Mobiele testbewijs-app mogelijk binnenkort te gebruikenMobiele testbewijs-app mogelijk binnenkort te gebruiken
Back Back Nieuws

Mobiele testbewijs-app mogelijk binnenkort te gebruiken

23 februari 2021

Het kabinet neemt binnenkort een besluit over het gebruik van een testbewijs bij o.a. festivals. Er waren al ideeën over een mobiele app die het mogelijk maakt om altijd jouw testuitslag op zak te hebben. Dit maakt het gemakkelijker om een negatieve coronatest te bewijzen. Versoepelingen kunnen dan zonder toenemende besmettingen sneller doorgevoerd worden.

Testuitslagen gebruik

De mobiele app zal voor festival- en concertbezoekers goed uitkomen, omdat er kans is dat er in de toekomst vaker om een coronatestuitslag zal worden gevraagd. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat volgende week al het eindbesluit bekend wordt. Er was al eerder om raad gevraagd over het gebruik en een aantal van de voorwaarden van de testbewijzen. ‘Testbewijzen zijn effectief nodig om de samenleving te heropenen en tegelijkertijd virusverspreiding terug te dringen’, vertelt de Gezondheidsraad.

Beeld van corona

Ook wil de raad dat privacy goed wordt verzekerd en dat mensen die zich komen laten testen niet worden gediscrimineerd of ongeoorloofd worden buitengesloten. De vraag of de testresultaten kunnen leiden tot meer vrijheid, is afhankelijk van het doorsnee beeld van corona. ‘Dat betekent dat testbewijzen op het ene moment wel en later niet meer goed verdedigbaar kunnen zijn’, schrijft de Gezondheidsraad. Het moment dat de besmettingen weer op zullen lopen, zou het kabinet de testuitslagen misschien zelfs verplicht kunnen stoppen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie grijpt het kabinet naar elke kans om het sociale- en economische leven een stukje open te zetten.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!