Lost in Translation? Zo doe je zaken met JapannersLost in Translation? Zo doe je zaken met Japanners
Back Back Column

Lost in Translation? Zo doe je zaken met Japanners

14 januari 2020

Hoe je voet aan de grond krijgt op een vreemde plek verschilt per land en cultuur. Om resultaten te kunnen halen wil je goed beslagen ten ijs komen, respectvol om kunnen gaan met de regels en op de hoogte zijn van de do’s en don’ts. Met de Olympische Spelen in het achterhoofd doken wij in de misschien wel meest tot de verbeelding sprekende internationale zakencultuur: cultuur van het Japanse zakenleven. #Winnendoejezo 

Ondoorgrondelijke hiërarchische situaties op de werkvloer, áltijd aan het werk, gegoochel met visitekaartjes en liederlijke bedoeningen laat op de avond: de vooroordelen die er internationaal bestaan over het Japanse zakenleven laten al meteen zien hoeveel verwarring er bestaat over de Japanse zakencultuur.

Japanners realiseren zich dan ook als geen ander dat het voor buitenlanders niet eenvoudig is om hun cultuur te doorgronden, laat staan dat ze dit verwachten. Dat is alvast een zorg minder!

Goochel met visitekaartjes

Daar waar wij elkaars visitekaartje zo nonchalant mogelijk aannemen, gaat het geven en ontvangen van een visitekaartje in Japans inderdaad gepaard met een hoop ceremonieel. Eigenlijk helemaal niet gek, want je geeft iets van jezelf weg. Neem het visitekaartje dan ook zorgvuldig aan – ja, met twee handen – en geef je eigen kaartje zo dat de ontvanger meteen kan lezen wat erop staat. Op een visitekaartje schrijven is not done.

Drink een biertje mee

Japanners doen het liefst zaken met iemand die geïntroduceerd is door een bekende. Best logisch toch? Zo weet je meteen wat je aan iemand hebt. Het opbouwen van een band met je zakenrelaties is cruciaal, steek hier tijd en moeite in. Het leren van een paar standaardzinnen in het Japans doet wonderen. Realiseer je bovendien dat een uitnodiging voor een biertje een belangrijke stap is in een zakenrelatie. Tijdens dit biertje worden banden aangesterkt en zaken besproken en besloten. Buiten de vergaderzaal dus.

Voel je geen olifant in een porseleinkast

Veel Westerlingen zullen zich in Japan altijd een olifant in een porseleinkast voelen. Maar hou in je achterhoofd dat geen Japanner verwacht dat jij alle kleine details van de Japanse cultuur kent en begrijpt. Stel je bescheiden op en wees oprecht, dat wordt gewaardeerd. Het intomen van de beruchte Nederlandse directheid is ook verstandig. Japanners zullen niet direct nee zeggen – zo voorkomen ze gezichtsverlies.

Denk langetermijn

Het halen van kortetermijntargets zal in Japan niet snel het gesprek van de dag zijn, ze vinden het simpelweg minder belangrijk. Groei natuurlijk wel, maar de lange termijn staat centraal. Waar wij het geheel zien, zien Japanners de details. Door elke dag iets kleins te doen, ben je elke volgende dag een stap verder. In tien jaar levert dit grootse resultaten op. Het bos is een mooie metafoor: waar wij het bos zien, zien Japanners de bomen. Denk maar aan de subtiliteit waarmee een bonsaiboom verzorgd wordt.

Samengevat blijkt respect het toverwoord. En eigenlijk geldt dat natuurlijk altijd. Hou de cultuur en de persoon waarmee je zakendoet in je achterhoofd, dan ben je al een heel eind. Tel hier de vier bovenstaande overwegingen bij op en je hoeft je nergens meer zorgen over te maken! #Winnendoejezo 

Van 24 juli tot en met 9 augustus 2020 vindt de 32ste editie van de Olympische Spelen plaats in Tokyo. Alle reden om Hotel Papendal een jaar voor de Spelen in een Japans jasje te steken. Althans, op verzoek! Want ook jij kan winnen #OpPapendal met jouw bijeenkomst in Tokyo stijl. Onze vergaderarrangementen kunnen ‘aangekleed’ worden met leuke Japanse items zodat jij een bijeenkomst met een Japans tintje kunt organiseren. 

Door  > Mahlee Plekker

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!