Back Back Nieuws

Rembrandt laat toerisme groeien

12 juli 2006

In het eerste kwartaal van 2006 is het aantal inkomende toeristen naar Nederland gestegen met 6%. Dit baseert het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met name Fransen, Italianen en Spanjaarden hebben in de eerste drie maanden van 2006 een sterke groei laten zien. Het aantal bezoekers uit die landen is respectievelijk gestegen met 17, 14 en 9%. De belangrijkste redenen voor de positieve groei zijn het Rembrandt 400 jaar en het groeiend aantal bezoekers aan steden.


Het NBTC zet diverse campagnes in om het inkomende toerisme naar Nederland te bevorderen. Een van deze campagnes is een City Break Campagne die ingezet wordt op de Belgische, Britse, Duitse en Franse markt. Daarnaast verzorgt het NBTC de (inter)nationale promotie en marketing van het Rembrandt 400 jaar.


Groei uit Amerika en overig Europa
Ook overige Europese landen zijn gestegen, zoals Groot-Brittannië, een belangrijke herkomstmarkt met 7% en Denemarken met 11%. Intercontinentaal laat Noord-Amerika een groei zien (+7%) met daarbinnen de Verenigde Staten als grote stijger (+11%). Vanuit Azië is een lichte daling te zien van het aantal gasten in het eerste kwartaal van dit jaar (-2%).


Paaseffect Duitsland en België
In tegenstelling tot vorig jaar viel Pasen dit jaar niet in maart, maar in april. Dit heeft met name een dempend effect gehad op de eerste kwartaalcijfers van België (+2%) en Duitsland (+0%). Pasen is traditiegetrouw de start van het toeristisch seizoen en levert vooral extra gasten en overnachtingen op in bungalowparken en op campings. De verwachting is dan ook dat vooral België en Duitsland in de cijfers tot en met april een grotere groei laten zien.


Concurrerende landen
Gemiddeld vindt ongeveer éénvijfde van alle internationale aankomsten in een jaar in het eerste kwartaal plaats. De concurrerende landen in Noordwest-Europa laten gelijkwaardige groeipercentages zien als Nederland. Duitsland groeide met 7%, Groot-Brittannië met 2%. Daarentegen laat Denemarken een daling zien in het inkomend toerisme van -2%.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!