Recovery Caddy helpt verslaafdenRecovery Caddy helpt verslaafden
Back Back Nieuws

Recovery Caddy helpt verslaafden

22 oktober 2019

De weg vooruit na een behandeling voor verslaving zit vol met valkuilen en terugval ligt altijd op de loer. Het 'gewone leven' kan zwaar vallen. Stress, onzekerheid en angst liggen op de loer. Haarlemmer Jeroen Otter, die zelf jarenlang kampte met een zware alcoholverslaving, begeleidt als Recovery Caddy verslaafden naar een nuchter en zinvol leven.

Jarenlange alcoholverslaving

Het had niet veel gescheeld of Jeroen Otter, toentertijd succesvol ondernemer in de evenementen- en congresbranche, had zijn eigen gezin en carrière ten gronde gericht. Zijn jarenlange alcoholverslaving bereikte in 2016 een hoogtepunt. Otter besloot zijn problemen onder ogen te zien en liet zich opnemen in een kliniek. 

'Met een vlotte babbel alleen kom je er niet'

Inmiddels is hij niet alleen alweer ruim drie jaar nuchter, hij is ook weer ondernemer. Maar met een vlotte babbel alleen kom je er niet.  De Haarlemmer volgde daarvoor onder andere de opleiding Addiction Counseling 1 en 2, als ervaringsdeskundige biedt hij als Recovery Caddy begrijpelijke, hands-on terugval preventie en structurele ondersteuning aan mensen die worstelen met, of in herstel zijn van hun verslaving. 

Levensgeluk

Na een maandenlange opname in een kliniek en een herstelperiode van ruim drie jaar, vond Otter zijn levensgeluk terug. Maar hij realiseerde zich ook dat voor lang niet iedere verslaafde hetzelfde succesverhaal is weggelegd. 

 Vinden van nieuwe levensdoelen

'De weg na een behandeling naar een zinvol leven, is rauw en onwennig', vertelt Otter. 'Zelfs een bezoek aan de supermarkt of de kantine van de voetbalclub kan stress geven. Herstel draait om het ontgroeien van de gevolgen van een verslaving en het vinden van nieuwe levensdoelen. Met mijn eigen kennis en ervaring kan ik daar op een empathische wijze in ondersteunen. Een verslaafde luistert eerder naar iemand in wie hij zichzelf herkent. Bovendien houdt het mijzelf ook scherp, want verslaving blijft altijd aanwezig.'

Discreet

'Veel cliënten voelen zich prettiger bij een private behandeling, de individuele begeleiding staat dan ook in het teken van discretie. Indien gewenst stuurt Otter dan geen informatie naar de zorgverzekeraar: 'Wanneer een verslaving in een medisch dossier staat, kan dat negatieve gevolgen hebben voor iemands maatschappelijke positie. 

Bedrijfsleven

Otter werkt voor zowel individuele verslaafden als voor het bedrijfsleven. In het bedrijfsleven ligt de focus op het promoten van een actief beleid ter preventie van verslavingen.  Otter: 'Een verslaafde ben je niet alleen thuis op de bank, dat ben je óók op kantoor. Schuldgevoel en schaamte staan een confronterend gesprek vaak in de weg. Ik kan dat doorbreken. Ik weet hoe het is om zowel een loopbaan als een verslaving te hebben. Ik spreek de taal van een verslaafde, maar óók die van de ondernemer.'

Fotografie Ruud Pos 

 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!