Provincie Fryslân is dé ideale provincie om buiten te werkenProvincie Fryslân is dé ideale provincie om buiten te werken
Back Back Locaties

Provincie Fryslân is dé ideale provincie om buiten te werken

13 september 2022

Wist je dat we maar 11% van onze tijd buiten doorbrengen? En dat terwijl de natuur ons ontspanning en rust brengt, maar de frisse buitenlucht ons óók een stuk effectiever en creatiever maakt. De voordelen van buitenwerken zijn prima aan te tonen met cijfers, maar je moet het ook gaan dóen. Hoe dan? Daar kan ervaringsdeskundige Meet in Friesland je mee helpen. Om meer mensen te laten ervaren hoe fijn een #outdoorofficeday kan zijn, organiseerden ze een buitenwerkevent bij buitenlocatie De Laape. De groep eventprofessionals ging praamvaren, er was tijd voor yoga in de ochtend, we aten heerlijk vers & lokaal en de volgende ochtend nam Buitenbomen ons mee in de fijne wereld van het #buitenwerken. En ja, ik ben overtuigd: dit artikel is buiten in het zonnetje geschreven!

Stiekem wisten veel aanwezigen al wel dat je veel meer uit je dag haalt door meer buiten te zijn, maar hoe integreer je dat buiten-zijn in je werkdag of evenement? Volgens Meet in Friesland is er maar één manier om daar een antwoord op te krijgen: ga het beleven. Yvonne Hulleman en Linda Kerkhoven stelden als start van de buitenwerkcampagne van Meet in Friesland een inspirerende voorbeeldexpeditie samen bij De Laape.

Een kronkelende weg dwars door het Friese landschap brengt je bij buitenlocatie De Laape. In deze voormalige boerderij vind je alles wat je nodig hebt voor een teamvergadering, heisessie of ander event. Vergaderen doe je in een van de twee kassen of natuurlijk ergens op het groene buitenterrein van deze prachtige plek. Aangekomen bij De Laape kunnen we inchecken in een van de 18 tiny-house-style kamers verspreid over het terrein, waarna we getrakteerd worden op een diner in de buitenlucht. Uiteraard van lokale ingrediënten en live voor ons bereid door de chef in zijn buitenkeuken.

Zwemmende herten?

Terwijl wij lepelen van ons mee aan boord genomen dessert, varen we met een praam van De Wartenster een rondje door Nationaal Park De Alde Feanen. Dit waterrijke natuurgebied is de ultieme plek voor een ontdekkingstocht per boot. Jacob Nauta van De Wartenster en John Haitsma van Nationaal Park De Alde Feanen weten alles van zowel de geschiedenis als de natuur van dit bijzondere gebied. Het kabbelende water, de rust en de zonsondergang aangevuld met lokale verhalen en gebbetjes – ooit geweten dat herten zwemmen en ze dat hier dus ook regelmatig doen? – is dit een meer dan ontspannen manier om een buitenwerkdag te eindigen.

Inspiratie bij het kampvuur

Maar onze bedstee opzoeken doen we nog niet, want nadat we weer aanmeren bij de eigen aanlegsteiger van De Laape, staat er een knisperend kampvuur en een slaapmutsje op ons te wachten. De Laape is inmiddels een oase van rust en het kampvuur een perfecte plek om te onthaasten, samen te komen voor een laatste sessie, de dag fijn af te sluiten of te luisteren naar de sterke verhalen van Selfa Verlaat van Campfire Stories. Na een laatste blik op de stralende sterrenhemel – lichtvervuiling heb je hier niet – is het heerlijk slapen.

Zonnegroet om de dag te starten

Maar we kwamen wel om te werken, dus vroeg uit de veren. Niet om direct achter de scherm te kruipen, wel voor een oppeppende yogasessie van Rianne Hoekstra van Club Yoga. Tijdens onze zonnegroeten komt het ochtendzonnetje vanzelf tevoorschijn. Geen geduld voor yoga? Rondom De Laape kun je ook een mooie ronde rennen of flink doorstappen tijdens een ochtendwandeling. Klaar voor een productieve dag in de buitenlucht!

Besmet met het buitenvirus

Na een heerlijk vers ontbijt aan het water, gaan we aan de slag tijdens een sessie van Buitenbomen. Maike Dooper van Buitenbomen raakte besmet met het buitenvirus toen ze in Zweden woonde. Het buitenleven is daar veel beter geïntegreerd in het dagelijks leven, ontdekte ze. Hoewel ze er in eerste instantie aan moest wennen, wilde ze al snel niet anders meer. Ook niet toen ze weer terug was in Nederland. Met Buitenbomen laat ze nu bedrijven kennismaken met de meerwaarde van buitenwerken: productieve en vitale werknemers. Dus waarom zouden we alleen maar thuis- en op kantoor werken als het ons buiten meer oplevert?

Met verschillende werkvormen laat ze ons zien hoe we buiten aan de slag kunnen. Welke drempels zien we als het om buitenwerken gaat? Vaak is het benoemen al voldoende om een oplossing te vinden. Vooral ook brainstormen gaat erg goed in de buitenlucht, zelfs voor een whiteboard is een superhandige gadget te vinden. Je hangt hem gewoon aan een boom!

Vol energie en met zin om deze nieuwe inzichten in de praktijk te brengen, blijft het merendeel van de groep hangen om op een van de klaargezette buitenwerkplekken aan de slag te gaan. Dat werkt écht lekkerder!

Merk Fryslân als buitenwerkambassadeur

Friesland onderscheidt zich graag door als provincie dé ideale buitenwerkplek te zijn, MerkFryslân ziet zichzelf dan ook als ambassadeur voor het buitenwerken en heeft een uitgebreide toolkit samengesteld om vergaderingen, brainstorms en andere werkzaamheden mee de natuur in te nemen. Zo kunnen ook jij en je team profiteren van de effecten van het buitenwerken.

Wil jij met je team buiten aan de slag? Ga op buitenwerkexpeditie in Friesland en ontdek wat buitenlucht doet met je werk-gedrag en creativiteit. Samen ‘back to basics’ door buiten te koken, te kletsen bij het kampvuur, wakker te worden met een relaxte yogales en zo met een leeg hoofd beginnen aan je werk. 

Door > Mahlee Plekker

 

Foto's: Mitch de Pon

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!