Back Back Nieuws

Sneek eerste stad met volledige iBeacon dekking

04 mei 2015
Burgemeester Hayo Apotheker van de gemeente Súdwest-Fryslân heeft op 30 april het officiële startsein gegeven voor het beaconproject in Sneek. Hiermee wordt een nieuwe stap gezet in stedelijke en commerciële informatievoorziening. Sneek wordt de eerste stad in Europa met een volledige iBeacon dekking. Met de beacons kunnen evenementen, horecagelegenheden en winkels, maar ook musea en monumenten relevante berichten sturen naar mensen in de directe omgeving die de bijbehorende, gratis Lightcurb beacon app hebben gedownload op hun smartphone.

Specifiek profiel
Na het downloaden van de Lightcurb app ontvangen bezoekers en inwoners van Sneek gepersonaliseerde informatie als zij in contact komen met de iBeacons op fysieke plaatsen. Dit varieert van inhoudelijke informatie over historische gebouwen, zoals de bekende Waterpoort, en evenementen als de Sneekweek, tot speciale aanbiedingen bij Sneeker winkels en horecagelegenheden. Voor elke gebruiker wordt een specifiek profiel gecreëerd, zodat de gestuurde informatie steeds verder wordt afgestemd op individuele voorkeuren en behoeftes. Gebruikers kunnen ook zelf hun voorkeuren instellen.

Honderden beacons in en om Sneek
‘Tot nu toe is het iBeacon systeem alleen op kleine schaal toegepast. Daar komt nu dus verandering in. Naast de 20 iBeacons die de gemeente Súdwest-Fryslân inmiddels heeft geplaatst bij onder meer monumenten, musea en het theater van Sneek zijn er al tientallen ondernemers op het systeem aangesloten. Het aantal nieuwe iBeacon gebruikers in Sneek wordt, met ondersteuning van de gemeente, de komende maanden fors uitgebreid. Naar verwachting zullen tijdens de aankomende Sneekweek in augustus honderden Lightcurb iBeacons actief zijn in de stad en bij het Sneekermeer’, zegt burgemeester Hayo Apotheker van Súdwest-Fryslân.

De rest van de wereld
Na Friesland volgt de rest van Nederland. Ate van der Meer van Snakeware, de producent van de Lightcurb app: ‘Eind dit jaar verwachten we al 10.000 aanbieders te hebben die informatie via de app verspreiden. Eind 2016 zitten we volgens ramingen op 100.000 in verscheidene landen over de hele wereld.’

Foto: Burgemeester Hayo Apotheker gaf het startsein voor het iBeacon-project in Sneek.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!