'OO Techniek Spektakel' in Openluchtmuseum Arnhem'OO Techniek Spektakel' in Openluchtmuseum Arnhem
Back Back Nieuws

OO Techniek Spektakel in Openluchtmuseum Arnhem

03 juni 2019

Op 12 juni komen honderden kinderen uit Nederland en Vlaanderen samen in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem voor het OO Techniek Spektakel. De aanloop naar en de voorbereidingen op de finales zijn dit jaar anders dan voorgaande jaren. De aanwezige teams laten deze dag zien welke oplossingen zij hebben bedacht voor de opdrachten van dit jaar. De kinderen spreken al hun creativiteit aan om als beste uit de bus te komen.

Het OO Techniek Spektakel is de landelijke finale van het lesprogramma OO Techniek van Stichting Techniekpromotie. Het lesprogramma bestaat uit 8 opdrachten voor de groepen 1 t/m 8 – twee opdrachten per 2 leerjaren – die de kinderen uitdagen om samen te werken en creatief te denken. Het doel is om wetenschap en technologie in het basisonderwijs te verankeren en zowel jongens als meisjes met techniek kennis te laten maken.

21e eeuwse vaardigheden

Dit jaar nodigen opdrachten als 'Het luisterende oor' en 'Een mysterieus pakketje' de kinderen uit om het beste uit zichzelf naar boven te halen. Bij een van de opdrachten, 'Een stiekeme blik' worden de kinderen uitgedaagd om informatie over te dragen via licht door een periscoop te maken. Ze leren onder andere problemen verkennen en een plan te bedenken om tot een oplossing te komen, creatief te denken, bewust en doelgericht communiceren en samen te werken. Naast deze en andere 21e-eeuwse vaardigheden heeft elke opdracht zijn eigen specifieke doelen.

Dit kan bijvoorbeeld zijn:
- Leren rekenen met eenheden en maten;
- leren reflecteren op eigen werk en dat van anderen;
- leren zich uit te drukken naar vorm en inhoud bij het geven, beoordelen en achterhalen van informatie.
Door de combinatie met de opdrachten maken de kinderen zich de vaardigheden spelenderwijs eigen. Het oplossen van eenvoudige meetkundige problemen en onderzoek doen naar materialen en natuurkundige verschijnselen zoals licht en geluid geven de docent zicht op de bètatalenten van de leerlingen.

Landelijke finale

Na weken oefenen en testen komen de teams die zich hebben ingeschreven op 12 juni samen in het Nederlands Openluchtmuseum. Onder toezicht van hoogleraren (in toga) en andere enthousiaste vrijwilligers tonen de teams hun technische en creatieve oplossingen. De onderbouw in de ochtend en de bovenbouw in de middag. De verschillende jurykoppels komen aan het eind van de juryrondes samen om te bespreken welke teams de opdrachten en de weg ernaar toe het beste hebben uitgevoerd. Aan het eind van elk dagdeel komen de winnende teams op het podium om hun prijs in ontvangst te nemen.

Nieuw: gratis online training

Nieuw dit jaar is de gratis online training die docenten voorafgaand aan het programma kunnen volgen op een door henzelf te bepalen tijdstip. Door middel van deze algemene online training wordt het eenvoudiger om het OO Techniek programma in de lessen te integreren. De training geeft de docent handvatten om vertrouwd te raken met technologie en met het programma te werken zonder dat het extra tijd en werk kost. Leerkrachten gebruiken het lesmateriaal om met hun klas aan de slag te gaan met wetenschap en technologie. Hun leerlingen komen met vele vragen en ideeën, maar hoe weet je wat goede onderzoeksvragen zijn en hoe je eerlijk kunt vergelijken? De training geeft extra uitleg over de achterliggende gedachten van wetenschappelijk onderzoek aan de hand van een aansprekend voorbeeld: een zo hoog mogelijke toren bouwen.
De training blijft in ontwikkeling; volgend jaar komen er handvatten specifiek voor de opdrachten.

Nieuw: schoolfinale / klasfinale

Dit jaar is er naast de online training voor het eerst de mogelijkheid om een schoolfinale en/of klasfinale te organiseren. Op deze manier kunnen nog meer leerlingen deelnemen aan het programma. Alle deelnemers kunnen nu een presentatie geven en ervaren hoe dit is, waar dit voorheen slechts voor een kleine groep leerlingen was weggelegd. De school kan nog steeds zelf bepalen welke teams er door gaan naar de landelijke finale op 12 juni.  Om de docenten te ontzien in de drukke schema's staat een gratis digitale handleiding voor de school- en klasfinale online. Stichting Techniekpromotie: 'Met deze handleiding kan elke school en docent een schoolfinale en een klasfinale organiseren zonder er teveel tijd in te moeten steken.'

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!