Petitie wettelijk verbod op zinloze bijeenkomstenPetitie wettelijk verbod op zinloze bijeenkomsten
Back Back Nieuws

Petitie wettelijk verbod op zinloze bijeenkomsten

11 november 2019

Dagvoorzitters en Improvisatiecabaretiers Michel Verheijden en Erik Kuperus zijn het zat. Tijdens hun jarenlange ervaring op allerlei bijeenkomsten valt het steeds meer op dat vergaderingen, congressen, seminars en meetings feitelijk niet zoveel opleveren als gehoopt. Zij willen dat deze verspilling van tijd en energie stopt. Op www.zondevandetijd.com een petitie geplaatst waarin zij een wettelijk verbod op zinloze bijeenkomsten voorstellen.

Niet noodzakelijk

Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld 2 tot 5 uur per week aan het vergaderen zijn en hiervan heeft ruim de helft het gevoel dat zijn of haar aanwezigheid hierbij niet noodzakelijk was. Ditzelfde onderzoek laat zien dat mensen gemiddeld 5 dagen per jaar buitenshuis op een bijeenkomst zijn.

Verbod

Om ervoor te zorgen dat tijd niet langer wordt verspild, willen zij een wettelijk verbod op zinloze bijeenkomsten. Zij stellen voor om voor elke meeting vooraf een helder meetbaar doel te formuleren. Na de bijeenkomst wordt dit doel gemeten. Indien dit niet gehaald wordt, ben je als organisatie verplicht de tijd van de deelnemers te compenseren.

‌Positief effect

Zij geloven dat deze wet bijdraagt aan een betere werksfeer, meer verantwoordelijkheid en een enorme toename van de productiviteit van organisaties. Ook heeft deze wet een positief effect op het verlagen van de werkdruk, het vergroten van werkgeluk, het verminderen van ziekteverzuim en méér winstgevendheid. Een snel rekensommetje laat zien dat wanneer deze wet wordt ingevoerd de BV Nederland ruim 12 miljard aan loonkosten kan besparen (alleen aan vergaderingen) En dan laten we het geluk dat dit oplevert nog buiten beschouwing.

Geen verbod op meetings

Deze petitie wordt gesteund door diverse experts op het gebied van live meetings en organisaties. Michel en Erik willen geen verbod op meetings, want zij geloven namelijk in ontmoetingen, vooral met een helder doel.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!