De jury is er uit: Rens de Jong is de dagvoorzitter die zijn vak het afgelopen jaar op het allerhoogste niveau heeft uitgevoerd. Hij mag zich daarom ‘Dagvoorzitter van het Jaar 2013’ noemen. “Wat is dit gaaf”, zegt een dolblije De Jong. “Dit is prachtige reclame. Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor het vak. Van erkenning van de waarde van een dagvoorzitter worden evenementen beter”.
“Rens is een vakman. Een winnaar die model staat voor het niveau waarop alle dagvoorzitters zouden moeten opereren”, zegt juryvoorzitter Jan-Jaap In der Maur (Dagvoorzitter.nl). Naast De Jong werd Stefan Wijers uitgeroepen tot winnaar in de categorie ‘Beste dagvoorzitterschap 2013’, voor zijn optreden voor het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Rick van der Kleij werd geëerd als ‘Meest talentvolle Dagvoorzitter 2013’.
Veel vakmanschap
Mede-initiator Marga Groot Zwaaftink (Commgres) is trots: “We zijn er van overtuigd dat we met deze drie mensen mooie en zeer terechte winnaars hebben aangewezen”. Het was voor het eerst dat de verkiezing georganiseerd werd. “Er is maar weer eens bewezen dat het een vak is en dat er veel vakmanschap is in Nederland. De kwaliteit van de finalisten lag enorm hoog.”
De jury zag verschillende types dagvoorzitters voorbij komen, constateert In der Maur. Van journalist via theaterman tot trainer. “Opdrachtgevers hebben daarmee een luxe, maar ook de uitdaging voor iedere bijeenkomst precies de juiste dagvoorzitter te selecteren. Ze zullen per keer bewust moeten kiezen welke vaardigheden en welke persoonlijkheid ze verwachten van hun gespreksleider.”
Criteria van de jury
De jury keek bij de keuze in de drie categorieën naar een aantal criteria. Voor de ‘Dagvoorzitter van het Jaar’ telde zwaar mee, hoe goed de kandidaat in staat bleek het doel van de bijeenkomst te vertalen naar zijn eigen rol. Groot Zwaaftink legt uit: “Als dagvoorzitter mag je vaak mee schaven aan het programma en ben jij vervolgens degene die het op het podium waar moet maken. Dan moet je in staat zijn precies te doorgronden waar het om gaat. Vervolgens moet jij jouw optreden daarop aan kunnen passen: wanneer geef je gas, wanneer vertraag je? Wanneer geef je ruimte en wanneer leg je sprekers of deelnemers het vuur aan de schenen?”
Warmte is een ander belangrijk punt dat In der Maur noemt. “Het begint allemaal bij werkelijke interesse en echt menselijk contact. Dat mag voor een dagvoorzitter geen trucje zijn, maar moet echt diep uit zijn binnenste komen.” Verder keek de jury onder andere naar de persoonlijke aanpak van de genomineerden, de hoeveelheid werkvormen en formats waar ze over beschikken, kennis van eigen sterktes/zwaktes en de investering die ze doen in de ontwikkeling van hun vakbekwaamheid.
In de categorie ‘Beste Dagvoorzitterschap’ gold alleen de kwaliteit van het ene optreden waar de gespreksleider voor genomineerd was. En voor de titel ‘Meest talentvolle Dagvoorzitter’ werd niet alleen gekeken naar het huidige niveau van de genomineerden, maar ook naar hun potentie en leergierigheid.
Dagvoorzitter van het Jaar
Rens de Jong werd uitgeroepen tot ‘Dagvoorzitter van het Jaar 2013’. De jury zegt over haar keuze: “Rens doet veel dagvoorzitterschappen en slaagt er iedere keer weer in daar top-optredens van te maken. Deelnemers geven hoge cijfers, opdrachtgevers lopen met hem weg. Zijn energie en arbeidsethos lijken oneindig. Hij heeft een enorme focus op het eindresultaat en is daarbij bereid om zijn overtuiging over de beste aanpak te bevechten bij zijn opdrachtgevers: volhardend, maar altijd diplomatiek. Rens beheerst alle facetten van het vak en weet die kennis ook effectief toe te passen. De basisvaardigheden zijn bij hem tweede natuur, zodat hij zijn aandacht met grote sensitiviteit voor de aanwezigen volledig kan richten op ‘in het moment zijn’. Tot slot is hij inhoudelijk bijna onovertroffen, maar weet hij de aandrang om dat te etaleren te onderdrukken. Dossierkennis is bij hem volledig dienstbaar aan het laten schijnen van anderen.”
