Samenwerking SBB en WorldSkills NetherlandsSamenwerking SBB en WorldSkills Netherlands
Back Back Nieuws

Samenwerking SBB en WorldSkills Netherlands

02 april 2018

Voorafgaande aan de prijsuitreiking van Skills The Finals, het NK voor mbo'ers, in Zwolle ondertekenden afgelopen zaterdag 17 maart de voorzitters van de besturen van SBB en WorldSkills Netherlands een samenwerkingsovereenkomst. Insteek is een sterkere promotie van het beroepsonderwijs, meer bedrijven en branches betrekken bij vakwedstrijden en jongeren verder inspireren voor vakmanschap en beroepsonderwijs. De samenwerking omvat promotie en communicatie, versterking van beroepsonderwijs, (internationale) netwerkontwikkeling en uitwisseling van kennis. 

Prima aanvulling 

Over deze samenwerkingsovereenkomst zegt Ton Heerts, voorzitter van de SBB: 'De samenwerking met WorldSkills Netherlands is een prima aanvulling op de samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven binnen SBB. De scholen waren al enthousiast over de vakwedstrijden en je ziet dat het bedrijfsleven dat ook steeds meer wordt. Door de vakwedstrijden mee te maken, kunnen jongeren geïnspireerd raken om hun talent te ontdekken. En meedoen helpt ze om hun beroepsvaardigheden op een bijzondere manier te ontwikkelen. Beroepsonderwijs en bedrijfsleven willen zich in SBB sterk maken voor de vakwedstrijden.'

Vakwedstrijden als instrument 

Voorzitter Jan van Zijl van WorldSkills Netherlands beaamt dit. 'Vakwedstrijden zijn een instrument van onderwijs én bedrijfsleven samen. Met de MBO Raad heeft WorldSkills Netherlands reeds een samenwerkingsovereenkomst. Dat wordt nu compleet gemaakt door deze overeenkomst met de SBB. Zo is de cirkel rond en kunnen we verder bouwen aan de structurele borging van vakwedstrijden in en voor het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Via de sectorkamers van de SBB kan dat laatste  verder opgepakt worden. Want laten we wel wezen; bedrijven in Nederland kunnen niet zonder goede vakmannen en – vrouwen. Vakwedstrijden bieden hen een podium om dat aan bedrijven te laten zien.'

SBB 

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verzorgt wettelijke taken zoals het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden de mbo-kwalificatiestructuur en verzorgen van informatie over de arbeidsmarkt, beroepspraktijkvorming (stages en leerbanen) en de doelmatigheid van het opleidingsaanbod. En SBB adviseert de minister over de aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt.

WorldSkills Netherlands

WorldSkills Netherlands organiseert sinds 2002 vakwedstrijden. Naast Skills Heroes voor mbo en Skills Talents voor vmbo verzorgt ze de begeleiding van Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen. Bij deze activiteiten wordt zij ondersteund door de ministeries van OCW en EZ, MBO Raad, SBB, Nuffic en vele partners uit het onderwijs en bedrijfsleven.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!