Mobiele dj act Hartendames is antwoord op opleving vinylMobiele dj act Hartendames is antwoord op opleving vinyl
Back Back Nieuws

Mobiele dj act Hartendames is antwoord op opleving vinyl

27 juli 2018

Iedereen weet: muziek verbindt, vermaakt en brengt mensen tot leven. Hartendames heeft de kracht van muziek en haar talent voor theatraal entertainment en opgewekte interactie samengesmolten tot een gloednieuwe act: De Vinylla’s. Met de mobiele dj act speelt Hartendames in op de onstuitbare revival van vinyl. Het ‘zwarte goud’ is terug van weggeweest, en hoe.

‘Het speciaalbier onder de audiodragers’. Treffender dan de Engelse schrijver en dj Bill Brewster de hedendaagse status van vinyl weet te verwoorden, kan bijna niet. Vinyl is weer hip and happening na een jarenlang bestaan in de marge. Perserijen van grammofoonplaten draaien overuren om te voldoen aan de grote vraag. Steeds meer bands en artiesten kiezen weer voor vinyl. Volgens voorzichtige schattingen worden er maandelijks alleen in Nederland al twee miljoen platen geperst. Muziek van toen op fonkelnieuw vinyl, maar ook hedendaags repertoire. Dat betekent eerherstel voor de grammofoonplaat. Geprezen om zijn warme geluidskwaliteit. Bejubeld om zijn artistieke hoes. Opgehemeld om het ritueel van het plaatjes draaien dat zo bevorderlijk is voor je mindfulness. Een ommezwaai die gek genoeg te danken is aan de digitalisering van muziek en de opmars van streaming diensten. Juist de mogelijkheid om overal en altijd ongelimiteerd muziek te kunnen luisteren, werkt vluchtigheid en vervlakking in de hand. Ongebreideldheid, die de hang aanwakkert naar exclusiviteit, nostalgie, het pure gevoel. Hartendames heeft deze retro trend feilloos aangevoeld en vertaald naar een toepasselijke act.

Swingende heupen

‘Aan de kant voor de meest swingende heupen van het land’, zo luidt de slogan waarmee De Vinylla’s hun mobiele dj act aanprijzen. De act beleefde zijn première in ‘geboortestad’ Eindhoven. Woningcorporatie Woonbedrijf vierde de voltooiing van de renovatie van Philipsdorp. De ruim honderd jaar oude wijk, destijds gebouwd om werknemers van de snel groeiende gloeilampenfabriek te huisvesten – staat weer strak in de lak. Dat was een feestje waard, georganiseerd in samenspraak met de bewoners. In het Natlab (het voormalige natuurkundig laboratorium; broedplaats voor talrijke Philips-uitvindingen) werden de bewoners getrakteerd op een film over de grootscheepse renovatie van 800 woningen in een tijdsbestek van zes jaar. Miss Vinylla en Mister Vinyl zorgden voor een opgewekte muzikale ontvangst.

Gasten worden doorgaans als een magneet aangetrokken door de opvallende verschijning en aanstekelijke presentatie van De Vinylla’s. Er is een uitgebreid repertoire van singles uit de 50’s, 60’s en 70’s zodat er voor ieder evenement een passende selectie voorhanden is. Gasten mogen snuffelen in de platenkoffer en kunnen hun muziekkennis testen tijdens een vermakelijke pop quiz met een attentie voor elke deelnemer.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!