Back Back Nieuws

Mini en Maxi worden The Sunshine Boys

28 juni 2006

Karel de Rooij en Peter de Jong, beter bekend als Mini en Maxi, gaan vanaf oktober 2006 weer het theater in. In navolging van hun succesvolle optreden in Wachten op Godot komen ze dit seizoen met een comedy van Neil Simon, The Sunshine Boys. Jos Thie is verantwoordelijk voor de regie.


De virtuoze variétéshows van Mini en Maxi zijn verleden tijd. Maar Karel (Mini) de Rooij en Peter (Maxi) de Jong gaan door als acteurs. In het 40e jaar dat Karel en Peter samen op het toneel staan, volgen zij de voetsporen van de onovertroffen Walter Matthau en George Burns. Ze kruipen in de huid van revuekomieken Willie en Oscar uit de hilarische en ontroerende komedie The Sunshine Boys. Twee rasartiesten die net als Karel en Peter, bijna 40 jaar met elkaar het toneel deelden.

De schrijver van The Sunshine Boys, ‘The King of Comedy’ Neil Simon, is na Shakespeare, de meest gespeelde toneelschrijver ter wereld. Twee maal liepen drie van zijn stukken simultaan op Broadway. Het oeuvre van Simon werd bekroond met prestigieuze prijzen als de Pulitzer Drama Prize en drie Tony Awards.

The Sunshine Boys was zowel op het witte doek als op het toneel zeer succesvol. Het is het verhaal van de oud-artiesten Willie de Clerck en Oscar Zadelhof die met hun komische sketches jarenlang aan de top stonden in de wereld van het variété. Maar ergens ging het mis. Al 11 jaar hebben ze elkaar niet gezien en al 12 jaar niet gesproken. Nu probeert de familie de twee rancuneuze komieken bij elkaar te brengen voor een éénmalige opvoering van hun beroemde ‘dokter – patiënt’ sketch voor de televisie. In lachwekkende scènes zal blijken of het de twee cynische knorrepotten gaat lukken om het oude zeer uit de weg te ruimen.

Karel de Rooij en Peter de Jong stonden decennialang aan de top van het Nederlandse amusement als het duo Mini & Maxi. Door fysieke problemen werden ze begin 2004 genoodzaakt te stoppen als variété duo. Ze gingen met veel succes verder als acteurs. Met hún vertolking van het befaamde duo Vladimir en Estragon uit Becket’s Wachten op Godot bewezen ze dat hun magische interactie een toneelstuk vleugels kan geven. Wachten op Godot werd na een succesvolle serie voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag als eerste toneelstuk uitgekozen in de serie ‘Topstukken’ en zorgde tijdens de tournee van afgelopen seizoen voor uitverkochte zalen. De Sunshine Boys is het vervolg op het succesvolle toneeldebuut van Peter en Karel en zal te zien zijn in meer dan 40 theaters door heel Nederland.

De regie van The Sunshine Boys is in handen van Jos Thie. Hij is onder andere de vaste regisseur van de theatershows van Mini en Maxi, regisseerde de openingsvoorstelling ‘City’ van het Nieuwe Luxor Theater Rotterdam, tekende voor de regie van Wachten op Godot en ontving in 2003 een Koninklijke onderscheiding voor zijn werk als artistiek leider van het Friese theatergezelschap Tryater. De overige rollen in The Sunshine Boys worden vertolkt door Kasper Kapteijn, Tamara Schoppert en Sander Commandeur. Mirjam Grote Gansy tekent voor het ontwerp van de decors en de kostuums. Het lichtontwerp is van Jaak van de Velde. Vertaling en bewerking door Harm Edens en Ger Apeldoorn.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!