Back Back Nieuws

Spots Bridge Event Facilities schijnen in New York

02 oktober 2009

Bridge Event Facilities wordt wel vaker gevraagd voor exclusieve partijen maar nog niet eerder zat er een koninklijk tintje aan. Ter gelegenheid van ‘400 jaar New York’ vond in de avond van zaterdag 12 september een galadiner plaats op de Hr. Ms. Tromp. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima behoorden tot de ruim honderd gasten aan boord van het fregat van de Nederlandse marine. De prins en prinses verrichtten de openingswals op muziek van het dansorkest van de Marinierskapel. Het betoverende licht en de stroomvoorziening werd verzorgd door Bridge Event Facilities uit Schijndel.

Eervolle opdracht

Bridge Event Facilities heeft zijn eervolle opdracht te danken aan culinair adviseur Albert Tielemans. De Veghelaar is onder meer verbonden aan de Dutch Culinary Art Foundation, een stichting die ter gelegenheid van NY400 een historisch kookboek heeft uitgegeven dat stilstaat bij de ontwikkeling van de Nederlandse kookkunst in de voorbije eeuwen en de invloed die de Colonial Dutch en de honderdduizenden immigranten hebben gehad op de ontwikkeling van de eetcultuur in de nieuwe wereld.

In naam van de Dutch Culinary Art Foundation kookte Albert Tielemans samen met Robert Kranenborg en een heel team het diner aan boord van de HMS Tromp. In het menu verwerkten Tielemans, Kranenborg en initiatiefnemer Nico de Rooij de ingrediënten die kapitein Hudson en zijn bemanning aantroffen toen zij 400 jaar geleden voet aan wal zetten: wild, pompoen, mais en bloemen. Het eerste exemplaar van het kookboek, getiteld “Dutch Culinary Art; 400 years of festive cooking”, werd na afloop aangeboden aan prinses Màxima. In het boek worden historische recepten afgewisseld met afbeeldingen van 17e eeuwse meesterwerken met een culinair thema. Vergrotingen van deze meesterwerken werden opgehangen aan de wanden van de zonnetent en fraai uitgelicht door Bridge.

Bright lights, big city

Een feesttent op een helikopterplatform. Dit had ook Bram Duijf, technicus en projectbegeleider bij Bridge Event Facilities, nog niet eerder meegemaakt. Duijf monsterde een week van tevoren aan op het luchtverdedigings- en commandofregat van de marine. De ruime voorbereidingstijd was geen overbodige luxe. “Voor de 200 bemanningsleden was dit gala ook een unieke en spannende gebeurtenis. Er is veel kennis en ervaring aan boord als het gaat om defensietaken; een galadiner organiseren was iets waarbij ze onze expertise hard nodig hadden. Hoewel veel zaken pas op het laatste moment waren geregeld, heb ik me geen moment echt druk gemaakt. Zonder improvisatietalent ben je in dit vak nergens.” Bram kijkt terug op een onvergetelijk avontuur. Naar ‘the states’ vliegen met een toestel van de Koninklijke Luchtmacht. Zes dagen aan boord van een marineschip. Samenwerken en samen eten met de bemanning. Het heeft diepe indruk gemaakt. Bovendien hield hij tijd over om ‘the big apple’ te bekijken en stond hij als opvarende van de Hr. Ms. Tromp vooraan bij verschillende evenementen, zoals de begroetingsceremonie in de haven (met tromgeroffel en saluutschoten) en de vlootschouw op zondag.

Tv-debuut
Oranje en rood-wit-blauw waren kleuren die niet mochten ontbreken in het lichtplan. Bridge Event Facilities zorgde voor smaakvol belichte tafels, hulde de dansvloer in een romantisch schijnsel en vergat niet om de spots te richten op het Dansorkest van de Koninklijke Marine.

De eervolle opdracht betekende voor Bridge tevens het debuut op de Nederlandse televisie. Blauw Bloed, het royaltyprogramma van de Publieke Omroep, schonk uitgebreid aandacht aan het bezoek van prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan New York. We zien onder andere beelden die gemaakt zijn tijdens het gala, als het koninklijk paar met volle teugen geniet van de openingswals. De reportage, uitgezonden op 19 september, is nog te bekijken via uitzendinggemist.nl

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!