Maritieme sector maakt zich op voor Europort 2017Maritieme sector maakt zich op voor Europort 2017
Back Back Nieuws

Maritieme sector maakt zich op voor Europort 2017

18 augustus 2017

Datarevolutie, groene technologie en het belang van gekwalificeerde mensen staan centraal tijdens Europort 2017 in Rotterdam Ahoy. Van 7 tm 10 november is Europort het hoogtepunt van de maritieme beurskalender, met een kwalitatief hoogwaardig programma dat circa 30.000 bezoekers en ruim 1.100 exposanten trekt.

Maximale prestaties

Europort heeft voor dit jaar drie uiterst actuele thema's gekozen: 'Big Data', 'The New Environmental Age' en 'The Human Factor'. Deze drie trends haken in op het overkoepelende thema van de beurs 'Maximising Vessel performance'. Raymond Siliakus, Exhibition Manager: 'De komende maanden en zelfs jaren spelen deze thema's een steeds belangrijkere rol in de mondiale maritieme industrie en zijn daarom zichtbaar op Europort 2017. Zowel op de beursvloer, waar exposanten hun nieuwste producten en slimme oplossingen laten zien, als in het uitgebreide congresprogramma van de beurs.'

Slimme schepen

Toonaangevende leveranciers van technologie, scheepsbouwers en rederijen verkennen het gebruik van Big Data-methodieken voor het ontwikkelen van 'slimme schepen' die veiliger, efficiënter en vanuit kostenoogpunt rendabeler zijn. Rolls-Royce, waarvan dochteronderneming MTU exposeert op Europort, is onlangs een strategische alliantie aangegaan met het Finse VTT Technical Research Centre voor de ontwikkeling van de eerste generatie op afstand bestuurbare en autonome schepen. Een andere exposant, Lloyd's Register, heeft Big Dataonderneming Real Time Adaptive Maintenance Optimisation (RTAMO) overgenomen om de software van dit bedrijf voor de commerciële scheepvaart uit te rollen.

Op Europort zijn IT- en systeemintegratietools van de nieuwste generatie te zien, evenals ultragevoelige monitoring, condition-based maintenance, fleet-performance management en andere soorten data-analyse die nodig zijn om eigenaren en gebruikers te helpen de efficiency en betrouwbaarheid van schepen te verhogen.

Internationale regelgeving

Internationale regelgeving blijft de stuwende kracht achter de ontwikkeling van milieuvriendelijke technologie. Tijdens Europort is er dit jaar niet alleen aandacht voor de op naleving gerichte oplossingen, maar met name ook voor oplossingen die concurrentievoordeel opleveren, zoals alternatieve brandstoffen, hightech-coatings en zonnecelsystemen. Siliakus geeft aan: 'De onderliggende boodschap is duidelijk. Schone en efficiënte schepen zijn essentieel voor een winstgevend en duurzaam businessmodel.'

The Human Factor Concurrerend blijven in de scheepvaartindustrie vereist ook dat men beschikt over goed opgeleid en gemotiveerd personeel, dat kan innoveren en efficiënt kan werken. Europort biedt een forum om met academische instellingen en opleidingsinstanties te discussiëren over het belang van investeren in 'human capital' en van gedachten te wisselen over het aantrekken en binden van de jongere generatie.

Volgens velen staat de maritieme industrie aan de vooravond van een personeelscrisis, omdat er te weinig jonge mensen zijn die de gaten opvullen die ontstaan door de vergrijzende werkpopulatie. Daarnaast maakt de scheepvaart steeds meer gebruik van robottechnologie, automatisering en geavanceerde gegevensregistratiemiddelen en andere geavanceerde technologieën. Dit vereist specialisten en technisch personeel met zeer specifieke expertise.

Congresprogramma

Ook in het congresprogramma staan de drie thema's centraal. Zo organiseert The Royal Institution of Naval Architects (RINA) op woensdag 8 november een congres rond het thema 'Alternative Ship Power & Propulsion Systems'. Keynote speakers belichten het gebruik van alternatieve brandstoffen en het ontwerpen van schonere schepen met een lagere koolstofuitstoot. Daarnaast organiseert CEDA (Central Dredging Association) haar jaarlijkse congres tijdens Europort 2017. Met 'Dredging for sustainable infrastructure development' als congresthema, discussiëren industrie-experts en researchers over uitdagingen, oplossingen en ervaringen in de baggerij.

Europort Masterclasses

De populaire Europort Masterclasses krijgen deze editie wederom een vervolg. Iedere dag vindt één masterclass plaats, specifiek gericht op een of meerdere thema's. De masterclasses worden georganiseerd in samenwerking met NMT (Netherlands Maritime Technology).

Fotografie: Kloet

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!