Uitreiking trofee 'Dagvoorzitter van het Jaar 2013'
Nietsvermoedend zat Rens de Jong in een zakelijke bespreking toen een ober van Dauphine Amsterdam op hem af kwam. Met een trofee op zijn dienblad. Verrast reageerde hij: “Echt helemaal te gek, ik was volkomen overdonderd. Je weet natuurlijk dat je in de finale zit en je wilt hem dan ook winnen, maar het is waanzinnig als dat lukt”. Volgens De Jong is de presentator die binnenkomt en z’n verhaal afdraait verleden tijd. “Steeds meer opdrachtgevers willen rendement zien en dat vraagt om een betrokken dagvoorzitter, die zowel bij de opzet van het evenement als de dag zelf betrokken is. De tijd dat een bekende radio-of tv presentator binnenkomt en even z’n kunstje doet, is wel voorbij.”
De Jong heeft een duidelijke boodschap aan organisatoren van evenementen: “Betrek je dagvoorzitter in een vroeg stadium. Gebruik zijn ervaring in het creëren van een effectief format. Een goede dagvoorzitter maakt bijeenkomsten werkelijk beter”. Zijn collega’s roept hij op volgend jaar vooral mee te doen. “Het is goed voor het vak en laat zien dat we het schnabbelen echt voorbij zijn. Maar het heeft mij persoonlijk ook zeker wat gebracht: scherp geïnterviewd worden door collega-vakmensen zet je aan het denken. Ik vond dat heel waardevol.”
Beste Dagvoorzitterschap
In de ogen van de jury deed Stefan Wijers het beste dagvoorzitterschap van het jaar: een éénmalig optreden waarbij de toegevoegde waarde van de gespreksleider aantoonbaar groot was. Het juryrapport zegt over de bijeenkomst in het kader van de fusie tussen het OLVG en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis: “Stefan Wijers wist een complexe case op bewonderenswaardige wijze naar zijn hand te zetten en maximaal effect te scoren voor zijn opdrachtgever en de circa 100 deelnemers van het topmanagement. Hij had het lef om zijn opdrachtgever uit te dagen het vertrouwde los te laten en buiten de gebaande paden te gaan”.
“Tijdens de bijeenkomst zelf slaagde Stefan er in om een doelgroep die zich middenin een veranderende omgeving bevindt, te laten werken aan echte openheid en vertrouwen. Hij deed dit door een zorgvuldig vorm gegeven programma, zeer bewust ingezette wisselingen in toon, tempo en stijl, en een grote mate van kwetsbaarheid in zijn eigen opstelling. Stefan is het levende bewijs hoeveel toegevoegde waarde een gespreksleider kan hebben, als de opdrachtgever hem vroeg betrekt bij het proces en er een wederzijds vertrouwen ontstaat.”
Uitreiking trofee 'Beste Dagvoorzitterschap 2013'
Stefan Wijers betrad Dudok in Den Haag in de overtuiging daar collega Anouschka Laheij te treffen. Hij werd echter opgewacht door juryleden Jan-Jaap In der Maur en Marga Groot Zwaaftink. Stefan nam de trofee met trots in ontvangst: “Ik ben er echt super blij mee. Het komt diep vanuit mijn tenen allemaal en dan is het hartstikke leuk als blijkt dat dit gezien wordt. In eerste instantie deed ik er een beetje lacherig over, maar gaandeweg ging het me steeds meer bezig houden. Echt hartkloppingen”. Wijers is blij met het juryrapport: “Wat daar bij elkaar komt is werken op intuïtie en heel veel vlieguren maken. Een goede dagvoorzitter is vooral empatisch en heel dienstbaar aan de reis die de deelnemers maken. Een opdrachtgever huurt niet zo maar een clown in, maar iemand die al een hele hoop bagage met zich mee draagt”.
Talent van het Jaar
Rick van der Kleij werd uitgeroepen tot ‘Talent van het Jaar’. De jury zegt over hem: “Rick van der Kleij is op een missie: een fantastische dagvoorzitter worden. Het is de overtuiging van de jury dat die missie gaat slagen, dankzij zijn gedrevenheid en de kwetsbaarheid waarmee hij naar zijn eigen ontwikkeling durft te kijken. Rick beschikt voor zo’n jonge gespreksleider al over een opvallende hoeveelheid vaardigheden en veelzijdigheid in werkvormen, maar bovenal over een oprechte interesse in wat mensen beweegt. Zijn belangrijkste leerpunt is in onze ogen het leren vertrouwen op zijn intuïtie. Want dat die goed ontwikkeld is, bevestigen zijn opdrachtgevers. Geef Rick de kans meters te maken en hij gaat heel ver komen in dit vak”.
