Papendal kookt voortaan ook op bioafvalPapendal kookt voortaan ook op bioafval
Back Back Nieuws

Papendal kookt voortaan ook op bioafval

09 maart 2020

Hotel Papendal heeft de allereerste Circ BioDigester 50 in gebruik genomen. Deze innovatieve installatie zet het organisch afval van het sportcentrum om in groene energie en plantvoeding. Het bioafval hoeft daardoor niet meer afgevoerd te worden, maar wordt gebruikt om mee te koken en het water voor het hotelcomplex te verwarmen.

Groene startup

De groene startup Circ is de ontwikkelaar en fabrikant van de BioDigester 50. Spencer Schols, Strategy & Innovations bij Circ, vindt Papendal een logische locatie voor de eerste BioDigester 50: ‘Papendal en wij hebben dezelfde ambitie. We willen allebei duurzame koplopers zijn.’ Jochem Schellens, directeur van Papendal: ‘Papendal heeft duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel staan. We willen voortdurend groene stappen zetten en de samenwerking met Circ sluit hier naadloos op aan.’

Biodigester 50

De BioDigester 50 is een plug and play oplossing om direct te vergroenen, door de energiekosten te verlagen én afval te reduceren. Het is een intelligente, zelfsturende installatie die dagelijks tot 50 kilogram bioafval omzet in 50 liter plantvoeding en maar liefst 15 kuub biogas. Dat is genoeg om bijna 100 maaltijden te bereiden. De BioDigester 50 onderscheidt zich van conventionele vergisters door zijn korte terugverdientijd, compacte afmeting van nog geen 4m2 en efficiëntie ten opzichte van bestaande installaties. Het biogas is bovendien direct bruikbaar voor alle bestaande gasapparatuur of kan gebruikt worden om groene elektriciteit mee op te wekken.

Vergroenen en besparen

Spencer Schols, Strategy & Innovations bij Circ: ‘Wij zien dat veel horeca-ondernemingen wel willen verduurzamen, maar dit ook een lastig dossier vinden. Als iets wat moeilijk, ingrijpend én duur is. Op Papendal kan nu iedereen met eigen ogen zien dat dit niet zo hoeft te zijn. Je kunt vergroenen en besparen met één slimme installatie.’ De BioDigester 50 is ideaal voor bedrijven en instellingen met veel bioafval, zoals horeca, catering, ziekenhuizen, verpleeghuizen, foodretail en appartementsgebouwen. De installatie kan zowel binnen als buiten staan en is aan te passen aan elke specifieke situatie. Zo is het mogelijk om de opslagcapaciteit voor het biogas uit te breiden, of kan de BioDigester worden uitgebreid met een brandstofcel om groene elektriciteit op te wekken met het biogas. 

De BioDigester 50 staat naast de Arnhemhal en zet dagelijks tot 50 kilo afval om in 15 kuub biogas. Dat wordt gebruikt om op te koken en het water voor het hotelcomplex te verwarmen. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!