Back Back Nieuws

Organisatoren draaien zelf op voor kosten van politie-inzet

08 juli 2011
Minister Opstelten heeft deze week een wetsvoorstel ingediend waarin staat dat organisatoren van evenementen zelf moeten opdraaien voor kosten van politie-inzet. Organisatoren van sportwedstrijden hoeven niet mee te betalen aan de kosten voor de inzet van politie. Volksfeesten op openbare plaatsen moeten voor de helft bijdragen, zo blijkt uit het wetsvoorstel.

 

Vrijstelling van betaling

Als een evenement plaatsvindt op een niet-openbare plaats, zoals in een stadion, dan moet de organisator 100% van de kosten voor politie-inzet betalen. Het kabinet kiest hiervoor, omdat in een stadion alleen bezoekers van het evenement aanwezig zijn. In deze afgeschermde omgeving kan de organisator volledige verantwoordelijkheid dragen voor zijn 'gasten'. Deze criteria zijn ook volledig toepasbaar op voetbalwedstrijden, toch zijn deze vrijgesteld van betaling. Behalve sportevenementen zijn ook de intocht van Sinterklaas, Koninginnedag en Bevrijdingsdag vrijgesteld van betaling.

 

De helft bijdragen door openbare volksfeesten

Volksfeesten op openbare plaatsen, zoals Sail Amsterdam en het zomercarnaval in Rotterdam, moeten de helft van de kosten betalen, omdat zij slechts gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de bezoekers. Bij deze evenementen kunnen zich immers ook voorbijgangers en buurtbewoners onder het publiek mengen.

 

Zelf zorgen voor beveiligers en verkeersregelaars

Opstelten wil dat organisatoren zelf voor de veiligheid gaan zorgen door beveiligers en verkeersregelaars in dienst te nemen. Gebeurt dat niet, dan krijgen ze een rekening voor politiekosten om het evenement in goede banen te leiden. Kosten van hulpverlening door politie of voor opsporing van strafbare feiten of het afvoeren van arrestanten worden nooit doorberekend.

 

Verwachte besparing: 30 miljoen euro

Met zijn wetsvoorstel hoopt Opstelten de politie te ontlasten. De burgemeesters blijven bepalen hoeveel politieagenten er nodig zijn om de openbare orde en veiligheid bij een evenement te handhaven. Opstelten verwacht dat zijn plannen een besparing van 30 miljoen euro opleveren.

 

Bron: Festivak

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!