Ondersteuning bij wanbetalingen in de evenementenbranche Ondersteuning bij wanbetalingen in de evenementenbranche
Back Back Nieuws

Ondersteuning bij wanbetalingen in de evenementenbranche

24 April 2023

Waar de aanbetaling nog ontvangen werd, blijkt een festivalorganisator na het evenement niet meer te betalen. Hoe ga je als podiumbouwer of verzorgen van het licht en geluid om met dergelijke wanbetalingen? Immers, het personeel moet betaald worden en daarnaast schrijf je na ieder evenement af op de gebruikte materialen. Mogelijk zijn er zelfs materialen beschadigd geraakt, welke vervangen moeten worden. Wanbetalingen komen in iedere branche voor en leiden tot een verzwakte liquiditeitspositie van leveranciers. Immers, waar jij de rekening niet betaald krijgt wil je de rekeningen van eigen leveranciers wel op tijd betalen. Het inschakelen van een partij als Juristu kan de uitkomst bieden. In dit artikel lees je meer over het traject wat gevolgd moet worden. 

Traject opstarten bij een incassobureau 
Het traject bij een incassobureau bestaat vaak uit verschillende stappen. Vaak wordt het traject opgebouwd uit vier fasen: een pré-incassotraject, het buitengerechtelijke incassotraject, een gerechtelijk incassotraject met een deurwaarder en een executiefase. In de eerste twee stappen probeert een incassobureau een afnemer op ongedwongen wijze aan te zetten tot het betalen van openstaande facturen. Dit doet het incassobureau door de klant op te bellen en bijvoorbeeld een betalingsherinnering per post te versturen. De hulp van een rechter is hierbij nog niet benodigd. Ook het sturen van aanmaningen naar de klant is hier onderdeel van; het kan helpen de klant enigszins onder druk te zetten.

Tip: kies altijd voor een incassobureau wat werkt op basis van no cure, no pay. Dit betekent dat alleen voor de diensten van het incassobureau betaald hoeft te worden, als deze erin slaagt om de openstaande rekening te incasseren bij de wanbetaler. Een fijn idee, daar je op voorhand geen zekerheid hebt dat de afnemer alsnog betaalt. 

Gerechtelijke procedure bij wanbetalingen 
Wanneer het een incassobureau niet lukt om de openstaande schuld te incasseren, kan overwogen worden om over te gaan tot een gerechtelijke procedure. Het is onder meer afhankelijk van de hoogte van de schuld en de kans van slagen van zo’n procedure of dit een interessante optie is. Vaak kan een incassobureau je hierover adviseren. Het is raadzaam te kiezen voor een incassobureau met juristen; zij helpen je bij het gerechtelijke traject. 

Nadat de rechter je als schuldeiser heeft aangemerkt voor de openstaande schuld, kan een deurwaarder worden ingezet. Een deurwaarder heeft de bevoegdheid om een schuldenaar gedwongen te laten betalen. Denk bijvoorbeeld aan het beslag laten leggen op banktegoeden van een afnemer. 

Goed artikel?

Schrijf je in net als 24.0147 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 24.0147 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!