Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2022Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2022
Back Back Nieuws

Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2022

13 mei 2022

Ieder jaar wordt in Museumpark Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs uitgereikt aan het beste historische jeugdboek. De jury kijkt naar historische jeugdromans die én goed geschreven zijn én die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden.  Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren immers ook iets over de huidige maatschappij.  De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt € 1500,- . Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond.

In 2022 bekroont de jury werk voor jongeren tot 12 jaar. Binnen het aanbod van historische boeken verschijnt ieder jaar weer een uiteenlopend palet van nieuwe titels. De keuze voor de lijst van 2022 was overweldigend groot, ongetwijfeld vanwege de Kinderboekenweek van 2020 die Geschiedenis als thema had. Door het grote aanbod van goede boeken is besloten de longlist uit te breiden tot dertien titels dit jaar.

Uitreiking de Jonge Beckman   

Naast de volwassen jury is er ook een jeugdjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twaalf enthousiaste kinderen leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. De winnaar van de Jonge Beckman ontvangt €1.000,-. Jeugdboekenauteur Marte Jongbloed begeleidt deze jury.

Wie mee wil doen aan deze jury kan naar een plek in de jury solliciteren. Kinderen van 9 tot en met 12 jaar kunnen zich hier opgeven vóór 1 juni 2022. De Thea Beckman Prijs jury stelt in samenwerking met Marte Jongbloed de Jonge Beckman jury samen uit de inzendingen. Uiterlijk 1 juli 2022 krijgt iedereen bericht hierover.

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!