Back Back Nieuws

Michiel de Ruyter keert terug in Het Scheepvaartmuseum

23 januari 2015
Het Scheepvaartmuseum geeft aanstaande maandag het startsein voor ‘Held in zicht’ waarmee extra aandacht wordt besteed aan Nederlands bekendste zeeheld Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Op deze dag vindt in het museum ook de wereldpremière plaats van de speelfilm ‘Michiel de Ruyter’, wat volgens de acteurs - waaronder Barry Atsma en Frank Lammers - misschien wel Nederlands grootste film ooit is. De première wordt dan ook groots aangepakt, met veel elementen die naar de zeventiende eeuw verwijzen, wat op zich niet moeilijk moet zijn in het markante Scheepvaartmuseum, gelegen in hartje Amsterdam. 

Held in zicht
De activiteiten rondom ‘Held in zicht’ vertellen het levensverhaal en de successen van De Ruyter. Bezoekers komen op tal van plekken waar Michiel de Ruyter in de 17e eeuw ook kwam, volgen een De Ruyter-route door het museum, kunnen speciale activiteiten bijwonen en artikelen lezen over de legendarische admiraal.

Unieke stukken voor het eerst tentoongesteld
Henk Dessens, directeur Collecties: ’In onze tentoonstellingen is  al veel over Michiel de Ruyter te zien. Want om de bijzondere geschiedenis van Nederland  in de Gouden Eeuw goed te begrijpen kun je niet om deze belangrijke admiraal heen. Nu hebben we een speciale route door het museum samengesteld langs topstukken over Michiel de Ruyter. En voor deze speciale gelegenheid hebben wij ook veertig voorwerpen uit ons collectiecentrum gehaald die normaal niet te bezichtigen zijn. Onder andere een originele tekening van een Nederlands oorlogsschip uit die tijd. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat deze unieke tekening wordt geëxposeerd.’

Terug naar de zeventiende eeuw
Naast de route zijn er verschillende andere manieren om meer over De Ruyter te ervaren. In de wekelijkse rondleiding ‘Michiel de Ruyter Grand Tour’ treden bezoekers letterlijk in de voetsporen van de zeeheld: het gebouw waar Het Scheepvaartmuseum in huist, bevoorraadde ooit de succesvolle oorlogsvloot van De Ruyter en gedurende zijn carrière kwam hij er regelmatig over de vloer. Ook is er een speciale ‘Heldenlezing’ over de levensloop van de zeeheld en vinden concerten plaats waarbij muziek gespeeld wordt uit de tijd van De Ruyter. De stadswandeling ‘Koopwaar en Kruitdamp’ laat elke eerste zondag van de maand de hoogtepunten van maritiem-historisch Amsterdam zien. Voor deze wandeling stelt het museum de Admiraliteitskamer tijdelijk open voor bezoekers. In deze vergaderzaal gaf Michiel de Ruyter regelmatig advies over de bouw van oorlogsschepen.

De experts van Het Scheepvaartmuseum hebben een uitgebreide verzameling artikelen op de website van Het Scheepvaartmuseum geplaatst waarin nog meer te lezen valt over Michiel de Ruyter, zijn loopbaan en de zeeslagen die hem tot held maakten.

'Thuis' bij Michiel de Ruyter
Het is dan ook niet geheel verwonderlijk dat de wereldpremière van de film Michiel de Ruyter plaatsvindt in Het Scheepvaartmuseum, dat bijna het 'thuis' van Nederlands zeeheld genoemd kan worden.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.403 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!