Amsterdam RAI. Het evenement biedt bezoekers wederom een uitgebreid programma vol praktische tips. Naast circa 550 exposanten en verschillende themawerelden zijn er volop activiteiten waar beursbezoekers zich kunnen laten verrassen.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!