Programma landelijke opening Open Monumentendag bekendProgramma landelijke opening Open Monumentendag bekend
Back Back Nieuws

Programma landelijke opening Open Monumentendag bekend

18 augustus 2023

Nog vier weken, dan staat de VriendenLoterij Open Monumentendag op de agenda. Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen ca. 5.000 monumenten in heel Nederland gratis hun deuren voor het grote publiek. Het startsein voor dit weekend wordt gegeven op vrijdagavond 8 september in hartje Zwolle. Het openingsprogramma is inmiddels bekend.

Hanzestad Zwolle stelt haar monumentale binnenstad ter beschikking voor de landelijke opening van Open Monumentendag. Voor de gemeente Zwolle past dit evenement perfect in de feestelijke Hanze8daagse (onderdeel van het Hanzejaar), waarin de stad samen met acht andere steden in Nederland 800 jaar Hanze gedachtengoed viert. Het openingsprogramma is een samenwerking geworden tussen diverse groepen in de stad, jong en oud. Geheel in lijn met het thema van Open Monumentendag dit jaar; Levend Erfgoed. Dat staat voor de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen en die zij op hun beurt weer doorgeven aan de volgende generatie.

Programmering

Die vrijdagavond staat de Zwolse binnenstad bol van de festiviteiten. In de Luttekestraat kun je vanaf 19.00u de hele avond genieten van ambachtswerk en de (natuur)producten die daaruit voortkomen tijdens de Maakmarkt. Zorg er wel voor dat je om 20.00u klaarstaat op het Grote Kerkplein, waar een wervelend geheel van muzikale en theatrale live optredens plaatsvindt. Met onder andere Victory Drumline, Rico & de jonge rappers van de Fakkelteit, bijzondere vertellers uit de Zwolse politiek samen met jonge vertellers uit het Zwols Vertellersgilde, acrobaten en vuurspuwers en meer. Aansluitend kun je door de stad dwalen om op tien monumentale locaties te genieten van diverse bijzondere vormen van levend erfgoed, zoals circusacts, verhalenvertellers en allerhande muziekvormen. Het volledige programma is hier te raadplegen.

Open Monumentendag

Voor Zwolle geldt dat zij de volgende dag, op zaterdag 9 september, haar monumenten openstelt voor Open Monumentendag. In de rest van het land kun je het hele weekend genieten van historische architectuur, spannende verhalen en al het (levende) erfgoed wat ons land reik is. 

Open Monumentendag en haar landelijke opening in Zwolle, zijn initiatieven van stichting Nederland Monumentenland. Deze stichting maakt zich sterk voor het behoud van monumenten in Nederland. Door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren en te faciliteren, worden de monumenten volop beleefd, opnieuw gewaardeerd en gekoesterd. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!