30 augustus 2016

Mysteryland als voorbeeld voor de corporate markt – of een brug te ver?

Rubrieken

A Day in Dance organiseert tweede editie op het terrein van groots festival

A Day in Dance. De term klinkt al veelbelovend en voor velen als iets waar zij vaker mee te maken hebben, bijvoorbeeld vanwege een bezoek aan Mysteryland, Sensation, Valhalla, A day at the Park of Welcome to the Future. Al een aantal decennia is dance niet meer weg te denken uit onze cultuur. Het zit inmiddels diepgeworteld in wie we zijn, waar we vandaan komen en wat onze agenda’s vult. Het is dan niet verwonderlijk dat corporate organisaties met een schuin oog meekijken naar wat er bij publieksevents gebeurt. De ‘makers’ ervan kunnen ons veel vertellen over hun beleving, de risico’s van het vak, conceptcreatie en budgettering. En zo ontstond A Day in Dance.

Bruggen slaan
Rogier van Twuijver van The School of House en Bardo Roodnat van Dutch Standard Events organiseerden afgelopen week de tweede A Day in Dance, gelinkt aan het wereldberoemde tweedaagse festival Mysteryland (georganiseerd door ID&T, onderdeel van SFX Entertainment). Bardo: ‘We willen een brug slaan tussen de dance industrie en corporate events. Door onze achtergrond in beide branches merkten we dat overeenkomstige onderwerpen in de dance op een andere manier worden aangevlogen en we zagen daarin een kans om corporate eventmanagers te inspireren.’

Zo’n 50 eventmanagers en media kwamen af op het dagvullend programma van A Day in Dance dat plaatsvond in restaurant / evenementenlocatie Vork en Mes op het terrein van de Floriade. Daar was tevens de opbouw van het internationale festival in volle gang. Trailers, heftrucks, golfkarren, vrachtwagens, fietsers; alles werd ingezet om decor, AV-apparatuur, hekwerken, staal- en houtconstructies, podiumdelen, vlaggen, en andere attributen te vervoeren en op te bouwen. Terwijl het zweet bij deze productiemensen op het voorhoofd stond, nam onze groep juist rustig plaats in de mooie lichte ruimte van Vork en Mes. Eensgezind gaf iedere aanwezige tijdens de voorstelronde aan dat het hem of haar op deze dag vooral ging om inspiratie en kennis opdoen.

Met gemeentepils de klei in
Zo’n dag werd het ook! Enerverend, inspirerend en vooral ook warm. In een hoog tempo volgden masterclasses zich op en vervolgden we na de lunch in een verhitte rondleiding gehuld in knalgele hesjes en bewapend met “gemeentepils”. We keken vanaf de Floriade-piramide uit op de verschillende stages waar de contouren steeds duidelijker van werden, met Q-Dance stage als uitblinker. Met dat decor op de achtergrond gaven Paul Brouwer (directeur Mysteryland) en Martijn van Daalen (manager Mysteryland) meer inzicht in de ontwikkeling en de uitdagingen van het oudste festival in dit genre (sinds 1993, red.).

Op het VIP-deck van de mainstage kregen we uitleg over de productie, de cijfers en materialen. Verder hebben we geluisterd en gesproken over Calvin Harris en Iron Maiden, over de huidige mondiale dance-cijfers en de geschiedenis van de house cultuur. Over cashless payment systems en crowd control, toekomstvisies en trends. En ook over marketing, creatie, big data, sustainability, de festivalisering van tijdelijke steden, kansen, successen en failures… Ja, het kwam allemaal aan bod.

Hengels worden uitgegooid
De dag was interessant, bijzonder en leerzaam, hoewel concrete tools en handreikingen voor een daadwerkelijke samenwerking tussen enerzijds de zakelijke evenementenmarkt en anderzijds de festivalindustrie vooralsnog uit bleven. Is het te vroeg? Verschillen we te veel? Is het de houding naar elkaar? Of valt het gat dat er is wel te dichten als we maar volhouden? Rogier van Twuijver: ‘We zijn een brug aan het bouwen en die bouw je aan twee kanten. In dit geval worden aan beide kanten met plezier hengels en touwen overgegooid, maar men is nog aan het aftasten. Het begin is er en ik denk dat we een stap hebben gezet door de partijen aan elkaar voor te stellen. Kijk maar naar de samenwerking tussen musea en Amsterdam Dance Event (ADE). Corporates, cultuur, popmuziek, dance; de verschillende doelgroepen omarmen elkaar en dan is het nog even zoeken naar partnerships. Dat is één van de doelen van A Day in Dance: ontmoet elkaar, zodat je elkaar beter leert begrijpen en er eventueel zaken uit voortkomen…’

Binnenkort wordt bekendgemaakt wanneer de derde editie van A Day in Dance plaatsvindt. Als bedrijven eerder face to face willen brainstormen of sparren over een mogelijke samenwerking met partijen uit de dance-wereld, dan kan dat door contact op te nemen met Rogier van Twuijver via rogier@adayindance.com en 06-52066899.