Rutte: evenementen cancelen om coronavirus heeft geen zinRutte: evenementen cancelen om coronavirus heeft geen zin
Back Back Nieuws

Rutte: evenementen cancelen om coronavirus heeft geen zin

03 maart 2020

‘Het heeft in dit stadium van de virusverspreiding nog geen zin om grote evenementen af te gelasten’, zei premier Rutte maandagmiddag. ‘Grotere maatregelen zijn niet functioneel of noodzakelijk’, aldus de woordvoerder van het RIVM, ‘maar dat kan morgen of overmorgen anders zijn.’

Maatregelen

‘Het kabinet vaart volledig op het kompas van de deskundigen’, zegt Rutte. ‘Die zeggen dat het in dit stadium geen zin heeft om grote evenementen af te gelasten. Maar je kunt natuurlijk niet uitsluiten dat het groter wordt en dan kijken we weer naar andere maatregelen.’

Bestrijding

Het is een aanpak die Marco Zannoni, directeur voor het instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement kan waarderen, meldt De Volkskrant. ‘Dit is hoe de bestrijding van een epidemie werkt. Je werkt stap voor stap en probeert het zo lang mogelijk individueel vol te houden.’ Pas als dat niet meer kan, ga je groepsgewijs aan de slag.

‘Land niet platleggen’

Rutte begrijpt dat er zorgen zijn over het virus, maar ziet nog niets in extra maatregelen. De huidige aanpak, waarbij mensen zich melden als ze klachten ontwikkelen, werkt beter dan het land platleggen, aldus de premier. Op dit moment zijn achttien mensen in Nederland besmet met het nieuwe coronavirus. Daarnaast zijn er twee ziekenhuizen die geen patiënten meer opnemen na besmettingen daar.

Europa

De Franse autoriteiten hebben wel besloten om alle evenementen met meer dan 5000 bezoekers af te blazen. Rutte heeft dit weekend nog contact gehad met zijn Belgische collega, maar ook daar zien ze nog niets in dit soort maatregelen. ‘De gezondheidszorg is een nationale verantwoordelijkheid en is in elk EU-land anders’, zegt hij.

Raadpleeg voor de meest actuele informatie het RIVM of de website van de WHO.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!