Uitreiking trofee 'Meest talentvolle Dagvoorzitter 2013'
Rick van der Kleij zat te vergaderen bij Seets2Meet in Groningen, toen er een fotograaf op hem af kwam. Zijn aanvankelijke irritatie over deze persmuskiet sloeg om in blijheid, toen hij zich realiseerde wat er aan de hand was: “Ik moest er van blozen en ik werd er ongemakkelijk van. Ik wil de verwachtingen over mijn persoon altijd wat temperen en daar helpt zo’n prijs niet bij”. Hoewel Rick anderen dus niet te veel wil beloven, stelt hij aan zichzelf juist hele hoge eisen. “Ik probeer in bijeenkomsten in ieder geval het maximale uit deelnemers te halen. Dat is mijn missie en daar wil ik zo goed mogelijk in worden. Er wordt in bijeenkomsten veel gepraat over mensen en het lijkt mij interessanter om te praten met mensen, over wat hen bezig houdt. En daarbij moet de dagvoorzitter zijn ego liefst thuis laten.”
Kanttekeningen
Hoewel de kwaliteit van de deelnemers hoog lag, maakt de jury wel een paar kanttekeningen. “We zouden graag meer diversiteit zien in leeftijd, geslacht en achtergrond. Omdat de ideale dagvoorzitter er voor iedere bijeenkomst anders uitziet”, vindt Marga. “Verder zien we nog iets te veel plat getreden paden, naar onze zin. Als je acht dagvoorzitters hetzelfde voorbeeld hoort geven van hoe ze interactie op gang brengen, kun je bedenken dat mensen die meerdere bijeenkomsten bezoeken daar dus iedere keer mee geconfronteerd worden. De jury wil de dagvoorzitters graag uitdagen nog meer te vernieuwen in vorm en aanpak.”
Volgens Jan-Jaap vraagt de jury zich af, of de dagvoorzitters de komende jaren met hun tijd mee zullen gaan: “Het eventvak verandert, de manier waarop we bijeen komen ook. ROI wordt door iedereen genoemd, maar nog niet echt beleden. We krijgen te maken met hybride events, waar de meeste kandidaten nog niet in thuis bleken. Bijeenkomsten worden steeds gerichter ontworpen en het gevolg is dat er dus steeds meer verwacht wordt van de gespreksleider. We zien een tweedeling tussen de kandidaten die vooral investeren in inhoud (kennis van economie, media, zorg, dat soort zaken) en zij die investeren in dagvoorzittersvaardigheden, zoals werkvormen, kennis van groepsdynamiek, psychologie, cultuur en noem maar op. De winnaars zijn nu de echte toppers. Maar het is de overtuiging van de jury dat er in de toekomst meer nodig zal zijn om op het hoogste niveau te kunnen opereren.”
De jury
Voor de completering van de jury zijn de initiatiefnemers Marga Groot Zwaaftink (Commgres) en Jan-Jaap In der Maur (Dagvoorzitter.nl) op zoek gegaan naar ervaren congres- en eventprofessionals met een diverse achtergrond. Een benadering vanuit de diverse invalshoeken van de jury leverde een brede kijk op de kandidaten op. De jury bestond naast de initiatiefnemers uit Nico Meyer (MeetingMonitor/Congreswereld.nl), Roel Dekker (NextNovelty), Mike van der Vijver (MindMeeting) en Maarten Schram (IDEA).
Dagvoorzitter van het Jaar 2014
Gezien de enthousiaste reacties uit de branche, gaat de verkiezing zeker een vervolg krijgen in 2014. “We hebben een solide basis gelegd”, vindt Marga Groot Zwaaftink. “Voor een eerste keer zijn we heel tevreden, maar we hebben ook veel geleerd. Volgend jaar scherpen we de procedures aan, zullen we de jury nog een stap verder professionaliseren en komen we misschien wel met een echte Award Show.”
Juryvoorzitter Jan-Jaap In der Maur eindigt met een oproep. “Ik hoop dat ons initiatief volgend jaar nog breder gedragen zal worden en dat het dan iets wordt van de hele branche. Ik daag andere bureaus uit aan te haken en dit tot een gezamenlijk initiatief te maken. En ik hoop dat we volgend jaar nog meer deelnemers mogen begroeten. De deelnemers van dit jaar zullen beamen, dat het je echts iets oplevert: zelfinzicht, netwerkkansen en opdrachten.” De organisatie gaat in maart aan de slag om de volgende editie van de verkiezing ‘Dagvoorzitter van het Jaar’ op poten te zetten.