Back Back Achter de schermen

Op Locatietour in Utrecht

16 maart 2016

Een verslag in geuren en kleuren

Utrecht heeft op locatiegebied veel te bieden. Alle reden voor het Utrecht Convention Bureau om een Locatietour voor eventprofessionals te organiseren. Nieuwsgierig besluiten we om samen met 60 vakgenoten, onder leiding van Wieteke Lemmen (Wiet Weet Waarheen) en Linda Kerkhoven (Linda Op Locatie), op zoek te gaan naar de ‘bekende en minder bekende parels van de stad’. Van de Jaarbeurs, Grand Hotel Karel V, Villa Jongerius en de Witte Vosch tot de Winkel van Sinkel, Keldergangen, WT Urban Café & Kitchen, U-Trechters en CitySense. Stuk voor stuk unieke locaties met één gemene deler: beleving. En die proef je natuurlijk het allerbeste ‘op locatie’.

In geuren en kleuren
We beginnen onze Utrechtse Locatietour met een kop koffie bij één van de meest bekende locaties van de stad: Jaarbeurs Utrecht. Sinds jaar en dag het decor voor beurzen en congressen. Na een warm welkom door Monique Andre de la Porte (Utrecht Convention Bureau) legt Niek Krebbers (Jaarbeurs Utrecht) ons uit wat deze locatie zo bijzonder maakt. De Jaarbeurs blijkt naast de traditionele beurshallen ook te beschikken over hypermoderne, futuristische event ruimtes. In de zalen met klinkende namen als Supernova, Media Plaza en Auditorium wordt op vakkundige wijze ‘gespeeld’ met de gemoedstoestand van bezoekers. Geuren, kleuren, temperatuur en muziek creëren in elke ruimte een passende sfeer. ‘Zo komen gasten ‘in the mood’’, aldus Niek Krebbers.

De familie Jongerius
De Locatietour-toon is gezet. Want die ‘in the mood’-factor lijken ook de andere Utrechtse locaties goed in de smiezen te hebben. We vervolgen de trip naar de statige wit-rode Villa Jongerius. Bij binnenkomst worden we betoverd door het zonlicht dat door een groot glas-in-lood plafond naar binnen schijnt. Aan weerzijden van een marmeren trap kijkt de ingelijste familie Jongerius ons nieuwsgierig aan. De kleur groen voert hier de boventoon en geeft het historische pand een frisse twist. ‘De villa beschikt niet alleen over bijzondere kamers maar vertelt ook het verhaal van Jan Jongerius, die hier in 1938 zijn art deco-droom realiseerde. Zijn visie, die doet denken aan Rietveld en Dudok, vind je overal in de villa terug’, aldus kleindochter en General Manager Bernadette Jongerius.

Locatieverhalen
Een locatie met een verhaal is niet alleen interessant, het geeft een event een extra dimensie. Zo ook bij Grand Hotel Karel V, een Utrechts vijfsterren hotel met een indrukwekkend historisch verleden. We meren met de boot van Schuttevaer vlak voor het pand aan, en worden in de voormalige Refter verrast met een culinair hoogstaande lunch, ‘schilderijtjes’, mooie wijnen en een uitstekende service. Directeur Toon Naber trakteert ons tussen de gangen door op een stukje Utrechtse geschiedenis, en vertelt over Kloosterordes, grafvelden, een militair hospitaal, Lodewijk Napoleon en ‘grandeur’. We hangen aan zijn lippen terwijl we die van ons voldaan afvegen met een chique, linnen servet.

Het Utrecht-gevoel
Het verhaal van de Winkel van Sinkel blijkt evenzo boeiend. ‘Wist je dat in dit pand het allereerste warenhuis van ons land gevestigd was? De gigantische lichtkoepel en grote vitrinekasten laten zien hoe het er vroeger uitzag’, aldus directrice Maryse François. 22 jaar geleden kocht haar familie het pand dat onder de zinspreuk ‘voor ieder wat wils’ uitgroeide tot een Utrechts fenomeen. De Winkel van Sinkel beschikt over ruimtes voor kleine en grote gezelschappen, voor borrels, besloten diners en feesten. Hoge plafonds, sfeervol gedecoreerde zalen en een kleurrijk uitgelichte zuilengalerij op de eerste verdieping geven het karakteristieke pand een eigentijdse twist. Per sloep vaar je tot vlak voor de locatie, vanwaar een uitzicht op de Domtoren en Oudegracht zorgen voor hét Utrecht-gevoel.

