Onderzoek bewijst behoefte aan Koloniaal Historisch MuseumOnderzoek bewijst behoefte aan Koloniaal Historisch Museum
Back Back Nieuws

Onderzoek bewijst behoefte aan Koloniaal Historisch Museum

27 november 2017

'Moet Nederland een Koloniaal Historisch Museum krijgen?'

Historisch Nieuwsblad legde deze vraag voor aan 120 deskundigen. Daarvan vindt 63 procent dat zo’n museum nodig is. Wat de ondervraagden betreft komt Amsterdam het meest in aanmerking als vestigingsplaats voor een Koloniaal Historisch Museum: 42 procent vindt dat het onderdeel van het Tropenmuseum zou kunnen worden. 

Voorwerpen

Ook vroeg het Historisch Nieuwsblad zes gastconservatoren om voorwerpen te kiezen die in een Koloniaal Historisch Museum te zien zouden moeten zijn. Dat levert een gevarieerde lijst op. Schrijfster Cynthia McLeod kiest een poppenhuis als model van een Indisch huis en cabaretier en presentator Jörgen Raymann pleit voor de Anansi-vertelboom.

Virtueel Koloniaal Museum 

Historisch Nieuwsblad roept de politiek op om als eerste stap de oprichting van een Virtueel Koloniaal Museum te steunen. Daarin zouden alle musea met koloniale voorwerpen in hun collectie kunnen samenwerken en hun verzameling kunnen tonen.

 De volledige resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het decembernummer van Historisch Nieuwsblad. Neem voor meer informatie een kijkje op de website.

Beeldcredits:  Rijksmuseum, De onderwerping van Diepo Negoro aan luitenant-generaal baron de Kock, Nicolaas Pieneman, ca. 1830 - ca. 1835

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!