Om te smullenOm te smullen
Back Back Achter de schermen

Om te smullen

14 december 2016

Fraai Projecten verzorgt styling Allerhande Kerstfestival

 

Het Allerhande Kerstfestival is in één jaar uitgegroeid tot hét foodfestival in kerstsfeer. Het evenement vond plaats op 9, 10 en 11 december in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Xsaga creëerde en realiseerde dit festival voor het tweede jaar op rij in opdracht van Albert Heijn. Dit jaar vroegen ze Fraai Projecten om de styling te verzorgen. Dat pakte goed uit: Fraai gaf haar onderscheidende draai aan het bestaande concept.

Het Allerhande Kerstfestival is drie dagen lang een feest van inspiratie over eten en drinken. De juiste sfeer is cruciaal voor deze unieke beleving. Fraai Projecten verzorgde de complete aankleding van het festival. Een opdracht waar ze heel graag hun tanden inzetten, zegt Falk van de Oever, Projectmanager bij Fraai. ‘We konden hier zoveel creativiteit in kwijt, hebben prachtige dingen ontworpen en gemaakt. Het resultaat was, al zeg ik het zelf, heel erg geslaagd!’

Kregen jullie de vrije hand bij het ontwerp?

‘Tot op zekere hoogte. Het hele ontwerpproces verliep in nauw overleg met onze opdrachtgever en Albert Heijn. Uiteraard moesten we rekening houden met de festivalhuisstijl. Bijvoorbeeld als het ging om kleurgebruik en de breisteek. Dat is in het begin even aanvoelen wat wel en niet kan, maar daar kwamen we al snel uit. Het leuke was de variëteit: van de aankleding van stands, tot de ombouw van keukens en het aankleden van de verschillende zalen.’

Drie maanden keihard bikkelen

Rond eind september waren alle ontwerpen compleet en gingen de mannen van Fraai in de werkplaats aan de slag om alle meubels en accessoires op tijd klaar te krijgen. In de laatste week voor het festival vond de opbouw plaats. Falk: ‘We hadden daarvoor vijf dagen de tijd. Dat lijkt lang, maar er was zoveel te doen. We werkten daarom met ons team dag en nacht door, in shifts. Het was hard werken, maar als je dan ziet hoe alles op zijn plaats valt en hoe mooi het wordt, dan weet je waar je het voor doet.’

Zalen en pleinen met eigen sfeer

En het wérd mooi. Blikvangers waren de voorgerechten en hoofdgerechten, gepresenteerd op gigantische stellingen van vijf meter hoog. Helemaal aangekleed in de thema’s vis, vlees en groente. Met visnetten, tonnen en haringvaten bij het thema vis en tientallen houten kratjes boordevol groente bij thema groente. Buiten was een plein ingericht als winterpret in Charles Dickens-stijl met prachtige kerstblokhutten, sfeerlichten en een carrousel. Op het Winter BBQ-plein was met stoere elementen een compleet andere sfeer neergezet. Falk: ‘Het geheel pakte goed uit, echt imposant.’

180 kerstbomen en 4 kilometer kerstverlichting

En natuurlijk alles in kerstsfeer. ‘We hingen meer dan een kilometer guirlandes op en 4 kilometer kerstverlichting, 27 kerstkransen met meer dan 800 ballen. De 180 kerstbomen stonden in groepjes van 3 of 4 bij elkaar, ieder groepje stylden we op andere manier. Ook waren er arrensleeën, een gigantische kerstboom gemaakt van kruidkoeken en hingen er zelfontworpen houten kerstkransen aan het plafond. En zo kan ik nog wel even doorgaan.’

Falk is tevreden. ‘Het was een geweldige klus. We hebben als Fraai Projecten laten zien wat we kunnen. Dat maakt me trots. Het enige nadeel: ik kan geen kerstboom meer zien, en de feestdagen moeten nog beginnen,’ lacht hij.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.359 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!