MKB-uitzenders vinden reddingsboei in nieuwe coöperatieMKB-uitzenders vinden reddingsboei in nieuwe coöperatie
Back Back Nieuws

MKB-uitzenders vinden reddingsboei in nieuwe coöperatie

04 maart 2020

De nieuwe coöperatie SamenWerkt, die uitzendbureaus helpt te voldoen aan de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), wordt steeds populairder. Sinds de start dit jaar hebben 10 leden zich formeel aangesloten en worden er toetredingsgesprekken gevoerd met een groot aantal aspirant-leden. Op 19 maart aanstaande komen de leden van de coöperatie in Harderwijk bijeen om de eerste resultaten van SamenWerkt te bespreken.

Probleemloos blijven detacheren

Er wordt sinds 1 januari jl. veel gevraagd van de MKB-uitzenders. Voor veel van deze regionale uitzenders wordt verwacht dat ze zelf de vergaande gevolgen opvangen van de WAB. Volgens de WAB moeten uitzend- en detacheringsbureaus werkgever worden van flexkrachten, terwijl dit eerder kon worden uitbesteed. Daardoor kunnen uitzenders en detacheerders in de knel komen: niet iedereen heeft de middelen, kennis of mankracht om alle verantwoordelijkheden van het werkgeverschap op zich te nemen. Payrolling is niet meer toegestaan voor kleine en middelgrote uitzend- of detacheringsbureaus. Door de komst van de nieuwe coöperatie kunnen leden probleemloos blijven uitzenden of detacheren.

Reddingsboei

'De animo groeit, we voeren veel gesprekken met potentiële leden. SamenWerkt is echt een reddingsboei voor MKB’ers in de uitzendbranche om het hoofd boven water te houden', zegt voorzitter Rendert Algra, voormalig CDA-Kamerlid en vakbondsbestuurder voor De Unie. 'Ga maar na waar zij sinds de invoering van de WAB verantwoordelijk voor zijn: denk aan voorfinanciering van lonen, omgaan met ziekte en verlof, facturering, debiteurenbeheer, verzuimverzekeringen. Allemaal voorbeelden van taken die nu bij de uitzender of detacheerder liggen.' Uitzenders behouden hun eigen identiteit in de coöperatie en kunnen tegelijk het werkgeverschap delen. Payrollers kunnen ook lid worden van de coöperatie en onder voorwaarden HR-dienstverlener blijven.

Opleidingen en loopbaanontwikkeling

De nieuwe coöperatie SamenWerkt biedt haar leden juridische zekerheid en diverse mogelijkheden tot samenwerken. Ook werknemers zijn binnen de nog groeiende coöperatie beter af. Er is meer aandacht voor opleidingen en loopbaanontwikkeling. Werkzekerheid komt in de plaats van het verouderde begrip baanzekerheid.

Bijeenkomst 19 maart

Op 19 maart aanstaande komen onafhankelijk voorzitter Rendert Algra en leden van de coöperatie in Harderwijk bijeen om de eerste resultaten van SamenWerkt te bespreken. Aansluitend wordt een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerde MKB-uitzenders en payroll en backoffice bedrijven gehouden.

Meer informatie via: www.samenwerkt.nl

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!