Locatietour; Ik zie, ik zie wat jij niet ziet (met film)Locatietour; Ik zie, ik zie wat jij niet ziet (met film)
Back Back Locaties

Locatietour; Ik zie, ik zie wat jij niet ziet (met film)

04 april 2018

Ik heb de stappen niet geteld, maar in luttel tijdsbestek stond ik vanaf Utrecht Centraal Station op het terrein van de Jaarbeurs Utrecht, waar het imposante Kinepolis vanuit de mist opdoemde. Hier startte op 26 maart 2018 voor de vijfde keer de Locatietour in Utrecht Stad. In samenwerking met Linda op Locatie organiseert Utrecht Convention Bureau twee keer per jaar dit evenement voor eventmanagers. ‘Een uitje’, ‘een must-do’ of ‘elke keer weer knap in elkaar gezet’, zo vernam ik. Intens nieuwsgierig geworden bond ik de uitgereikte stappenteller om en met een ‘veel plezier’ van Linda zelf startte mijn eerste Locatietour. Eerste stop: het Muntgebouw Utrecht. Een bijna kerkelijke entree, mede door de kaarsen die er branden.

Je ruikt de historie

Het monumentale Muntgebouw ademt historie en eenmaal binnen ‘ruik’ je die ook. Het ruikt er nog steeds een beetje naar productie. In dit gebouw werden ooit munten geslagen, tot 2011 huiste het geldmuseum er en in 2013 is het omgetoverd tot een congres- en evenementenlocatie. Met deze vorm van exploitatie heeft de nieuwste eigenaar het gebouw gemeend terug te geven aan de stad. Het motto van de locatie is sindsdien: verrassen, verbinden en verzorgen. En daarin gaat het Muntgebouw ver. Je kunt heuse ‘profile dishes’ laten serveren gebaseerd op de gegevens, voor zover ze bekend zijn, van de jubilaris of het bruidspaar. Zo werd er onlangs soep geserveerd in een ‘bergrots’, omdat de afscheid nemende directeur een grote liefde had voor bergen. En wat dacht je hiervan? Door middel van een virtual reality-bril kun je vooraf al een kijkje nemen op jouw congres of feest.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Mariola Dirkzwager gaf een zintuig prikkelende workshop tekstschrijven. Middels haar oefening ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ leerde ze ons dat wanneer je schrijft vanuit je zintuigen, de lezer nieuwsgierig wordt. En dat wil je. Geef zelf maar eens antwoord op: wat proef je? wat ruik je? wat hoor je? wat voel je? en je raakt in een flow die je minimaal 480 woorden aan content bezorgd. Ik beloof het je.

Doe gerust of je thuis bent

Tweede stop vandaag is de Sigarenfabriek . Een locatie voor bijeenkomsten in intieme setting. De woonhuiseigenaren gunnen je niet alleen een kijkje in hun dagelijks thuis, je kunt hier een complete dag doorbrengen met een gezelschap van maximaal 8 personen. Bij binnenkomst loop je door de open keuken richting eetkamer met haard. Hier kun je je vergadering aan tafel afwisselen met een kookworkshop bijvoorbeeld. De huiskamer op de bovenverdieping is eveneens te betrekken bij je event. Of om als sub ruimte te gebruiken. Wanneer je de eigenaar laat weten wat je uit je event wilt halen, past hij de lunch op je doelstelling aan. Wil je even een break en genieten van de nabije omgeving? Leen de tekkels even voor een wandelingetje. Doe vooral gerust of je thuis bent.

En ben je erg verslingerd geraakt aan deze plek en wil je nog niet naar huis? Via de patio steek je door naar het naastgelegen Churchill loft. Interieurontwerpster Petra Postmus heeft hier eclectic chic neergezet. Sinterklaas wist deze plek al te vinden om hier zijn administratie bij te werken en tot rust te komen tijdens zijn drukke verblijf in Nederland.

