In Magazine Events: MTD neemt voortrekkersrol in transitie naar duurzame eventsIn Magazine Events: MTD neemt voortrekkersrol in transitie naar duurzame events
Back Back Nieuws

In Magazine Events: MTD neemt voortrekkersrol in transitie naar duurzame events

04 augustus 2022

We zijn hartstikke trots op de mooie artikelen uit Magazine Events, dus ook online brengen we ze nog graag even onder de aandacht. Zoals dit interview met Hans Verhoeven van MTD, waarin hij vertelt over hun groene missie!

Het moment staat hem nog helder voor de geest. Het is 2020, volop coronatijd. In huize Verhoeven brengt het NOS Journaal de meest recente RIVM cijfers. Niet om bijster vrolijk van te worden, denkt Hans Verhoeven. MTD, het bedrijf waarvan hij eigenaar is, ziet na annulering van vele honderden evenementen waar het drinkwater zou leveren, zo´n 90 procent van de omzet weglopen.

Dan meldt de nieuwslezer van dienst, dat KLM staatssteun krijgt. Forse financiële steun zelfs. Onder voorwaarde dat het bedrijf vergroent, de transitie naar duurzaam nu serieus en overtuigend inzet.

Moreel appél

‘Toen dacht ik: dat gaan wij ook doen. De evenementenbranche moet trouwens ook wel. Sponsoren, partners en publiek gaan dat van ons vragen en op termijn ook gewoon eisen. Duurzaamheid gaat behoren tot de belangrijkste waarden van je onderneming. Organisaties zullen erop worden gewogen en beoordeeld.’ Weg was de gedwongen rust voor de ras ondernemer. ‘Intern slingerde ik meteen de discussie aan: wat kunnen wij aan innovaties ontwikkelen en toepassen die bijdragen aan sustainability’, vertelt Verhoeven. ‘En hoe kunnen wij onze klanten helpen in die transitie. Wat moet ons aandeel hierin zijn?’ Hij hield zichzelf als dreigende stip op de horizon de voorspelling van de Verenigde Naties voor: Verwacht mag worden dat rond 2030 de helft van de wereldbevolking zal leven in gebieden waar een permanent watertekort heerst. ‘Dat zet je wel aan het denken, he? Water is onze levensader, MTD verzorgt waar ook ter wereld de tijdelijke infrastructuur voor drink- en afvalwater. Dat doet een meer dan moreel appél op ons.’

Global Goals

Het resultaat van interne brainstorms en externe advisering is een uitgebalanceerd duurzaamheidsprogramma, dat inzet op het behalen van een aantal concrete doelen. Verhoeven: ‘Wij zetten in op 50 procent reductie van drinkwaterconsumptie, zodat voldoende beschikbaar komt in regio’s waar het harder nodig is. We hanteren de Sustainable Development Goals 6, 12 en 13. Deze SDG's, ook bekend als de Global Goals, werden in 2015 door de Verenigde Naties aangenomen als een universele oproep tot actie om armoede te beëindigen, de planeet te beschermen en ervoor te zorgen dat in 2030 alle mensen vrede en welvaart genieten.’

Besparen op drinkwater

En het bleef sinds de formulering van concrete duurzaamheidsinitiatieven niet bij mooie woorden, voor iedereen inzichtelijk vormgegeven in een aansprekende infographic. Operationeel is op alle niveaus en in alle geledingen van het internationaal opererende bedrijf invulling gegeven. ‘Zo hebben we nieuwe afvalwaterfilterinstallaties gebouwd om toiletwater te hergebruiken als spoelwater voor toiletten of voor irrigatie. Maar ook grijswaterfilterinstallaties voor wasserettes, douches en voor autowasstraten. Op drinkwater op locatie wordt bespaard door in kranen sensoren in te bouwen met start- en stopfunctie. Ook het gebruik van water uit natuurlijke bronnen, zoals oppervlaktewater, regen en condens, bijvoorbeeld afkomstig uit van airco’s, kan leiden tot flinke reductie van het gebruik van kostbaar gezuiverd drinkwater.

Ingeburgerd gedrag

Heel concreet wil MTD met eventorganisatoren bereiken, dat in elk willekeurig evenement nog slechts één liter drinkwater per persoon wordt gebruikt. Dit zogenaamde 1Liter Event programma doet expliciet een oproep aan zowel organisator, als bezoeker en MTD. In het verlengde hiervan: het besef dat wereldwijd per minuut een miljoen plastic waterflesjes over de toonbank gaan, dwingt om op festivallocaties en tijdens andersoortige buitenevenementen bottle refill stations in te zetten.

Monitoren en sturen

Sinds MTD in de zomer van 2021 een groot aantal speellocaties voor de Olympische Spelen van Tokyo en de Paralympics heeft voorzien van een complete waterinfrastructuur, is ook een real-time Venue Management Systeem operationeel. Dit systeem maakt het mogelijk waterstromen en temperatuur te monitoren en eventuele lekkages te detecteren. Ook de waterkwaliteit is zo continue onder controle, wat zowel voor MTD als bijvoorbeeld opdrachtgevers, zoals festival- en eventorganisatoren, inzichtelijk is. ‘De zo vergaarde real-time informatie biedt hen ook de mogelijkheid in organisatorische zin te sturen. Zo kan op basis van ervaringsgegevens bijvoorbeeld worden besloten meer tappunten te plaatsen, of die anders te verdelen over een site.’

Rol van opvoeder

MTD laat het zeker niet bij de opdracht in eigen kring alleen. ‘We nemen de voortrekkersrol op ons, maar zien ook een taak weggelegd om onze partners te motiveren en ondersteunen op die aspecten waar onze en hun transitie elkaar raken’, stelt Verhoeven. Je zou het iets van opvoeden kunnen noemen, zegt hij met een glimlach.

Dit artikel publiceerden we eerder in Magazine Events 2022-01, het hele artikel lees je hier terug.

Tekst: Henny Beijer

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!