Meidenteams eisen hun plek op in de First Lego LeagueMeidenteams eisen hun plek op in de First Lego League
Back Back Nieuws

Meidenteams eisen hun plek op in de First Lego League

19 februari 2018

Afgelopen zaterdag 3 februari 2018 vond de Beneluxfinale van de FIRST ®LEGO® League plaats bij het Friesland College in Leeuwarden. De 50 beste teams (van 710 teams in Nederland en Vlaanderen) streden daar om de eer en een plaats op een internationaal toernooi.

Over het thema 

Het thema Hydro Dynamics inspireerde teams om innovatieve oplossingen te bedenken waarbij gebruik, transport en beschikbaarheid van water centraal stond. Een mooie bijkomstigheid was dat de provincie Friesland juist vanwege dat thema de finale in hun regio wilden hebben. Leeuwarden als culturele hoofdstad deed daar nog een schepje bovenop. 

Wereldwijde technologie wedstrijd

De FIRST ®LEGO® League is een wereldwijde technologiewedstrijd, die sinds 2003 in Nederland en sinds 2006 ook in België wordt georganiseerd door Stichting Techniekpromotie. Het is meer dan een robotwedstrijd. Elk team voert binnen het jaarlijkse thema een eigen onderzoek uit naar de maatschappelijke rol van technologie en presenteert de uitkomst tijdens de regiofinale en de Benelux finale. Een team bestaat uit maximaal 10 kinderen van 9t/m 15 jaar. 

De meiden winnen de wedstrijd

Dit jaar deden de meidenteams het bijzonder goed en dat is een ontwikkeling die we enorm toejuichen. Daar waar heel vaak vooral jongens de technische rollen in de teams vervullen, zien we nu steeds meer teams met vooral meiden of teams die volledig uit meiden bestaan. En die doen het ook nog eens verrassend goed! Deze editie werd namelijk gewonnen door de Pretty Smart POWER Girls uit Zuidhorn. Deze meiden van 10 tot 13 jaar oud vormen een vriendenteam en doen al voor het derde jaar mee. Tijdens de regiofinale op de Hanze Hogeschool kwamen ze als beste uit de bus. Hun innovatieve oplossing heeft te maken met het hergebruik van water van douche en wc. Zij mogen eind april de strijd aangaan met kinderen vanuit de hele wereld tijdens het World Festival in Detroit, Michigan (VS). 

Robotica niet alleen voor jongens

Naast deze Pretty Smart POWER Girls uit Zuidhorn deden onder andere ook de AAGjes mee uit Den Haag, ook al zo’n sterk meidenteam dat er met een prijs vandoor ging. Zij wonnen de Gemeente Leeuwarden Presentatie Award. Robotica is al lang niet meer het terrein van alleen jongens. De meiden eisen steeds vaker hun plek op!

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!