Oud Hollandse cultuur aan het water, midden in de stad

Stop drie van vandaag: Molen de Ster. De zon schijnt intussen of het een lieve lust is. Dat doet de locatie aan het water zeer goed. Door de grote openslaande deuren komt het licht vol naar binnen in de nog in gebruik zijnde houtzaagmolen (op zaterdag kun je er een rondleiding van de molenaar krijgen). De molen herbergt een prachtige grote ruimte voor bijvoorbeeld een vergadersessie of diner. De drone die met ons meevliegt vandaag filmt vanaf de toppen van de wieken en daalt af tot het terras van het goed bewaarde stukje oud Hollandse cultuur. Op de agenda van Molen de Ster staan tevens concerten. Een bezoek meer dan waard dus.

Werkelijk alles is hier mogelijk

We maken een lange wandeling waar zelfs de stappenteller van sommigen van ons van op hol slaat. Aan het eind van de dag lopen de getallen van het apparaatje flink uiteen. Een welkome verrassing dan ook dat de rondvaartboot van Schuttevaer ons naar de lunchlocatie en tevens vierde stop van vandaag brengt, het Spoorwegmuseum. Een locatie in een filmisch decor. Tussen de oude treinwagons wordt de lunch geserveerd, kleine gerechtjes met bijzondere smaakcombinaties. De entree, de binnenkomst en alle afzonderlijke ruimtes ademen hun eigen karakter. Werkelijk álles is hier mogelijk. Lezingen, feesten, festivals, presentaties. De oude bouwtekeningen aan de muur herinneren je aan de monumentale status. Als break tijdens je event kun je de vuurproef beleven. Een aanrader om je energielevel een fikse boost te geven! (en je stiekem ook weer een beetje kind te voelen) In het Strikkershuis, een replica van de stationschefwoning, kun je een gehele dag op je eigen plek op het terrein van het museum vertoeven. Hier zijn alle voorzieningen beschikbaar die je gedurende de dag nodig hebt. Met een beetje geluk kun je je in de pauzes even terugtrekken in de serre en optimaal genieten van een zonnetje. Overigens, de leukste manier om het Spoorwegmuseum te bezoeken is per trein. Vanaf Utrecht Centraal rijdt er elk uur een sprinter naar het museum, wat vroeger natuurlijk een station was.

Van oud naar nieuw

Van oud naar nieuw. Laatste stop: Tivoli Vredenburg laat met trots haar oude én nieuwe zalencomplex aan ons zien. In de muziektempel, die vijf zalen herbergt, gaan we op zoek naar het kippenvel moment en maken we zelf muziek. Muzikaal of niet? Different Drums begeleidt ons via zijn percussieworkshop naar een swingend ritme. Een imposant gebouw waar veel mogelijk is. En waar een muziek workshop erg toepasselijk is.

Je bedrijfspresentatie op een scherm van 26 x 11 meter

De dag sluiten we af met een regenbuitje, diner in Speys en een film in Kinepolis. Speys huist in Kinepolis. Ideaal om een goede hap te doen alvorens je naar de film gaat, maar tevens een zeer gastvriendelijke cateraar voor jouw evenement. Want zeg nu zelf, is het niet waanzinnig je bedrijfspresentatie vertoond te zien op een scherm van 26 bij 11 meter?! Diverse evenementen zijn mogelijk, in een bioscoopzaal of één van de voyers. Op steenworp afstand van Utrecht Centraal dus. En pssst. Die stoelen…

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Ik heb enthousiasme gezien, Utrecht beter leren kennen, geroken aan het vak van Eventmanager, blije gezichten gezien, geïnspireerde en bevlogen vakmensen beluisterd. Een leuke goodie bag mee naar huis genomen. Bekijk de aftermovie, maar zorg dat jij de volgende editie van begin tot eind met eigen ogen ziet!

Door > Lilian Kuerten

Fotografie > Ramon van Jaarsveld - Clickshots

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!

Meer lezen in deze rubriek

Events nieuwsbrief

Goed artikel?

Schrijf je in net als 37.058 andere professionals en ontvang wekelijks de beste artikelen!