Werfkelders
Even verderop aan diezelfde Oudegracht vind je Keldergangen en congres- en vergaderlocatie de Witte Vosch. Die eerste locatie wordt gevormd door het intieme atelier en onderkomen van kunstenaar Kees Wennekendonk. Samen met chef-kok Edwin Severijn en dichter Ingmar Heytze legt hij zijn gasten in de watten. Vaste ingrediënten als ‘culinaire verrassingen’, ‘poëzie’ en ‘muziek’ komen samen in een privé-diner en smaakbeleving op maat. Tijdens ons bezoek worden we verrast met een muzikaal optreden, een smaakvolle amuse en boeiende voordracht van Heytze.

De Witte Vosch geeft de karakteristieke Utrechtse werfkelders een moderne invulling. Je kunt er terecht voor vergaderingen en bijeenkomsten in een intieme, eigentijdse setting. Na een kijkje achter de schermen en bezoek aan de verschillende zalen, wandelen we bij de buren van de Zwarte Vosch een Spaanse tapasbar binnen. Een leuke plek om te genieten van pintxos en een mediterrane sfeer.

Industrieel erfgoed
Utrecht kent naast historisch erfgoed ook verschillende industriële event locaties. De U-Trechters aan de Veilinghaven zijn daar een goed voorbeeld van. Drie van de imposante (voormalige) zandtrechters zijn omgetoverd tot sfeervolle ruimtes die geschikt zijn voor kleinschalige vergaderingen of brainstormsessies. Warme rood- en oranjetinten en een prachtig uitzicht over de haven maken het een fijne plek om samen creatief en constructief aan de slag te zijn. Uniek, want nergens ter wereld kennen deze trechters hun gelijken.

Utrecht aan je voeten
Van de Veilinghaven varen we via het Merwedekanaal naar één van de nieuwste evenementlocaties van de stad: de Watertoren. WT Urban Café & Kitchen is een goed voorbeeld van hoe een industrieel, robuust stadsicoon tegelijkertijd een sfeervolle horecagelegenheid kan zijn. Bovenin de toren genieten we van huisgemaakte bites, nemen we een kijkje in de voormalige, groengekleurde watertank en genieten we van een adembenemend uitzicht over de stad. Utrecht ligt aan onze voeten. Geen wonder dat de Watertoren veelvuldig geboekt wordt voor bruiloften, vergaderingen en besloten diners.

Verrassen en verbazen
We besluiten onze ontdekkingstocht door Utrecht met een bezoek aan dé belevingslocatie van de stad: CitySense. Een onopvallende entree leidt naar een stijlvolle ruimte waar beeld, kleur en geur de sfeer bepalen. Via een enorme videowand worden we op flitsende wijze meegenomen in de wereld van ‘content op maat’. Een volledig gepersonaliseerde locatie voor maximaal 400 gasten, dat is waar het eigentijdse CitySense voor staat.

Wanneer we na de goed georganiseerde Locatietour weer huiswaarts gaan, beseffen we dat vooral kleurgebruik en het verhaal achter de locatie ons event-hart sneller doen kloppen. Een onvergetelijke beleving neerzetten is waar het bij een evenementlocatie om zou moeten draaien. Al klinkt dat anno 2016 als een open deur, het blijkt in de praktijk soms knap lastig te zijn om te blijven verrassen, verblijden en verbazen. Eén ding is zeker, in Utrecht zit het met dat gevoel voor beleving wel goed.

 De Locatietour – editie Utrecht werd vastgelegd door Ramon van Jaarsveld (Clickshots) en samengevat in een aftermovie van John en Richard van Rooijen (Broerz).

De aftermovie

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!