Neem een sprinkhanen frietje op Welcome to The VillageNeem een sprinkhanen frietje op Welcome to The Village
Back Back Nieuws

Neem een sprinkhanen frietje op Welcome to The Village

18 juli 2018

Tien innovaties worden dankzij Innofest getest op Welcome to the Village in Leeuwarden. Het bedrijf Limm bekijkt hoe hun biobased harcup bekers, die oplosbaar is in zout water, reageert op verschillende dranken die erin geschonken worden en wat de ervaring van de gebruiker is. &Cricket experimenteert met frieten gemaakt van sprinkhanen en hoe ze mensen ervan kunnen overtuigen om dit te eten. Innofest ziet festivals als een tijdelijke mini-maatschappij waar start-ups, bedrijven en kennisinstellingen razendsnel kunnen testen of een prototype in de praktijk werkt. De opgehaalde resultaten worden gebruikt om producten verder te ontwikkelen. In november 2017 won Innofest uit honderden Europese aanmeldingen de European Enterprise Promotion Award, een initiatief van de Europese Commissie.

Op 19, 20, 21 en 22 juli staat recreatiegebied De Groene Ster bij Leeuwarden in het teken van Welcome to The Village. Een festival dat zichzelf het mooiste dorp van Nederland noemt en waar ruim baan gegeven wordt aan innovatieve oplossingen die de wereld kunnen veranderen. Innofest werkt tijdens het festival samen met tien startups en een handvol kennisinstellingen om innovaties verder te ontwikkelen en naar een hoger plan te brengen.

Een onderbroek van je oude overhemd

Van Hulley maakt onderbroeken van oude overhemden die mensen zelf opsturen. Tijdens het festival willen ze testen of mensen ook bereid zijn om van andere stoffen een gerecyclede boxershort aan te schaffen voor minder geld. Om op die manier hun business model meer invulling te geven en de twee naaisters, nieuwkomers met een afstand tot de arbeidsmarkt, een betere basis te geven.

Water winnen door planten

Hoe kun je water winnen met behulp van planten? Biosphere ontwikkelde een techniek waarbij de condens van planten kan worden opgevangen. Het water wordt gefilterd en kan worden gebruikt. Handig, want op die manier kun je op afgesloten plekken zonder waterleiding toch water winnen. Tijdens WTTV wordt getest maar vooral gewerkt aan een commercieel product.

Algencracker

Het knappertje is een cracker gemaakt van algen. In Nederland wordt nog weinig gebruik gemaakt van algen in voedsel. Hoe reageert de gebruiker en wat vinden ze van het product?

Festivals als levend laboratorium voor innovatie

Ruim driekwart van de innovaties faalt. Vaak komt dit doordat het prototype veel te weinig wordt getest. Innofest doet hier wat aan en biedt acht festivals, zoals Oerol, Eurosonic Noorderslag en Into The Great Wide Open, aan als living labs voor innovatie. Dit werkt goed omdat festival een soort mini-maatschappij is, maar dan tijdelijk. Er is een energiegrid gebouwd, tijdelijke riolering, er zijn logistieke uitdagingen en veel mensen die moeten eten of slapen. Je kunt er alles testen wat je ook in een echte maatschappij kunt testen, maar dan sneller en beter. Innofest helpt op deze manier jaarlijks 30 innovaties naar de markt.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!