Back Back Nieuws

Rotterdam wederom tweede congresstad van Nederland

15 mei 2013
Rotterdam is voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot tweede congresstad van Nederland. Rotterdam was in 2012 gaststad van 26 internationale associatiecongressen. De nationale lijst wordt aangevoerd door Amsterdam met 122 congressen. Dat blijkt uit de statistieken die ICCA (International Congress & Convention Association) jaarlijks in kaart brengt.

De internationale associatiecongressen in Rotterdam brachten gezamenlijk ruim 12 miljoen euro aan bestedingen op. Daarmee levert de congresmarkt een belangrijke bijdrage aan de stedelijke economie. De komst van internationale associatiecongressen (congressen georganiseerd door de wetenschappelijke en verenigingsbranche) naar de stad is bovendien belangrijk voor het imago van Rotterdam als hoogwaardige kennisstad.

In de ICCA ranglijst worden niet alle congressen opgenomen. ICCA verwerkt alleen de associatiecongressen met een minimum van 50 participanten. Deze congressen moeten bovendien op reguliere basis plaatsvinden in minimaal drie verschillende landen.

Kennisstad
Wethouder Hamit Karakus (wonen, ruimtelijke ordening, vastgoed en stedelijke economie) is verheugd dat Rotterdam haar positie als tweede congresstad heeft weten vast te houden. ‘Dankzij ons sterke imago als kennisstad kiezen organisatoren van grote internationale congressen er bewust voor om naar Rotterdam te komen. Door ons te blijven profileren op met name de kennisgebieden medisch, haven, transport en logistiek creëren we ook kansen voor de toekomst. De internationale associatiemarkt is bovendien interessant vanwege haar relatieve ongevoeligheid voor de conjunctuur.’

Volgens Ton Wesselink, directeur van Rotterdam Marketing, biedt ook de komst van meer hotel- en congrescapaciteit in Rotterdam mogelijkheden. ‘Rotterdam kan daarmee meer en grotere congressen aan. De werving van dergelijke congressen vergt wel tijd in gastvrijheid, inspanningen en geduld.’ Rotterdam Marketing zet zich al jaren in om internationale congressen naar de stad te halen. In samenwerking met de gemeente Rotterdam en Rotterdamse ondernemers en instellingen wordt jaarlijks een groot aantal bids uitgebracht. Speciaal voor initiatiefnemers van internationale congressen die zich richten op de kennisspeerpunten van de stad biedt Rotterdam al enige jaren een stimuleringsfonds aan. Een extra financieel steuntje in de rug, dat voor veel internationale verenigingen een eventuele laatste drempel wegneemt.

Nationale ontwikkeling 
Ook Nederland doet het goed als internationale speler op de congresmarkt. In totaal vonden in Nederland vorig jaar 315 associatiecongressen plaats, tien meer dan in 2011. Nederland behoudt daarmee de negende plek op de wereldranglijst. Rotterdam bekleedt de 88e plek op de wereldranglijst. Volgens ICCA is de internationale associatiemarkt het afgelopen jaar weer gegroeid.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!